SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK! – PESTERZSÉBETI KÍNAI VASÚT

Vonják be Pesterzsébet lakosságát és önkormányzatát is a kínai vasút és a gubacsi vasúti híd fejlesztési döntéseibe! Petíciót indítottunk, hogy ne döntsenek rólunk nélkülünk.

KLIKKELJ, CSATLAKOZZ ÉS ÍRD ALÁ!

Korábbi ígéreteit megszegve a HÉV-metró-vonat összekötés, a pesterzsébeti intermodális csomópont, a gyors és sűrű kötöttpályás személyi közlekedés, és a zajvédelem helyett a Budapestet büntető kormány a kínai gazdasági érdekeket képviseli.

1)     Növekvő áruforgalom, a határértéket már most is meghaladó közúti + vasúti zajszennyezés, nulla monitoring, nulla zajvédelem, s persze semmi villamosítás: ezt kapná a pesterzsébeti Gubacsi lakótelep az új vasúti híd dokumentációjának és hatástanulmányának készítői szerint.

Követeljük, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium jogelődjével kötött szerződésben rögzített zajvédelmi beruházások épüljenek meg!

 2)     Titkos tervek, fakivágások, növekvő áruforgalom, önkormányzati vagyonvesztés, gimnázium, fittnesztermek, lakóingatlanok, jégcsarnok bevonása a kisajátítási eljárásokba, a Duna-parti lakótelepek közlekedésének megbénítása, nulla nyilvános zaj- és környezetvédelmi hatástanulmány a Belgrád-Budapest kínai vasút kapcsán.

Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányokat, terveket és kezdődjenek társadalmi egyeztetések a kínai vasút pesterzsébeti szakaszáról!

CSATLAKOZZ ÉS ÍRD ALÁ! https://parbeszed.hu/kinaivasut/

Javaslatunkra minden testületi ülésen napirendre vesszük a Belgrád-Kelebia vasútvonal (magyarul: kínai vasút) pesterzsébeti szakaszáról kapcsolódó információkról, valamint az ahhoz kapcsolódó kisajátítási tervekről szóló polgármesteri tájékoztatót. 

Az előzményekről: 
https://mach.hu/2023/12/06/megeszi-e-a-kisgomboc-gubacsot-es-a-mediterrant-is/
https://mach.hu/2023/11/20/einstandolja-az-allam-pesterzsebet-vagyonat-a-kinai-vasut-miatt-semmit-rolunk-nelkulunk/
A január 25-i soron következő ülésre meg is érkezett az anyag, amely egyetlen rövid minisztériumi levelet tartalmaz, s egyetlen mondatban sem reflektál arra, hogy a pesterzsébeti szakaszon kivágták egy lehetséges második vágányvonal mentén az összes fát és cserjét, terepet rendeztek és hetek óta geodéták, műszaki mérnökök és építőipari szakemberek lepik el a teljes vonalat.

Az elmúlt hetek változásairól itt látható egy nagyon jó videó:

Pesterzsébet Önkormányzatának az Építési és Közlekedési Minisztériumnak küldött megkeresésére a MÁV Zrt. vezérigazgatója 2023. december 11-én kelt, a tájékoztató mellékleteként csatolt levelével válaszolt.

A levél azonban semmi, de tényleg semmi érdemi információt nem tartalmazott. A levélben foglaltak szerint ugyanis a hivatkozott Korm. rendelet nem határozza meg, hogy a rendeletben meghatározott ingatlanok kisajátításra kerülnek-e (vagy más módon érintett a beruházásban), valamint azt sem, hogy pontosan mely ingatlanok és milyen mértékben kerülnek kisajátításra. Az, hogy a rendeletben egy ingatlan helyrajzi száma megjelenik, a vezérigazgató szerint nem jelenti azt, hogy az ingatlan vagy annak egy része később kisajátításra került.

Azonban, hogy még jobban elbizonytalanítsa a pesterzsébetieket, jelezte azt is, hogy a tervezési munka során, a kiviteli terv szintjén olyan újabb további igények is felmerülhetnek, melyek jelenleg még nem láthatók.

Kerületünk két kiemelt sportlétesítményére, a 170187/81 hrsz-on nyilvántartott Pesterzsébeti Jégcsarnok, valamint a 170187/92 hrsz-on nyilvántartott Sporttelepre vonatkozóan a vezérigazgató úr levelében külön kiemelte, hogy jelenlegi ismereteik szerint az ingatlanokon kisajátítás nem történik majd, kivéve, ha mégis megtörténik.

Zajvédelemről, a nyomvonal pontos elvezetéséről, a deponálókról,  a por- és zajszennyezésről, a vasúti megálló pontos helyszínéről, kialakításáról arról, hogy mi történik az aluljáróval és annak megszűnése esetén hogyan lesz biztosított a gyalogos közlekedés semmilyen választ nem adott levelében. S természetesen arról sem kaptunk tájékoztatást, hogy mi történik a busz és személyautóforgalommal az építkezés alatt és a beruházás befejezése után. A személyforgalom visszaállításáról, a várható célállomásokról szintén hatalmas a csend.

Végezetül jelezte, hogy a továbbiakban a MÁV helyett a Kínai Magyar Nonprofit Zrt-t keressük bizalommal.

Folytatjuk a munkát: kérésemre levélben fordultunk a fakivágások és fapótlások ügyében. Addig is: együtt erősebbek vagyunk!

KLIKKELJ, CSATLAKOZZ ÉS ÍRD ALÁ!

2 hozzászólás “SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK! – PESTERZSÉBETI KÍNAI VASÚT” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük