Pesterzsébeten már a „családi ezüstöt” árulja a városvezetés

Egy pesterzsébeti közgazdász aktivistánk írta az alábbi cikket, mely a jövő héten megjelenő Budapesti Lámpásban is olvasható lesz. Képviselőként kikértem az elmúlt hónapok és az előző ciklus azonos időszakában történt ingatlanértékesítések adatait, a megismert adatok elemzése egy következő blogbejegyzésemben lesz majd olvasható.

Tudják mi a közös ezekben az erzsébeti ingatlanokban? Helsinki út 26. fsz. 9., Székelyhíd utca 23., Nagysándor József utca 96., Kossuth Lajos utca 22-24., Pöltenberg utca 13., Aranycsillag étterem.

Itt tűnik el a pénzed felirat.jpgA közös az, hogy ezek az ingatlanok a mieink. Kicsit az enyém, s kicsit az Öné is, kedves olvasó. Ezek az ingatlanok a többi eladásra ítélttel együtt Pesterzsébet „családi ezüstkészlete”. Üzlethelyiségek, étterem, lőtér. Most összesen körülbelül félmilliárd forint értékben kínálják eladásra úgy, hogy egyes ingatlanokat már a második körben csökkentett áron kínálnak. Például a Székelyhíd u. 23. esetében miután a nyáron készült értékbecslés szerinti áron nem kelt el, most meghirdették 60 millió forinttal olcsóbban. Sajnos az ingatlanértékesítési döntéshozatali folyamat esetleges döntéseken múlik és nem előzetesen jóváhagyott stratégia szerint zajlik.

Nyilván ésszerűtlen döntés, hogy a beszűkült piacra egyszerre zúdítják az ingatlanokat eladásra. Az, hogy mindezeket a városvezetés a fenti ellenérvek ellenére mégis megteszi, az a kétségbeesés jele. Pedig tavaly óta csak olyan híreket hallani az önkormányzat háza tájáról, hogy éppen bezárnak, összevonnak, létszám-leépítenek, juttatásokat csökkentenek.

De ezek sem biztosították a kerület pénzügyi helyzetének egyensúlyát. Mindezek két dologra utalnak: Pesterzsébet fideszes többsége rosszul vezeti a kerületet, illetve az Orbán kormány az önkormányzatok bevételeinek folyamatos elvonásával aláásta a pénzügyi stabilitást. A városrészt komoly adóssággal adta át az előző szocialista városvezetés, a fideszes utódok pedig képtelenek fenntartható pályára állítani a város gazdálkodását.

Az önkormányzati vagyon védelmében tehát azonnal fel kell függeszteni az ingatlanértékesítést, illetve ha szükséges, válságtervet kell összeállítani. A képviselő-testület fideszes többségének és a kerület kormánypárti országgyűlési képviselőinek pedig végre el kell dönteniük: a kormány döntéseinek szolgalelkű végrehajtói maradnak, vagy felvállalják Pesterzsébet érdekeit. Ugyanis több dobásuk már nem lesz, csak 2014-ig maradt lehetőségük a kármentésre.

G.B.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük