Pesterzsébet a “bűnös város” avagy a bűnmegelőzés helyzete Erzsébeten

A polgármesteri beszámoló után kérdést intéztem a polgármester úrhoz hogy miért szabotálta el egy a testületi határozatban foglaltak elvégzését és miért nem nyújtotta be a kerület rövidtávú bűnmegelőzési cselekvési programját határidőre. Polgármester úr ugyan kérdésemre nem válaszolt, csak megtörten ült a pulpituson, helyette megtette ezt FIDESZ-es képviselőtársa, mivel a városvezetés ezt utána nem korrigálta ez tekinthető a hivatalos álláspontnak az adott kérdésben.
 
A félreértések elkerülése végett képviselőtársam válaszát szó szerint közlöm. Szerintem tanulságos.
 
Mach Péter (LMP):

A polgárőrséggel kapcsolatban Szabados Ákos polgármester úrtól kaptam választ írásbeli kérdésemre, amivel nem voltam elégedett. Nemes László képviselőtársam vagy naív, vagy nem meri kimondani, mi történik valójában bűnmegelőzés címén a kerületben, ugyanis nem történik semmi. A BMC megszüntetésekor javaslatomra úgy határozott a képviselő-testület, hogy a szeptemberi képviselő-testületi ülésre kerüljön napirendre Pesterzsébet rövidtávú bűnmegelőzési cselekvési programja. Tisztázzuk, hogy mit szeretnénk a kerületben. Mi az elképzelésünk a polgárőrséggel. Milyen összegeket tudunk erre fordítani. Van egy koncepció, amit most nem tart be a kerület, hiszen nincs rá pénz. Az anyagi források figyelembevételével jó lett volna, ha határozunk arról, hogy milyen elképzelései vannak bűnmegelőzés terén ennek a kerületnek. Ez nem történt meg, és ez a Fidesz és az MSZP közös felelőssége. A hulladékkezeléssel kapcsolatban akár a polgárőrséggel is együttműködést lehetne kötni. Ez egy olyan feladat, aminek egy részét átvállalhatná a polgárőrség. A polgárőrséggel kötött szerződéssel kapcsolatos feladatokat időnként felül kellett volna vizsgálnia az önkormányzatnak. Tárgyalni lehetett volna a polgárőrséggel és ki lehetett volna jelenteni, hogy idén egy forintja nincs az önkormányzatnak, kivéve, ha más feladatokat is segítenek átvállalni.

A válasz:

Bánó Miklós (FIDESZ):

 
Köszönöm a szót alpolgármester úr! A bűnmegelőzéssel kapcsolatosan nem tudom, hogy emlékszik-e képviselőtársam arra, hogy ugye vannak kötelező és nem kötelező feladataink és van egy olyan költségvetésünk, ami igen szoros. Én nem akarom felsorolni még hány olyan dolgot lehetne itt most akárhányan felállhatnánk és javasolni, ami a nem kötelező feladatok ellátásával kapcsolatos, persze ki is kellene fizetnünk de miután tudjuk, hogy ez a jelenlegi költségvetés nem abban a helyzetben van, hogy játszadozzunk a számokkal és a lehetőségekkel ezért én úgy gondolom, ha valaki jópofa ellenzéki magatartásban elmondja azt a véleményét, hogy mit kellene, akkor ezt vagy komolyan vesszük és tényleg megvalósítjuk, vagy pedig tudjuk azt, hogy ezt eleve nem tehetjük meg, mert miután úgy tudom, hogy egyébként is pénzügyekkel foglalkozik, nagyon jól tudja, hogy a negatív sorról nehéz pozitívat csinálni ilyen kérdéseknél.
A másik a Senior Police. Hát azt tudjuk, hogy a rendőrségnek, ugye az utánpótlás kérdése az igen problémás. Ennek egyik oka az volt, hogy elég korán küldték nyugdíjba annak idején a rendőröket és így sokkal több fiatal rendőr ment nyugdíjba a kelleténél, ezáltal a jelenlegi egyre fiatalodó rendőrségnek ugye nincs megfelelő, vagy legalábbis olyan tapasztalata amit ezek a rendőrök, idős rendőrök, nyugdíjas rendőrök ugye a tarsolyukban tudhatnak. Én nagyon jónak tartom, hogy ezt a kezdeményezést amit az idős rendőrökkel kapcsolatosan tettünk és én úgy érzem, hogy ők jobban tudnak szakmai szempontból mindenféleképp segíteni és ez nem pénzügyi kérdés kerületünknek a közbiztonság terén legalábbis az ő tapasztalatukkal azt hiszem nem lehet kétségbe vonni.
A másik dolog az tulajdonképpen a polgárőrség és a rendőrség eddigi munkájával kapcsolatos. Azt azért tudnunk kell, hogy a polgárőrségnél ha valaki úgy gondolja, hogy hirtelen megyek szolgálatba, akkor megy azt kész. A rendőrségnél előre kell betáblázni azokat a dolgokat, ami a rendőri feladatok ellátásához szükséges. A polgárőrség, miután civil támogatás révén szól, ugye ezt nagyon nehéz úgy koordinálni a rendőrség és a polgárőrség között, hogy ez működjön, vagy legalábbis jól működjön. Tehát nem tudnak Ők sem a munkaidejük alatt megfelelőképpen alkalmazkodni a rendőri szolgálatra, amit mondjuk hónapokkal előtt is már terveznek. A másik az, hogy ugye pénzügyi nehézségeiknél fogva számtalan helyre elmentek a helyi polgárőrök, mondjuk nem akarom mondani, hogy akár Budára, akár máshova, ahol a bevételeket elő tudták teremteni, ami nem baj, mert az is polgárőrség szempontjából bűnmegelőzési kérdés de hát ugye mégsem a kerületünk javára hozták, legalábbis arányában nem a munkájukat. De ez nem… Szóval akkor is meg kell köszönni, akármennyit tudtak adni a saját lehetőségükhöz képest azt a munkát, de én azt hiszem a pénzügyi keretek nem engedik meg azt, hogy jelen pillanatban ezt a gondolatot továbbfejtsem legalábbis köszönöm a szót.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük