Pesterzsébet mérsékli a bérleti díjait a nehéz helyzetbe kerülő éttermeknek, vendéglátó helyeknek

50%-os bérleti díj mérséklést nyújt Pesterzsébet Önkormányzata a veszélyhelyzet időszakára a vendéglátó tevékenységet végzőknek (éttermek, bárok, sörözők), ha azt a bérlők kérelemmel kezdeményezik.

Erről az érintetteket is tájékoztatni fogja. A döntés azokra a vendéglátó egységekre vonatkozik, akik Budapest Főváros XX. kerület Önkormányzatától bérelnek üzlethelyiséget, közterületet, vagy telket azzal a céllal, hogy azon vagy abban vendéglátó tevékenységet főtevékenységként folytassanak, és nehéz helyzetükre tekintettel a fizetendő bérleti díjuk csökkentését erre vonatkozó kérelemmel kezdeményezik.

A határozat pontos szövege:

128/2020. (XI. 20.) BPXXPM határozat

A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény 2. § (1) és (3) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) számú kormányrendelet 1. §-a értelmében a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

E rendelkezések alapján, a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva (Képviselő-testület) a Polgármester – egyeztetve a frakcióvezetőkkel – úgy dönt, hogy:

1. tekintettel arra, hogy a Kormány a 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, majd 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletének 8. §-ában a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések körében a vendéglátó üzletekben az éttermi kiszolgálást megtiltotta, azon bérlők esetében, akik

  • Budapest Főváros XX. kerület Önkormányzatától üzlethelyiséget, közterületet, vagy telket bérelnek azzal a céllal, hogy azon vagy abban vendéglátó tevékenységet főtevékenységként folytassanak, és
  • nehéz helyzetükre tekintettel a fizetendő bérleti díjuk csökkentését erre vonatkozó kérelemmel kezdeményezik,

a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 8. §-a hatályának fennállása alatti időszakra a bérlő által fizetendő bérleti díjakra 50%-os mértékű kedvezményt ad. Amennyiben a fizetendő bérleti díj bérbeszámítással érintett, úgy a bérleti díj összegének csökkenése arányában csökkentendő a beszámítandó összeg mértéke is.

2. az 1. pont szerinti kérelmezőket tájékoztató levél útján kell értesíteni a polgármesteri döntésben foglaltakról.

Határidő: azonnal
Felelős: Szabados Ákos polgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük