Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk

Kicsit sárga, kicsit a kanyarban van, de a miénk. Felfestették a zebrát a Zodony utcában.

A több éves küzdelem sikert hozott. Már a ciklus elején kértem a hivatalt, keressünk megoldást arra, hogy a Zodony utcai sportpályákat, a jégcsarnokot és az uszodát gyalogosan is biztonságosan lehessen megközelíteni. Ráadásul ez nyújt megoldást Pesterzsébet vasútállomásának is akadálymentes megközelítésére, a Mediterrán-lakóparkban és a Gubacsi lakótelepen lakó kisgyermekes szülők és iskolás, óvodás gyermekeik is erre járnak át.

Kellemes meglepetésként ért, hogy tavaly sikerült a költségvetésben forrást találni rá, nevesítve szerepelt is az előirányzatok között. 2013. októberében meg is kezdték a kialakítást, kijavították a járdát egy szakaszon, kijavították a vízelvezetőt, illetve korláttal zárták el a terület nagy részét az úttesttől. Színes festett korlátot és szebb járdát kapott a vasútállomás melletti kocsma is, ez nyilván a kerületi FIDESZ frakció kocsmakultuszának köszönhető (tudják ők azok, akik állandóan kocsmavásárlásra kívánják költeni a kerületi adófizetők pénzét). Majd mielőtt a zebra is elkészült volna befejezték a munkát.

Kérdésemre, hogy a költségvetésben szereplő gyalogátkelőhely mikor készül el, meglepő választ kaptam:

A jóváhagyott kiviteli tervekben már nem szerepel kijelölt gyalogos átkelőhely (felfestett zebra, helyi közvilágítással, jelző táblákkal), mert:
1. A közúti forgalom sűrűsége nem indokolja, s amúgy is jól belátható.
2. A járda korláttal védett, amely meggátolja a gyalogost a közúton való körültekintés nélküli áthaladásban.
3. A járdán végighaladva van ideje a gyalogosnak megfontoltan körültekinteni.
4. Drága.

Október végén a blogon és a lakóparkban kérdeztem meg az itt élőket, szerintük fontos-e a zebra felfestése. A válaszadók 85%-a kérte a zebra felfestését.

Tavaly ősszel ez ügyben kétszer is megkerestem írásban a hivatalt, illetve a testületi ülésen szóban is jeleztem Szabados Ákos polgármesternek a lakók kérését. Mára felfestették a zebrát is. Hogy miért változott meg a hivatal álláspontja nem tudom, talán nem is érdekes igazán. Örüljünk annak, hogy elkészült.

Két éve a kezdeményezésemre elértük, hogy akadálymentesített, alacsonypadlós buszok közlekedjenek a Duna-parton, most végre elkészült a zebra is. A következő ciklus egyik fontos feladata lesz az aluljáró rekonstrukciója és akadálymentesítése, hogy a Duna-part, a vasútállomás, a lakópark és a sportkomplexum végre akadálymentesen, illetve babakocsival is könnyen megközelíthető legyen a városközpontból.

Változást a Duna-parton!
Változást Pesterzsébeten!

Egy hozzászólás “Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk” bejegyzéshez

  1. Azért ahhoz, hogy ez a KRESZ szerint is zebra legyen, kellene egy tábla is. Úgyhogy ez még nem zebra sajnos.. Ezt talán érdemes lenne jelezni a hivatal felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük