Legyen-e bolhapiac Pesterzsébeten?

Döntsünk közösen róla! Szeretne-e bolhapiacot a Vörösmarty térre?

A február 12-i testületi ülésen napirendre kerül a kérdés. A testület arról dönt, hogy támogatja-e bolhapiac létesítését a Vörösmarty téri piac mellett. Ön mit gondol róla? Legyen-e bolhapiac Pesterzsébeten?

Az elmúlt évek slágere Pesterzsébeten is a garázsvásár, számos lakóközösség kedvenc cserebere rendezvényé, használt ruha piacává váltak. Pesterzsébeten a Vörösmarty téri piac mellett működött egy bolhapiac is. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk volt… Rendetlen, piszkos, illegális, de a miénk volt. Szimbiózisban működött a piaccal, a vásárlóközönség a zöldség-gyümölcs mellett a szomszédos bolhapiacon is körülnézett, a használtcikk- kereskedelem pedig növelte a piacra járók számát is.

2_3.jpgAz illegális piac azonban egyre népszerűbb lett, s a rendezetlen viszonyok zavarták a közlekedést és közegészségügyi, higiéniai veszélyt is jelentett. A kerület lakossága több ízben is jelezte, hogy az árusok, azon túlmenően, hogy piacnapokon akadályozzák a közlekedést és – tekintve, hogy elfoglalják az ott lévő villamosmegállót – balesetveszélyt jelentenek, rendszeresen szemetet hagynak maguk után és zajongásukkal zavarják a környékbeliek nyugalmát. 

A kialakult helyzet rendezése érdekében a Képviselő-testület még 2013 őszén úgy döntött napi helyhasználati díj (445 Ft/m2/nap) ellenében pénteki napokon a Budapest, XX. Vörösmarty téri piacon használtcikk árusítás lehetőségét biztosítja. Jeleztem, hogy bár a javaslat részben előremutató, hiszen a legális és rendezett bolhapiac mindenki érdeke, de hiányoltam az előterjesztésből az ott árusítók véleményét. Az árusok egy részénél – mélyszegénységben élő emberek – a bevétel harmadát is elviheti majd ez a díj.

Csaszny Márton képviselőtársam jelezte, hogy a jelenlegi használt piac azért működik csütörtökön és szombaton, mert akkor van nyitva a zöldségpiac is, egymás nélkül nem működnek. A bolhapiac csak piacnapokon (csütörtök, szombat) vonz annyi érdeklődött, hogy gazdaságosan működjön.

A döntés hibásnak is bizonyult, nem jelentett megoldást, mert az illegális árusok nem éltek a lehetőséggel.

5_2.jpgAz előző városvezetés képtelen volt tehát kezelni a helyzetet, a körülmények hónapról hónapra romlottak. A választások után felálló új testület második, decemberi ülésén robbant a bomba: az önkormányzat rendvédelmi osztályának dolgozói, a közterület-felügyelők december elején az advent kezdetére felszámolták a bolhapiacot.
A frissen megválasztott képviselők kissé hunyorogtak, értetlenkedtek, nem értették miért pont a két testület közötti interregnumban kellett a hivatalnak ezt a döntést meghozni. A testületi ülésen, majd a decemberi közmeghallgatáson is számos panasz érkezett az eljárás és kiürítés antihumánus módja miatt. Ráadásul egyre több lakó jelezte egy rendezett bolhapiacra igény van a kerületben.

Furcsa kettősség jelezte a megkérdezetteket: bár nem akartak úgy nekimenni az adventi időszaknak, illetve a karácsonyt megelőzően nem akartak úgy bevásárolni, hogy nem tudnak az autóikkal kiállni, a villamosról leszállni, és a járdán közlekedni az árusoktól, de a használtcikk piacra mégis szükségük lenne.

4_1.jpgSzabados Ákos a kerületi lakosok és képviselők véleményét figyelembe véve decemberben azt ígérte, ha olyan nagy a lakossági igény arra, hogy egy ilyen piac legyen, az arra rászorulók ott árusíthassanak, akkor támogatja azt. Akkor akár helypénz nélkül, pesterzsébeti lakosként – ha személyi igazolvány felmutatása mellett igazolni tudják, hogy pesterzsébeti lakcímmel rendelkeznek -, akkor az önkormányzat által kijelölt, bekerített „bolhapiacra” bemehetnek és portékáját ott árusíthatják majd.

A február 12-i testületi ülésen ismét napirendre kerül a kérdés. A testület arról dönt, hogy támogatja-e bolhapiac létesítését a Vörösmarty utcai piac mellett. Ön mit gondol róla? Legyen-e bolhapiac Pesterzsébeten? 

Kérem, írja meg véleményét vagy szavazzon róla!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük