A Duna-part a miénk! – Takarítsuk ki a Duna-partot idén is!

Immár nyolcadik éve szervezünk egy a civilekkel, dél-pesti lokálpatriótákkal, futókkal, kerékpárosokkal és horgászokkal közös akciót a Duna-parton.

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/7795597317132733

A tiszta vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Az emberi civilizáció ugyanis ökológiai válságot okozott: ha nem cselekszünk gyorsan és határozottan, nem csak gyerekeink és unokáink jövőjét lehetetlenítjük el, de a saját magunkét is.

A covid miatti járványhelyzetben az elmúlt években elmaradtak/átalakultak az év eleji közösségi takarítások a Duna-parton. Ez sajnos meg is látszik a pesterzsébeti partszakaszokon, bár a nagyobb illegális lerakókat sikerül időben felszámolni, a partunk szemetes, pillapalackok, borosüvegek, gyorséttermek használt evőeszközei, csomagjai csúfítják.

Pedig cél az, hogy Budapest egyik természeti különlegességét megszabadítsuk az emberi felelőtlenség hétköznapi terheitől, hogy a vízpart ismét az egyik ékköve lehessen a fővárosnak, és természeti élőhelyként, illetve rekreációs övezetként is méltó lehessen egy XXI. századi világvároshoz.

Az átadott Duna sétány ma rendezetté vált, de a Gubacsi hídtól északra eső részen komoly munka vár ránk, hogy az is kellemesebb környezetet biztosítson a kutyásoknak, futóknak, kerékpárosoknak.

Képviselői kezdeményezésre táblák kerülnek ki, kamerák fogják figyelni a területet és megkezdődött annak is a folyamata, aminek a végén remélhetőleg behajtási engedélyhez lesz kötve az autóval történő behajtás.

S tegyünk érte közösen is, aki tud és szeretne az hozzon magával egy szemeteszsákot és kesztyűt vagy vegyen a hídfőnél a táblánál kihelyezettből!

Az immár nyolcéves akciónk üzenete:

– Ha van akárcsak fél órád és zavar a teleszemetelt Duna-part.
– Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
– Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
– Ha zavar, a nádas állapota.
– Ha szereted a jó társaságot.
– Ha fontos a környezetvédelem.

Akkor gyere, és takarítsuk ki a Duna-partot!

Zsákokat és kesztyűket biztosítunk, ha nem lenne otthon ez ne tartson vissza! 

Az elmúlt évek eseményein készült képek:

Egy hozzászólás “A Duna-part a miénk! – Takarítsuk ki a Duna-partot idén is!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük