Pesterzsébet nem kér a Mészáros Lőrincekből

Kis lépés a képviselőknek, de hatalmas ugrás az átlátható gazdálkodásban érdekelt pesterzsébeti polgároknak: javaslatomra Pesterzsébeten nyilvánosak és az interneten letölthetőek a képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra nézve.

korrupció 5.jpg

09 ablak penz.jpgAz elmúlt hetekben számos közéleti szereplő gyanús vagyonosodásáról szóltak az újsághírek. Furcsa milliárdok Orbán Viktor ismerősi és baráti körében, ellenzéki politikus bécsi bankszámlái, a Rogán-Zuschlag ügyek, titokzatos kormánypárti befektetések. Ezért is tartottam fontosnak a hónap elején benyújtott javaslatomat a kerületi képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságáról. Pesterzsébet ugyanis nem Felcsút, mi nem kérünk a Mészáros Lőrincekből, az itt élők a korrupció helyett a közszféra nyílt és átlátható gazdálkodásában érdekeltek. 

Négy éve barátaimmal vállaltuk a kihívást, hogy a valódi választás lehetőségét nyújtsuk. Vállaltuk, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állunk ki a kerületben élők ügyeiért. Vállaltuk, hogy Pesterzsébeten mindent megteszünk a korrupció megszüntetéséért, az átlátható gazdálkodásért.

Választási programunkban szerepelt,


Idén a kerületi képviselők üvegzsebének átláthatóságát értem el.
Eddig ugyanis csupán a képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatai voltak elérhetőek, benyújtott és elfogadott javaslatomra a vagyonosodás a képviselői ciklusok egészében is nyomon követhető az önkormányzat honlapján. Március elején tettem fel a kérdést a blogomon, hogy az olvasók fontosnak tartják-e a kerületi képviselők vagyonosodásának követhetőségét. 94% igennel válaszolt a kérdésre. Így benyújtottam ezzel kapcsolatos írásbeli javaslatomat, Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere pedig támogatta azt, így ma már elérhetőek a kerületi képviselők vagyonnyilatkozatai a teljes ciklusra.

Screenshot 2014-03-13 14.57.57.png

Határozati javaslat:

A képviselő-testület az üvegzseb törvényben foglaltaknak megfelelően és a választópolgárok bizalmát megőrizendő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságának szabályozását módosítani kívánja.

A képviselő-testület kifejezi azon szándékát, hogy a kerületi képviselők vagyonosodásának átláthatóságát javítani szándékozik úgy, hogy a képviselők vagyonnyilatkozatai a továbbiakban képviselői mandátumuk egész ideje alatt elérhetőek legyenek évenkénti bontásban Pesterzsébet Önkormányzatának honlapján.

Fentiek figyelembe vételével a képviselő-testület utasítja a polgármestert a szükséges lépések megtételére: a hatályos adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével az engedélyeztetési, bejelentési kötelezettségek mellett a közzétételi szabályzat módosítására.

Felelős: Szabados Ákos polgármester
Határidő: 2014. április 4.

A határozati javaslat elfogadása egyszerű szótöbbséget igényel.

Tárgyalja:
Jogi és Közbiztonsági Bizottság
Pénzügyi Bizottság

Budapest, 2014. március 3.
Mach Péter
Pesterzsébet önkormányzati képviselője

Párbeszéd Magyarországért

korrupció 1_1.jpgA nyílt, áttetsző, és ellenőrizhető közhatalmi tevékenység, általában az állami szervek és a végrehajtó hatalom, nyilvánosság előtti működése a demokratizmus egyik alapköve, a jogállami államberendezkedés garanciája. Az állampolgárok azon joga, hogy első kézből ők maguk juthassanak hozzá a közérdekű adatokhoz, egyik lényeges alapjogunk. Ez által lehetővé válik a közvetlen elszámoltathatóság, az átláthatóság, amely a véleménynyilvánítási szabadság egyik alkotóeleme, a korrupció elleni küzdelem nélkülözhetetlen eszköze, valamint a közszféra hatékony működésének motorja.

Annak érdekében, hogy csaknem két és fél évtizeddel a rendszerváltás után Magyarországon a korrupció ellen érdemben lehessen tenni, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu oknyomozó portál korrupció elleni minimumprogramot dolgozott ki. A céljuk az, hogy a 2014-es választáson induló pártok és képviselőjelöltek kötelezettséget vállaljanak a leginkább égető korrupció kockázatok kezelésére.

Én aláírtam.

A minimumprogram vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos része: 

3. Vagyonnyilatkozatok és összeférhetetlenség
A vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes betölteni azt a funkciót, amelyre létrehozták. A kötelezettség a kelleténél szűkebb rétegre terjed ki, a vagyonnyilatkozatok – így a vagyonelemek – nem, illetve csak aprólékos munkával összehasonlíthatók, nincsen valódi ellenőrzés azok igazságtartalmát illetően és főként nincsenek megfelelő szankciók a hamis nyilatkozatot kitöltőkre.
Javaslataink:
Elektronikus vagyonnyilatkozat
A jelenlegi, elavult és kézzel kitöltendő vagyonnyilatkozati rendszer helyett elektronikusan kitöltendő és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható rendszerre van szükség, amelyben követhető a közpénzek felett döntő személyek és családjuk – hozzátartozóik, a velük egy háztartásban élő személyek – vagyonosodása. Az elektronikus vagyonbevallások ne csak a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek munkáltatójának a honlapján, hanem egy egységes, elektronikus, állami adatbázisban is legyenek teljes körűen hozzáférhetőek.
A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztése
A nagy összegű, közpénzt érintő döntésekben részt vevő személyekre akkor is ki kell terjeszteni a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget, ha rájuk e szabályok egyébként nem vonatkoznak.
 
Valódi szankciók
A vagyonnyilatkozatokat az adóhatóság ellenőrizze, vesse össze a nyilatkozók adóbevallásával, szükség esetén vagyonosodási vizsgálattal tárja fel az eltérések, a megmagyarázatlan gazdagodás forrásait.
Hamis vagyonnyilatkozat esetén valódi szankciót kell bevezetni, a közokirat-hamisítás büntetőjogi szabályainak megfelelően – ez alól pedig a képviselőt egyébként megillető mentelmi jog se adjon felmentést.
 
Forgóajtó-szabály
A magas állami pozíciót viselők és állami vezetők esetében be kell vezetni az úgynevezett „forgóajtó-szabályt”: a megbízatás megszűnése után bizonyos ideig ne dolgozhasson olyan piaci vállalatnál, amely a korábbi állami vezető közszférában megszerzett információit jogosulatlan versenyelőny megszerzésére használhatja fel.

A minimumprogramot átolvasva, az megállapítható: feladat van még elég, itt Pesterzsébeten is. Mi folytatjuk, amit elkezdtünk.

kosutiban 1.jpg

 

5 hozzászólás “Pesterzsébet nem kér a Mészáros Lőrincekből” bejegyzéshez

  1. Én azért megvárnám a választást. Nem láttam azt a nagy tömeget, aki nem kér belőlük, ellenben a bolsi összefogásból kér.

  2. A 2014-es választás kulcskérdésének én azt tartom, hogy valaki fel meri-e vállalni azt, hogy csökkenteni kívánja a minimálbér és a felső jövedelmek közötti különbséget. A másik lényeges kérdés az, hogy fel lép-e a választópolgárok egyenlőségéért, vagy továbbra is a képviselők egyenlőségét tartja fontosnak, függetlenűl attól, hogy hány választópolgár tisztelte meg a szavazatával.

  3. @ezu: Pártállástól függetlenül szép munka, mert a képviselők közpénzből élnek, és átláthatóbbá válik ezek felhasználása.

  4. @ezu: ez a bolsizás nemcsak szánalmas és unalmas már, de a szegénységi bizonyítványodat is lobogtatod. Ahelyett, hogy butaságokat írogatsz, vegyél elő néhány könyvet (történelemtől az értelmező szótárig) és olvasgass. Vagy legalább a minimumprogramot. Hidd el, a narancspropagandából tájékozódni csupán, igen korlátolt képességekre vall. Ha pedig a minimumprogram számodra nem elfogadható, akkor te is csak egy sunnyogó tolvaj lehetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük