Mi lesz veled Zöld Ovi? II.

Előző bejegyzésemben ígértem, hogy a héten megpróbálom beszerezni a szükséges információkat az átszervezésekről.

Folyamatosan zajlanak az óvodák szülői és dolgozói közösségeinek ülései és véleményezik az átszervezéseket. Több Óvodában is aláírásgyűjtés folyik az adott intézmények pedagógiai programját és közösségeit féltve az összevonásoktól.

Fontos döntést hozott Pesterzsébet Német Kisebbségi Önkormányzata amely vétót emelt az átszervezésekből a német nemzetiségi oktatást hátrányosan érintő intézkedésre és így a Baross Ovi Kindergarten kikerült a régiósításból.

Ez a döntés megnyitotta az utat az eredeti előterjesztés felülvizsgálatára és a kiemelt, speciális feladatokat ellátó intézmények megtartására.

Az eddig szerzett tapasztalatok alapján két módosító indítványt nyújtottam be.

Az egyik az átszervezésekben érintett intézmények pedagógiai programjával kapcsolatos. A módosítóindítványom egyik része azt célozza hogy a beolvadó tagóvodák pedagógiai programjai ne sérüljenek és a nagy pedagógiai program mellékletét kell képezzék ezentúl. A módosítás biztosítékot nyújt arra is hogy a pedagógiai program összefésülésekor a beolvadó óvodák döntési helyzetbe kerülnek, ha az intézményvezető programját nem fogadják el akkor az intézményvezetői helyre pályázatot kell kiírni.

A másik pedig arra irányul hogy a "Zöld Ovi" mint a főváros kiemelt, szenzitív környezetpedagógiai programjában példamutató és egyedülálló intézménye önállóan működhessen tovább.

Tárgy: Módosító Javaslat a 16. napirendi ponthoz.

 

Tisztelt Képviselő Testület!
 
A 16. napirendi ponthoz (Javaslat óvodák átszervezésére) kapcsolódó határozati javaslathoz az alábbi szövegszerű módosító indítványokat nyújtom be:
 
Az I/1. –hez
 
Támogatja az óvodák átalakítását a 2011/2012. nevelési évtől négy RÉGIÓ kialakításával és két speciális pedagógiai programját megtartó önálló intézménnyel.
 
A régiók kialakításától független speciális pedagógiai programot ellátó önálló intézmények:
 
Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda (1201 Bp., Baross 79.), (9 csoport, 225 férőhely)
 
A„Zöld Ovi”Óvoda (1201 Bp., Torontál u. 7.),
Torontál utcai tagintézmény (4 csoport, 100 férőhely)
Csepeli átjáró tagintézmény (4 csoport, 89 férőhely)
 
II/3.
 
Az átszervezések során az átszervezésekkel érintett intézmények új pedagógiai programjainak átalakítása az alábbi módon történik:
Az intézményekbe beolvadó tagintézmények régi pedagógiai programjai az esetleges átalakítások után a régiós intézmények pedagógiai programjának mellékletét fogják képezni. A régiós intézmények új átalakított pedagógiai programjáról az intézmények és tagintézmények alkalmazotti közösségei és a szülői szervezetek véleményt formálnak. Amennyiben bármely tagintézmény esetében annak alkalmazotti közössége és szülői szervezete egyhangúan az átalakított pedagógiai programot elutasítja a Pesterzsébet Önkormányzata új pályázatot ír ki az adott intézmény intézményvezetői állására.
Fentiek határideje 2011. június 30.
 
Indoklás:
 
Pesterzsébet két olyan fontos és kiemelten kezelendő Óvodát üzemeltet, mint a Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda, mely a kerületben élő német nemzetiségű gyermekek nevelését biztosítja és a „Zöld Ovi”Óvoda, melynek szenzitív környezetpedagógiai programja nem csak a kerületben, de a fővárosban is egyedülálló.
A Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda régiósítását Pesterzsébet Német Kisebbségi Önkormányzatának döntése alapján a testület leveszi a napirendről. A döntés utat nyitott a speciális pedagógiai programmal rendelkező intézmények megtartásának.
Az intézményi átszervezések ugyanis nem csak idén a szűkös költségvetési helyzetben, de hosszútávon is biztosíthatják a kerületi óvodák fejlődését. Az óvodák többsége eddig is tagintézményeivel közösen működött, a kooperáció nemcsak a költségek csökkentését, de a szervezettséget és hatékonyságot is növelte.
 
Regionális korrekció igénye:
 
A javasolt átszervezések régiókialakításai azonban nem illeszkednek a valóságos igényekhez, például a Mediterrán-lakóparkban élő szülők elsősorban a Baross Ovit és a Zöld Ovit (Csepeli átjáró) választják, ezen felül nagyjából egyenlő eloszlásban a Mosoly és a Zöld Ovi (Torontál u)-t, a régiósításnál ajánlott Lila és János Ovi az itt élők által legkevésbé választott óvoda. Ennek egyrészt a földrajzi elhelyezkedés, másrészt szociológiai okai vannak a Mediterrán-lakóparkban és a Gubacsi-lakótelepen élő szülők számára kevéssé vonzó a lakótelepen működő Nyitnikék Óvoda kitűnő, de más igényekre építő inklúzív pedagógiai programja.
 
A speciális, a fővárosban is egyedülálló pedagógiai program, mint kerületi érték megőrzése:
 
A „Zöld Ovi”Óvoda kiemelten kezeli a környezeti nevelést, hogy a gyermek érdeklődését alapul véve, kíváncsiságát felébresztve érzékennyé tegye az őt körülvevő világ értékeire, szeresse a természetet, ismerje meg a szűkebb és tágabb környezetét és fedezze fel a természet és ember alkotta „csodákat”. 
Ezt a szenzitív környezetpedagógiai programot biztosító óvodát önálló intézményként indokolt megtartani.
 
Kérem az indokaim figyelembevételét és az Óvodák önálló működésének biztosítását.
 
Budapest, 2011.05.11.
 
Mach Péter
önkormányzati képviselő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük