Teszedd! – “civil” elefántok a porcelánboltban

Mit ér a civil, ha kormányközeli?

Nem sokat: néhány könnyen szakadó gumikesztyűt és zöld szemeteszsákot.

Miközben a kormány CICI-re, a Századvég Alapítvány emlőire invitálta a lokálpatrióta civileket, frontális támadást intézett a Norvég Alapnak és próbálja felszámolni a maradék szférát is. – Nos, eközben több mint 1800 helyszínen, közel 200 ezer önkéntes mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végzett el az idei TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban – közölte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség közleményben az MTI-vel.

Felelős hulladékgazdálkodás és betétdíjrendszer helyett országos marketingakció és az ügy meg is oldódott, vagy mégsem?

Szerintem nem. Mint ahogy a felülről szervezett, hatalmas apparátussal működtetett álcivil mozgalmak is csak addig életképesek, amíg számolatlanul öntik beléjük a pénzt.

Mint ahogy évente egyszer látványosan megmenteni a Kiserdőt, – miközben év közben egy szalmaszálat sem teszünk keresztbe a helyzet rendezéséért – csupán parasztvakítás és a felelősség áthárítása. S ugyanezt gondolom a Teszedd!-ről is, pláne, hogy egy olyan lakóparkban lakom, ahol megszüntették a házhoz menő szelektív-gyűjtést (mert azt csak az FKF csinálhatja) majd a lehető legtávolabbi időpontra tolva a kerületben utolsóként vezetik be az újat. Magyarul szétverték a működőt és évekig nem csinálnak helyette semmit. Pesterzsébetiként az évekkel ezelőtt furcsa módon érkezett, gyanús 6,6 millió miatt is ódzkodtam eddig részt venni a kormányközeli „civil”kezdeményezés akcióin (bővebben a cikk alján). Az ügyet azóta sem tisztázták a Közalapítvány akkori kurátorai, személyesen nem voltak hajlandóak részt venni egyetlen a tevékenységüket tárgyaló ülésen sem, azt anno környezetvédelmi tanácsnokként nehezményeztem is, de így nem kellett a feltett kérdésekre válaszolni.

Ennek ellenére idén mi is részt vettünk a Teszedd programon, s május 11-én Pesterzsébet és Soroksár Duna-partját próbáltuk megtisztítani.

A tavalyi egyeztetési fiaskó miatt – amikor külön kellett szerveznünk a Duna-part takarítását, idén nem is próbálkoztunk regisztrálni civil barátainkkal. Nem baj, megtette ezt egy kedves környezetvédő család a szomszédos lakótelepről. Köszönet érte!

Csatlakoztunk is hozzájuk. Jobb is volt így: a pénteki önkormányzati PR dzsembori helyett az öncélú örömtakarítást választottuk.

Az kissé meglepő volt ugyan, hogy a hatalmas költségvetéssel működő álcivil mozgalom a hatalmas PR, hirdetés, marketing költségeken túl magára az akcióra csak néhány zöld színű szemeteszsákot és könnyen szakadó gumikesztyűt szánt. Végül is a gumikesztyűre ráhúztuk az otthonról hozott kertészkesztyűket, a zsákok mellé pedig befogtunk néhány vastagabb, nehezebben szakadó sitteszsákot is. Nem volt gond, csupán egyből levehető volt, hogy a “mozgalom” vezetői mindenre gondoltak csak a szemétszedés volt a legkevésbé fontos a számukra.

Csak kevesen jöttek el, de így is nagy területet sikerült kitakarítani és rengeteg szemét összegyűlt. A hulladék nagy részét a horgászok és pihenő családok hagyják sajnos a Duna-parton. A munka során megismerhettük a dél-pesti pecások étkezési és italozási szokásait, (inkább a fél, mint a kétdekásak fogynak) kedvenc csalimárkáit. S minden kétséget kizáróan állíthatom a kukoricás konzervdobozok és a pillepalackok bizonyultak a legtartósabb hulladéknak.

Külön izgalom volt a kövek alá, nádasokba, fa odvába rejtett alkalmi szemétgyűjtők megkeresése.

Az igazi feketeleves azonban, hogy egy hetet sem bírt ki a munkánk, a szemét ugyanúgy ellepi a Duna-partot, mintha semmi sem történt volna vasárnap.

Sajnos a partszakasz nem Pesterzsébethez, hanem Soroksárhoz tartozik, de jelezni fogom feléjük, hogy a partszakasz csak akkor válhat újra népszerűvé az itt élők körében, ha gondoskodnak hulladékgyűjtőkről és annak ürítéséről is.

Még 2012-ben felvetette Csaszny Márton MSZP-s képviselő testületi ülésen, hogy a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány 6,6 MFt összeget kapott az Önkéntes Központ Alapítványtól, hogy a „Teszedd” program keretében járuljon hozzá az illegális hulladéklerakásokkal kapcsolatban.

A Közalapítvány céljai az alábbiak: Pesterzsébet környezeti állapota javításának elősegítése, környezetvédelmi beruházások, fejlesztések támogatása, a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág Pesterzsébeti szakasza, és part menti sávja környezetvédelmi fejlesztésének támogatása.
A képviselő testület a többségi GŐZGÉP frakció szavazataival ugyan 2011-ben a közalapítvány megszüntetéséről döntött, ennek ellenére jelentős változást hozhatott volna a kerületben ennek az összegnek az eredményes felhasználása. Egyes pletykák szerint a fenti összeg volt az egyik oka annak, hogy a többi közalapítvány megszüntetésekor a környezetvédelem kapott még egy kis haladékot, majd amikor a pénz továbbutalása problémát jelentett, prompt döntés született ennek megszüntetéséről is.
Ahogy a megszűnő közalapítvány küldetése is mondta:minden közösségben erő rejlik, ezért szeretnénk a lakosság minél szélesebb körét bevonni a környezettudatos életmód felvállalásába lakóhelyünk megóvása érdekében. A környezeti nevelést már a legkisebbeknél el kell kezdeni, fontos, hogy jó példát mutassunk a felnövekvő generációnak, hogy felelősen gondolkodjunk és cselekedjünk a jelen és a jövő nemzedéke érdekében.

Mivel Pesterzsébet érdeke lett volna, hogy a fenti összeg valóban segítse a kerület legégetőbb környezetszennyezési problémájának megoldását, többször is jeleztük a problémát. Csaszny Márton képviselőtársam és én is kérdést intéztünk a polgármesterhez, hogy gondoskodott-e már a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány vagyonát képező pénzösszeg a Pesterzsébet Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 11784009-15520009 számú költségvetési számlájára utalásáról és azt követően a 2012. évi költségvetésről szóló rendeletében a céltartalékok soron előirányzat elhelyezéséről, vagy mi lesz a pénz sorsa.

Az ügy elült, a hulladék pedig maradt a helyén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük