Helyzetkép a Duna-part forgalomcsillapításáról

Újabb hírek a Vizisport utcai forgalomcsillapításról: kérésemre még a télen áthelyezik a planténereket, oszlopokkal teszik láthatóvá az árkokat és pótolják a fényvisszaverő csíkokat. A tapasztalatok alapján pedig “újratervezés”: zöldszigetek és fekvőrendőr épülhet, illetve a villámárvízek miatt átalakítjuk az árokrendszert, s javítjuk a vízelvezetést.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

A Gubacsi lakótelep közlekedésfejlesztési koncepciójának elkészítését és utána a tervekben foglaltak megvalósítását még 2018-ban kezdeményeztük. 2023-ban már a második ütembe sikerült belevágnunk. A 2023. évi költségvetésbe 8.000.000, -Ft fedezetet biztosítottunk az alsóVízisport utca forgalomcsillapítására. Ez az összeg a Vízisport utca 2-28. szám előtti szakaszon forgalomcsillapítás lehetőségeinek vizsgálatára és az azt követő forgalomcsillapítás tervezésére és a Budapest Közút Zrt. forgalomtechnikai engedélye alapján 2023. decemberében növényládák (planténerek) kihelyezésére, felfestésekre és a szükséges táblák kihelyezésére volt elég.

A forgalom ilyen eszközzel történő csillapítására kerületünkben korábban nem került sor, így pilot projektként tekintünk a fejlesztésre és a tapasztalatok alapján módosítjuk és alakítjuk majd át úgy, hogy a tavaszi/nyári forgalomemelkedés esetén is működjön.

A körzet képviselőjeként az alábbi kérésekkel fordultam a hivatalhoz:

  • a jelenlegi kihelyezések mellett a gépjárművek az út közepén mennek el, ami a sebességet nem csillapítja, kérésként a planténerek szegélytől távolabb helyezése merült fel. A bentebb helyezéssel esetleg a kerékpárosok a szegély és a láda között tudnának közlekedni.
  • a Budapest XX. Vízisport utca 25-27. szám előtti árok széle esős időben nem látható, ezért kéri ezt oszlopokkal jelezni,
  • fényvisszaverő csík felragasztása a virágládákra,

A kéréseink alapján heteken belül a ládákat a felfestés szélére helyezik, ami a tapasztalt, esti „középen száguldást” meggátolja, azonban a kerékpárosok számára ez a szélesség nem elégséges, a gépjárművekkel egy nyomvonalon tudnak egyelőre haladni a virágládák megkerülésével. Az árokban az oszlopok és a fényvisszaverő csíkok is hamarosan kikerülnek.

A Vízisport utca forgalma elsősorban nyáron növekszik meg, így az ilyen módon történő forgalomcsillapítás előnyei vagy hátrányai/hibái várhatóan a nyári időszakban kerülnek igazán felszínre. Ha sikerült felmérni az eredményességet akkor a forgalomcsillapítás érdekében ideiglenesen létesített növényládákat elszállítják.

Ha sikeres a projekt, akkor végleges megoldásként sebességcsökkentő zöld szigetek kerülnek megépítésre. A szigetek a járda melletti kiemelt szegélytől indulnak, az átellenes oldalon pedig a meglévő süllyesztett szegélytől 1,75 m szélesen, ezzel biztosítva 3,75 – 3,80 m űrszelvényt a járműveknek. A 10 db sziget az út jobb és bal oldalán, felváltva kerülne elhelyezésre. A javaslat szerint a Vízisport utca Soroksárhoz közelebb eső végén megépítésre kerülne egy forgalomcsillapító küszöb is.

A tervezők által 3 javaslat került kidolgozásra, mely közül 2 változat további parkolók kialakítására tesz javaslatot és megoldást nyújthat a mostani elöntésveszélyes útszakasz problémáira is, a harmadik egy olcsóbb alternatíva, amely csak részleges megoldást nyújt a villámárvizekre.

Az 1. verzió szerint a parkolóhelyek kialakítása során a meglévő szikkasztó árkokat el kell bontani és a parkolóhelyekhez illeszkedően új tározó-párologtató árkot kell kialakítani. A tározó-párologtató árok áthelyezése nem vízjogi létesítési engedély köteles beavatkozás. Az engedélyezési tervek készítése során a geotechnikai fúrások alapján, a talajvízszintek ismeretében lehet meghatározni az árkok geometriáját. Az RSD közelsége és a vélhetően magas talajvízszint miatt célszerű a felszíni és felszín alatti vizeket különválasztani egymástól, ezért az árkokat vízzáró burkolattal kell ellátni.

A 2. verzió a legdrágább, eszerint a parkolóhelyek kialakítása során a meglévő szikkasztó árkokat fogják elbontani és a meglévő csatornarendszert új víznyelőkkel kiegészíteni. A javasolt verzió szerint 0+569 – 592 km sz. között a bal oldalon lévő burkolt árokra két parkolóhely került megtervezésre. A megmaradó árokszakasz végére egy víznyelőakna beépítését javasolják. A víznyelő építése nem vízjogi engedélyes tevékenység, de üzemeltetői tervjóváhagyás és e-közmű egyeztetés szükséges. A 0+614 – 0+705 km sz. között a bal oldalon gyephézagos beton burkolólapokkal burkolt szikkasztóárkok találhatóak. Az árkokra új parkolóhelyek lettek tervezve. Ezen a szakaszon a megfelelő vízelvezetéshez 3 db új víznyelőaknát terveztek és az ezekhez tartozó 120 m hosszban a gyűjtő gerinccsatornát. Az új csatornát a Közműhelytelep utcai csatornába kell bekötni. Ez a tervezett csatornaszakasz megépítéséhez vízjogi létesítési engedély szükséges. A meglévő és új levezető csatornák esetében új olajfogó műtárgyak építése válik szükségessé. Az olajfogó műtárgy beépítése esetén az út egy részének átépítésével is számolni kell.

A 3. javaslat szerint a parkolóhelyek kialakítására nem kerülne sor, ezzel a vízépítési létesítményeket nem szükséges átépíteni. Ebben az esetben a meglévő vízelvezető rendszer felújítása javasolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük