Pesterzsébet önkormányzata is átláthatóbbá válik

transparency.jpg

A kezdeményezésemre a héten Pesterzsébeten is elfogadták egy új átláthatósági szabályozás kidolgozását. Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével tavaly ősszel jelentettük be, hogy a PM összes önkormányzati képviselője kezdeményezni fogja új antikorrupciós szabályozás bevezetését. Lépésről lépésre haladunk.

10402607_287144708162087_5713581549586199270_n.jpgCsütörtökön a képviselő-testület egyhangúan támogatta és elfogadta kezdeményezésemet, így az önkormányzat működését még átláthatóbbá teszik. Pesterzsébet ugyanis nem Felcsút, képviselő-testülete nem kér a Mészáros Lőrincekből, az itt élők a korrupció helyett a közszféra nyílt és átlátható gazdálkodásában érdekeltek.

Folytatnunk kell mintaértékű nyilvánossági politikánkat a proaktívan közzétett adatok köre és felhasználhatósága szempontjából éppúgy, mint az egyedi megismerési igények kezelésében. Ezért tavaly novemberben a „Csak Pesterzsébet!” színeiben bejutott képviselőknek és a Polgármesternek egy rendelettervezetet, javaslatcsomagot küldtem az átláthatóság növelésére.

A csütörtöki testületi ülésen a hivatalt képviselő jegyző asszony és köztem éles vita folyt arról, hogy az Önkormányzat a jogszabályokban rögzített előírásokon felül növelje-e a transzparenciát. Egyrészt azért nem értek egyet a hivatal képviselőjével, mert Pesterzsébet mind a vagyonnyilatkozatok, mind a szerződések nyilvánossága tekintetében eddig is a törvényi előírásokon túl biztosította az átláthatóságot, másrészt a jogszabályokban rögzített feltételek csak akkor teljesülnének ha a kereshetőség is biztosított lenne. A K-monitor „Ez a minimum” programját és a zuglói rendeletet felhasználó rendelettervezettel kapcsolatban pedig számos jogi kifogást emelt.

Meggyőződésem, hogy a transzparens működés csak akkor biztosítható ha a hivatal és a képviselő-testület egyaránt elszánt, s közösen dolgoznak annak kialakításában. Így a feszültséget oldandó 9 képviselőtársammal olyan határozati javaslatot nyújtottunk be, amely az „Ez a minimum” követelményrendszerét kielégítő szabályzatrendszert és cselekvési programot is biztosítja, de a hivatal észrevételeit figyelembe veszi.

Az elfogadott, módosított határozati javaslatot benyújtok:

Csaszny Márton
Kovács Eszter
Somodi Klára
Komoróczy László
Nemes László
Nagy Lászlóné
Fekete Katalin
Nemesné Németh Judit
Mach Péter
Völgyesi Krisztián

A végleges szabályzatrendszert a polgármester nyújtja be és a képviselő-testület márciusban tárgyalja újra.

korrupció 1_1.jpg
Két éve kezdtem bele a harcba: 2012 novemberében indítottam egy nyereményjátékot Pesterzsébet átlátható gazdálkodásáért. Számos önkormányzat él vissza ugyanis az informatikai lehetőségeivel és a jogszabályokban rögzített kötelező adatokat oly módon teszi közzé (ha közzéteszi), hogy azok elérése a honlapon nagyon nehéz, szinte lehetetlen. A játékban részt vevők feladata az volt, hogy a honlapon megtalálják az ötmillió forint feletti beszerzések szerződéseit. Sajnos csak egyetlen megoldás érkezett, ő megtalálta az archív fájlok között: http://archive.pesterzsebet.hu/index.php?action=category&id=2901. Azóta komoly fejlesztések történtek: mára az egymillió forint felettiek listája is elérhető, de még mindig számos hiányosság tapasztalható.

Bár a nyereményjáték két éve „kudarcba fulladt” (megmutatta hol tart a kerület) az elmúlt években voltak részsikereink, számos javaslatomat elfogadta a testület:

– A hivatal ma már nem biztosít kedvezményes bérleti díjú ingatlanokat a pártoknak, azokból az érintett szervezetek kiköltöztek, vagy ma már piaci árat fizetnek érte.
– Csökkent a zárt napirendek száma és csak a jogszabályban előírt esetekben vált elérhetővé a zártkörűség.
– Elsőként a fővárosban Pesterzsébeten nyilvános az egymillió forint feletti szerződések listája és az a kerület honlapjáról letölthető.
– Kis lépés a képviselőknek, de hatalmas ugrás az átlátható gazdálkodásban érdekelt pesterzsébeti polgároknak:javaslatomra Pesterzsébeten nyilvánosak és az interneten letölthetőek a képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra nézve.

Azóta komoly fejlesztések történtek: mára az egymillió forint felettiek listája is elérhető, de még mindig számos hiányosság tapasztalható. Ahogy azt a K-monitor, a fővárosi kerületek honlapjairól készített elemzése is mutatja:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FpU4c3n9FBXyAOND4d9I24cD0wog831M3JVnfGlqmtA/edit#gid=0

A csütörtöki döntésnek köszönhetően, közösen, a hivatallal együttműködve új rendszerét alakíthatjuk ki az információk biztosításának és a közérdekű adat-kikéréseknek. Részvételiség ugyanis csak ott van, ahol az helyi lakosok az információkhoz hozzá férhetnek, bölcs döntések ugyanis csak a kellő tudás birtokában hozhatóak.

A közpénzekkel történő átlátszó gazdálkodás egyik legfontosabb eszköze annak, hogy visszatérjen az emberek politikába vetett bizalma. Egyben ez a legjobb megelőző, visszatartó eszköz a korrupciós piszkos kezek ellen.

Elsőként Zugló önkormányzata fogadta el a K-monitor által kidolgozott antikorrupciós minimumcsomagot, a képviselők egyhangú támogatásával, most Pesterzsébeten is egyhangúan a transzparens működés mellett tették le a voksot. Míg az V. kerületben hetente potyognak a csontvázak a ruhásszekrényből, Rogán Tónival és a kerületi ingatlan ügyekkel van tele a sajtó, Pesterzsébet szerencsére más utat választott.

Ilyenkor jó erzsébetinek lenni.transz_2.jpg

modosito_mach_peter_ok.png

modosito_mach_peter_ok_3.png

Egy hozzászólás “Pesterzsébet önkormányzata is átláthatóbbá válik” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük