Stadion helyett közösségi kertet a Duna-partra!

Nyáron megbukott a fideszes városvezetés stadionépítési terve a Duna-parton, most pedig megkezdődhet a a part rekonstrukciója is. A ciklus legnagyobb ellenzéki sikerének örülhettünk a tegnapi alapkőletételnél. 

Négy éve módosító javaslatomra került be prioritásként a kerület négyéves gazdasági programjába a Duna-part rekonstrukciója és egy rekreációs övezet kialakítása. Szabados Ákos polgármester akkor befogadta a javaslatot és így a fideszes többség kényszerhelyzetbe került, vagy megszavazza a fejlesztést vagy az egész négyéves gazdasági programot le kell szavaznia. Bánó Miklós fideszes képviselő ugyan próbálta kivetetni a programból, hogy külön szavazzon róla a testület (s leszavazhassa a Duna-part megnyitását a fideszes többség), de szerencsére nem járt sikerrel és négy év után végre megkezdődnek a fejlesztések.

csónakház.jpgACCamera_11_R.jpg

A megújuló hullámcsónakházak alapkőletétele a ciklus legfontosabb fejlesztése és meghatározza Pesterzsébet fejlődését. A projekt túlmutat ugyanis egy egyszerű felújításon. A fejlesztésnek köszönhetően kinyitjuk a Duna-partot az itt élők számára, új közösségi terek létesülnek és ez hosszú távon biztosítja egy É-D irányú kerékpáros útvonal kialakítását, a Jódos- sós fürdő rekonstrukcióját is.

Ráadásul közösségi kert és egy új játszótér is helyet kapott a terveken. A Duna-parton élő kétgyermekes családapaként tudom, hogy a Duna-parton épült Mediterrán lakópark egyik sürgősen megoldandó problémája, hogy a beköltöző családok gyermekei kinőtték a játszótereket, és szükség van egy iskoláskorú gyerekek számára kialakított közösségi térre is.

06_latvany1.jpgS bár egyelőre nem a Kör Kert építése kezdődik meg, hanem a csónakházak mellett létesül: de lesz közösségi kert Pesterzsébeten is. Két éves küzdelem után úgy tűnik sikerrel jár kezdeményezésem: 2012 októberében nyújtottam be a javaslatot, akkor Bánó Miklós fideszes képviselő levetette napirendről mondván aki akart az eddig is tudott kertészkedni, hiszen a Helsinki úton is mindenki ezt teszi (nyilván erkélyen vagy a járdán), majd novemberben a fideszes többség ugyan az elvi támogatást megadta, de a 2013. évi költségvetésben ígéretükkel ellentétben forrást nem biztosítottak hozzá. Most a sikeres pályázatnak köszönhetően a forrás is biztosított.

Cam_12_R.jpgA pályázat benyújtásakor írtam: „A Köz Tér pályázatra elkészülő, és azóta már benyújtott kerületi pályázat ha megvalósul még így is élő közösségi tereket hozhat létre ezen a területen. Az elhanyagolt és pusztuló csónakházak felújítása és tartalommal megtöltése rengeteg lehetőséget nyújt az itt élőknek. Nyitott kérdés persze hogy a soha meg nem valósuló Mediterrán-stadionnak fontos-e külön lejárót építeni, de várhatóan ennek eldöntése már ’14-ben a frissen megválasztott új városvezetés feladat lesz.”

Nos ez eldőlt, a stadion-híd ugyanis nem épül meg, hiszen stadion sem épül a Duna-parton. Szabados Ákos júniusi testületi ülésen elhangzott ígérete szerint ugyanis nem épül meg a Mediterrán-stadion az eredeti tervek szerint. Megbukott a fideszes városvezetés sport-koncepciója. Ahogy Szabados Ákos polgármester fogalmazott: „az élet hozta meg azt a változást, hogy azok a források, amik erre a célra elviekben felhasználhatóak lettek volna, nem biztosítottak. Így a koncepcióban váltani kellett, s ez nem egy rossz irányú váltás. Minőségileg nem fog a labdarúgás hátrányt szenvedni.”

választ 2_1.png
Még a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem épülhet meg egy, a lakók ellenkezése, és ellenállása, az elfogadott Duna-parti fejlesztési terveknek ellentmondó stadion egy zöldövezeti lakótelep és a főváros egyik utolsó természetes partszakaszának közvetlen környezetében. Nem sikerült felnőnünk Felcsúthoz, nem vált méltó versenytársává, futball nagyhatalommá a Mediterrán-lakópark. 973 lakót kérdeztünk meg a tervekről, háromnegyedük ellenezte a beruházást. Nekünk volt igazunk és nem a stadionépítést erőltető FIDESZ-frakciónak.

Két nappal a választások előtt fontos visszajelzés számomra, munkával, a lakóközösség igényeinek felmérésével, részvételi módon meghozott döntések határozott képviseletével megbontható a NER rendszere is.

Hiába akar Bánó Miklós és frakciója stadiont építeni egy csendes, zöldövezeti lakópark mellé a Duna-partra, hiába próbálják megakadályozni, hogy újra a kerületieké legyen a Duna-part és együtt nevelhessük és gondozhassuk növényeinket. Ha kiállunk önmagunkért, a közösségért, a lakókörnyezetünkért akkor nem veszíthetünk!

Vasárnap menjünk el, és szavazzunk a Duna-part és Pesterzsébet jövőjére: rendezzük közös dolgainkat!

10321810_783263561707006_8812223650422447258_o (1).jpg

Egy hozzászólás “Stadion helyett közösségi kertet a Duna-partra!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük