Elbuktuk, nem kicsit, nagyon!

Bár van közel 2 millió olyan választó, aki a változásra szavazott, tegnap Orbán Viktor kapott felhatalmazást arra, hogy kihúzza abból a mély, gazdasági, szociális, ökológiai és kulturális válságból az országot, melybe Ő maga rántotta bele. Az ország többsége, Paks 2-t, a rezsicsökkentés, a hatósági áras üzemanyag és a győztes háború hamis álomképét választotta.

Először is köszönöm mindenkinek, aki részt vett az elmúlt 50 nap kampányában, aki ajánlást gyűjtött, aki kitelepült, aki plakátozott, aki helyben vagy az ország távoli vidékein próbálta őrizni a választás tisztaságát!

Másodszor köszönöm közvetlen lakókörnyezetem és választókörzetem lakóinak, hogy ilyen nagy számban részt vettek a választáson, nem rajtunk múlt, mi a változásra a szavaztunk!

Bebizonyították, hogy ahol élő fogalom a szolidaritás, ahol sajátjuknak és értéknek tekintik a közösségek tagjai épített és természetes környezetüket, ahol fontos a család, ott élhetnek és élnek is szavazati jogukkal a választók. Minden más esetben nincs valós döntési helyzet.

Ma két üzenet van a jövőre nézve: a megújuló baloldalnak és a demokratikus ellenzéknek nincs hova hátrálni. Most a válság és a háború időszaka érkezik, de a feladat egyértelmű: alulról kell lebontani az Orbán rezsimet

Az Orbán-rendszerben sem logika, sem ész, sem tisztesség nincs. A rendszer nem reformálható, a rendszer nem törvényjavaslatokkal, nem belülről az ő szabályaik mentén lezajló kamu választásokon dönthető meg, hanem társadalmi építkezéssel, mely egy élhető, fenntartható és szolidáris ország vízióján alapul.

2014-ben ezt írtam:

„Erőszakmentes, alulról szerveződő mozgalmat kell építenünk egy élhető, normális országért. Ha betiltanak egy zöld rendezvényt, segíteni kell őket és szervezni helyette hármat. Minden kivágásra ítélt fa alá oda kell ülnünk, mert vár ránk ezer és ezer hársfa!”

A helyzet semmit nem változott, a rendszer megbuktatásának sikerét, s addig is az ország túlélését a helyi közösségek ereje biztosíthatja, valódi munka, hiteles alternatíva nélkül nincs felemelkedés.

Holnaptól folytatom a harcom, melyben még kérlelhetetlenebbül fogok szembe szállni az Orbán-rendszer kártékony politikájával, a hatalmi gőggel, a helyi ingatlanmutyikkal, a kiskirályokkal, a fakivágásokkal és a cinikus embertelenséggel.

De azt sem szabad felednünk, hogy a kerület polgárai tegnap üzentek a városvezetésnek is: köpönyegcsere ide vagy oda, a kerület lakói élhetőbb, zöldebb, biztonságosabb városrészt akarnak, s Szabados Ákos fideszes polgármesternek végre részt kell venni a közös munkában, át kell alakítani a polgármesteri hivatalt egy ügyfélbarát, az itt élők problémáival foglalkozó, XXI. századi intézménnyé. Javítani kell a kerületben a közbiztonságon, meg kell védeni nevelési, oktatási és egészségügyi intézményeinket, s meg kell állítani a kerület szegregációját.

Mi pedig főnix madárként folytatjuk, Pesterzsébetet a szabadság szigetévé és egy élhető városrésszé kell alakítanunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük