Tartsd életben! – életmentő készülék a Tátra téri piacon

Tartsd életben!

Életmentő készüléket (defibrillátort) kap a Tátra téri piac: a lakossági és képviselői jelzéseink nyílt fülekre találtak, a piacot üzemeltető Integrit XX Kft. már meg is rendelte a készüléket, a jövő héten érkezik, s a szükséges oktatás után kihelyezésre is kerül néhány figyelemfelkeltő táblával.

defi_3.jpgJanuár 9-én rosszul lett a Tátra téri piacon egy vásárló, sajnos a kiérkező mentő már nem tudott segíteni rajta. Információim szerint az elhalálozás oka tüdőelégtelenség volt, így nem segített volna rajta szakszerű és gyors defibrillálás sem.

defi_1.jpgA piacon segítők, telefonálókat és intézkedőket azonban így is a reménytelenség, a tanácstalanság blokkolta. Többen felvetették ha a piacon elérhető lenne egy defibrillátor és az ott dolgozókat felkészítenék hasonló esetek kezelésére akkor segíthettek volna, akkor tudják hová forduljanak, mit tegyenek. Ha táblák segítik a vásárlókat akkor feloldható a pánikhelyzet miatti görcs, s gyors. érdemi segítséget nyújthatunk egymásnak vészhelyzetben is.

A lakossági jelzések nyílt fülekre találtak, a piacot üzemeltető Integrit XX Kft. már meg is rendelte a készüléket s a jövő héten a szükséges oktatás után kihelyezésre is kerül. Köszönet Potoczky Attilának a társaság ügyvezetőjének, Kovács Eszter és Somodi Klára képviselőtársaimnak a gyors és hatékony munkáért!

A szívmegállás még nem azonos a szívhalállal, de a beavatkozás hiánya azt eredményezi.

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, emellett a légzés zavara (pl. fulladás) csupán az esetek kis százalékában fordul elő. A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50.000 haláleset szív-keringési eredetű okból következik be. Ebből 20.000 eset a kórházon kívül történik. Ezen esetek 65-85%-ában kamrai szívritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a háttérben, melyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, ami lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. A BLS célja a légzés és a keringés biztosítása, míg a terápia elkezdéséhez szükséges eszközök illetve a szaksegítség a helyszínre nem érkezik. Az újraélesztés legfontosabb lépései.

Automata defibrillátor használatával azonban kevésbé gyakorlott segítők is el tudják látni az újraélesztést. Az AED-k (automata külső defibrillátorok), melyek elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus elemzésére, kommunikálnak az elsősegélynyújtóval, kamrafibrilláció észlelése esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és nekünk, életmentőknek csak engedélyezni kell egy gomb megnyomásával az életmentő áramütést, a teljesen automata készülékek esetében ez utóbbira sincs szükség. Ez utóbbi kerül ki a Tátra téri piacra is.

defi_2.jpg

Egy hozzászólás “Tartsd életben! – életmentő készülék a Tátra téri piacon” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük