Keserű lett a nemzeti nyalóka

Kicsit mentolos, kicsit keserű: de a miénk. Hamarosan polcokon a nemzeti nyalóka.

Már megint a nőkkel van a baj: nem elég hogy kihívóan öltözködnek, tegnap az is kiderült lassabban szoknak le a dohányzásról, hiszen körükben nőtt az ebből fakadó megbetegedések száma, pedig a trafiktörvény állítólag sikeres, a fogyasztás csökkent, a Nap süt. A FIDESZ vezérszónok hangulatkeltéstől mentes vitát kívánt tegnap, majd bedobták a fenti gumicsontot.

A kapadohány viszont büdös, s mielőtt újabb videókat készítenének kacéran és kihívóan öltözködő, sötétben bujkálva dohányzó nőkről, jelezném: ez most nem jött be. A trafikmutyi ugyanis az állatorvosi lova ennek a maffia-kormányzásnak.

dohány 1.jpg

Furcsa értelmezése zajlik a november 6-án átvett és 13-án közzé is tett amerikai antikorrupciós dokumentumnak, a „cetlinek”. A dokumentum szerint ugyanis a NAV képviselői nem adtak kielégítő választ a nagykövetség kérdéseire, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek jutottak-e trafikokhoz.

Nem baj, kapunk helyette mentolos nemzeti nyalókát. Válaszként ugyanis tegnap először a NAV hozta nyilvánosságra a 2013. novemberi „kétnapos alapos vizsgálat” dokumentumait, majd megkezdte a parlament is a dohány és trafiktörvények általános vitáját.

A NAV nyilvánosságra hozott dokumentumai nem adnak választ semmire a felmerült kérdések közül, a benyújtott törvényjavaslatok pedig befejezik amit elkezdtek: a dohány-kiskereskedelem után lefejezik a nagykereskedelmet is, a maffia újra osztja a piacot.

Most a trafikok maguk döntik el, honnan vesznek árut, de 2015. május elsejétől ennek véget vetne a kormány dohány-kiskereskedelmi ellátó létrehozásával. Ennek minden megyében lennének raktárai, és a trafikok csak innen rendelhetnének cigarettát, vágott dohányt, szivarkát, szivart. Máshonnan nem. A legújabb törvényjavaslat “előzetes szakmai konzultáció nélkül államosítaná a dohánytermékek nagykereskedelmét”. Kérdés lehetne persze, melyik cég kaphatja meg az ellátói feladatokat. A jogszabálytervezetet azonban úgy írták meg, hogy a kormány verseny nélkül, egy igen szűk körből is kiválaszthatja a befutót. Bár a vitában elhangzottak szerint nem a Continental lesz a befutó, ők sem járnak rosszul. Őket az adó és járulék szabályozáskor kárpótolják, lenyomva körülöttük a versenytársakat.

A törvényjavaslat fő üzenete súlyos károkat okoz a gazdaságnak. Ha sikeres vagy és kimutatod a nyereséged és nem rejted el, bármikor jöhet egy sarc, vagy struktúra-váltás ami lefölözi vagy lenyúlja a komplett ágazatot. Így ki mer vállalkozni és kockáztatni saját vagyont a vállalkozása sikerének érdekében?

Másfél éve nyitottak meg a Nemzeti Dohányboltok. Az új rendszer azonban a gonosz multikat leváltó boldog családi trafikosok helyett minden szinten csak csődöket és a feketepiac elburjánzását hozta, a magyarok nem szoktak le a cigiről, ellenben az iskolások ma már közelről ismerkedhetnek a trafikokkal. Ha magányos babakocsit vagy didergő kisgyermeket látunk toporogni az utcán, biztosak lehetünk benne: megtaláltuk a környék nemzeti trafikját.

03.jpgMost pedig befejezik amit elkezdtek a trafikok esetében is: először elvették a cigaretta és dohánytermékek értékesítésének jogát a helyi vállalkozóktól, kiskereskedőktől, trafikosoktól családok ezreitől elvéve a munkát és megélhetést biztosító jövedelmet. Kiosztották azt barátaiknak, ügyfeleiknek és lekötelezettjeiknek.

Azt mondták, ez a kiskorúak védelmében és a dohányzás visszaszorításának érdekében teszik. Vajon volt aki ezt elhitte? Mert az most meg fog lepődni: a nemzeti dohányboltok ugyanis az új javaslat szerint visszaalakulnak trafikká: lesz rágó, cukorka, fagyi, telefonfeltöltés, jegyárusítás, bulvár és kormánypárti újság: minden mi szemszájnak ingere. Bár némi fazonigazítás még várható : egyelőre nyalókát csak mentolosat árusíthat. De amúgy ennyi: az einstand sikeresen lezárult.

dohány 2.jpgTavaly tavasszal Pesterzsébeten összesen 32 nemzeti dohánybolt pályázata zárult le. A győztesek névsora a cikk alján olvasható. A médiában felröppent hírek és felmerült korrupciós vádak a kerületi trafikos társadalom egészét sújtják. A trafikrendszer hatalmas lépés annak a társadalomnak a kiépítéséhez, ahol mindenképpen függünk valahol vagy valahogyan a Fidesztől, ahol látszólag demokrácia van, de valójában egyetlen párt polipszerűen behálózza az egész társadalmat. Szokásainkat, életünket befolyásolja, saját kialakult bizalmi viszonyunkba rondít bele kereskedőinkkel, boltosainkkal, mindennapjaink szereplőivel a trafikmutyi.

Tavaly nyílt levelet intéztem a kerületi országgyűlési képviselőkhöz az ügyben, Földesi Gyula akkor válaszolt is. 
Szerinte: „Egy hiteltelen, aljas maffiabaloldal van Magyarországon. Mára már az is kiderült, hogy a dohánytrafik ügy is csak mocskos alaptalan vádaskodás, hiszen a nyertesek között van több száz egyértelműen az MSZP-hez köthető személy is. Mint nem dohányzó, örülök annak, hogy a gyermekek és a fiatalok, valamint a nem dohányzók védelme érdekében kevesebb helyen lehet majd dohánytermékekhez jutni. Örülök annak, is hogy végre a haszon nem a multikhoz fog kerülni, hanem családi vállalkozásokhoz! De a maffia baloldalnak ez sem teszik, mert mindig a multik érdekeit védték! Ezért nem támogatták a bank adót és a rezsicsökkentést sem! Ez a fölháborító!”

Na, ja. Azóta túl vagyunk az országgyűlési és az önkormányzati választásokon, a trafikmaffia pártjai Pesterzsébeten leszerepeltek, Földesi Gyula pedig Hatvanba költözött. A korrupció, a tönkretett kisvállalkozók, az elszegényedő, létbizonytalanságba taszított családok viszont maradtak. Bár tavaly a pesterzsébeti FIDESZ frakció tagjai nem támogatták, hogy a multik helyett nemzeti kenyér és tejboltok, illetve nemzeti zöldségpiacok árusítsák az alapélelmiszereket a nemzeti nyalóka és rágógumi hamarosan a polcokon lesz.

A pofátlanság netovábbja, hogy a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) kedvező fordulatként értékeli, hogy a dohánykereskedelmet szabályozó törvény tervezett módosítása optimalizálja a működési feltételeiket: a “klasszikus” trafikok termékeibe ugyanis korábban is beletartoztak ezek a termékek. Most, hogy lehullt az álca, minek ezt tagadni: ez az egész nemzeti dohány-marketing egy nagy trafik-mutyi volt csupán. Támogatják azt is hogy állami, vagy koncessziós szerződéssel feljogosított – dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhatnak dohányterméket a jövőben, és ez a cég koordinálja majd a kiskereskedelmi beszerzést is. Naná, mondanának nemet, mindjárt elvennék tőlük a most kapott újabb hűbéri kegyet: ezentúl örökölhető is lesz a trafikkoncesszió.

Legyen elég a szabad rablásból! Felül kell vizsgálni a teljes trafikkoncessziós rendszert annak érdekében, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amely érdemben járul hozzá a dohányzás és a feketekereskedelem visszaszorításához, előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint foglalkoztatási kötelezettséget ír elő a megváltozott munkaképességűekre vonatkozóan.

S a rendszert valóban olyanná kell alakítani, amely visszaszorítja fiatalkorúak dohányzását és megvédi a gyermekeinket annak káros hatásaitól. Hamis és álszent rendszer ugyanis az, ahol a kétéves kisgyermekek a zárt és sötétített üvegű ajtók előtt várják a szenvedélybeteg, cigarettát vásárló szülőt, miközben ott fagylaltot, cukorkát, nyalókát és csokoládét is árusítanak megteremtve ezzel is a dohányzás misztériumát. A gyermekek ugyanis varázslatos, elérhetetlen csodaként tekintenek a dohányboltokra: a csokoládék, nyalókák és cukorkák birodalmára, ahová csak a felnőttek juthatnak be.

A jó kormányzás épít más országok és más korok tapasztalataira, így annak programja nem alapulhat az állami szerepvállalás dominanciáján, de reálisan méri fel a piaci önszabályozás korlátait is. A mostani nem ilyen.

Pesterzsébet nemzeti trafikosai (a tavalyi győztesek névsora, akik, többször szerepelnek, azok több dohányboltot is nyithatnak a kerületben):

 1. Bodnár Istvánné
 2. Drexler Ferenc
 3. Erdei János László
 4. Erdei János László
 5. Farkas Zsolt
 6. Farkas Zsolt
 7. Farkas Zsolt
 8. Herczeg Brigitta
 9. Kele Árpád
 10. Kereszturi Antal
 11. Koklács János Gábor
 12. Koós Zoltánné
 13. Kovács Péter
 14. Legendi Krisztina Éva
 15. Magyar Ákos András
 16. Nagy András
 17. Németh Tibor
 18. Németh Tibor
 19. Pungor Zsófia
 20. Rubóczky József
 21. Suhajda László Jánosné
 22. Székely Zoltán
 23. Szendi Szilvia
 24. Tettinger István
 25. Tornyai Zsolt
 26. Tóth Gergely
 27. Tóth Norbert
 28. Vogt Patricia Yvonne
 29. Vogt Patricia Yvonne
 30. Vogt Patricia Yvonne
 31. Vogt Patrícia Yvonne
 32. Vogt Patrícia Yvonne

4 hozzászólás “Keserű lett a nemzeti nyalóka” bejegyzéshez

 1. amellett, hogy a poszt jogos, megjegyezném, hogy akinek gyereke van, annak semmi keresnivalója semmilyen dohánybolt környékén. Azonnal szokjon le, ne mérgezze tovább a gyereket, és azt a pénzt is költse rá.
  Tulajdonképpen tényleg mindenki szokjon le.

 2. @peetmaster:

  Igen, én pont a nagyobbik fiam születése előtt tettem le a cigit, miatta. De a dohányzás bizony szenvedélybetegség és nehéz belőle kigyógyulni.
  Ráadásul én nem tartom megoldhatatlan feladatnak, hogy cigihez jusson egy kismama anélkül, hogy a babakocsiját a trafik előtt hagyja. A végeredmény azonban mégiscsak az, hogy a fiam többször is mondta már: ha felnőtt lesz bemegy a trafikba, mert nagyon érdekli mi lehet bent.

 3. @Mach Péter: de hát az nem cél, hogy cigihez jusson egy kismama, egyáltalán sehogy. Épp arra kéne költeni az állami pénzt, hogy mindenkinek elmagyarázzák, hogy dohányozni _erkölcstelen_, mert másnak is árt. Különösen a gyereknek.

  A fiadnak meg mondd meg, hogy mi van a trafikban. Az igazat. Legális méreg és politikai korrupció.

 4. Fidesz-közeli vállalkozók , haverok, Continentálos lotyó a nyertesek között…Ezt a törvényt soha nem fogják felülvizsgálni, mivel az a célja, hogy megteremtse azt a tulajdonosi réteget, akik minden helyzetben kiállnak az Orbán-rendszerért…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük