Egy százhúsz éves fehér nyár találkozása a magyar organikus építészettel

Mi lesz a sorsa a 120 éves fehér nyárfának a Mátyás Király téren?

Lakossági megmozdulásoktól, demonstrációktól volt hangos a kerület ezen csendes, családi házas része a nyáron. A pesterzsébeti Makovecz templom kiviteli terveit készítők ugyanis felülírták a templom eredeti üzenetét írták és az építész természetközeli, organikus építészeti stílusban megálmodott templomát egy teljes facsoport letarolásával szeretnék felépíteni, az ügy szimbólumává pedig egy 120 éves fehér nyárfa vált.

A kormány képviseletében az alapkő lerakásakor is elmondták: Makovecz Imre organikus építészete segít majd kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé. Szabados Ákos Pesterzsébet fideszes polgármestere is azt ígérte, hogy a templom megépülése örömteli pillanat lesz hívő és nem hívő számára is. 

Az elmúlt hónapok történései azonban ellentmondani látszanak az ígéreteknek.

72472138_10214972183913937_8967225860973133824_o.jpg

Három napja tettem fel a kérdést:

  • Vajon a frissen megválasztott, Szabados Ákos polgármester hivatala kiadja-e a fakivágási engedélyt egy 120 éves fehér nyárfára, amire a képviselők döntő többsége favédelmet kért?
  • Vajon felülbírálta-e a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság szeptemberi döntését és számára fontosabb a fa kivágása annak védelménél?

A nyár elejei aggodalmakra a beruházó ugyanis azt a választ adta, hogy ugyan számos fát ki kell vágni az építkezés miatt, de a 120 éves fehér nyár marad, nem is kért rá fakivágási engedélyt. Kertészek, szakemberek azonban megvizsgálva a terveket megállapították, hogy az építkezés olyan mértékű károkat okozna a gyökérzetben és a lombozatban, hogy megmentése csak előzetes favédelmi terv elkészítésével lehetséges, ha egyáltalán a mostani kiviteli tervekkel összehangolható lesz.

Pesterzsébet Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága ezért Fekete Katalin képviselőtársam javaslatára úgy döntött, hogy csak azzal a feltétellel biztosít felvonulási területet a beruházónak, ha favédelmi tervet készít. 

189/2019. (IX. 17.) KVB. határozat
A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy felkéri a polgármestert, hogy a Bp. XX. Mátyás király téri beruházással kapcsolatosan az önkormányzati vagyon, valamint az építési területen lévő 120 éves fehér nyárfa védelme érdekében a munkák megkezdését megelőzően szerezze be a beruházó Pesterzsébeti-Szabó-telepi Református Egyházközségtől a meglévő fák védelméhez szükséges intézkedésekről szóló dokumentációt, valamint favédelmi tervet.

Felelős: Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke
Határidő: adott

 

Bár a kérdésre még nem kaptam pontos, mindenre kiterjedő választ, számos információval gazdagabbak lettünk:

  • elkészült a favédelmi, inkább „fakivágási” terv, melynek készítője nem a favédelem lehetőségéről készítette az anyagát, hanem egy fakivágási engedély kérelméhez készített szakértői jelentést nevezett át.
  • a „favédelmi” terv így mindjárt tartalmazta azt is milyen módon szeretné pótolni a beruházó a kivágásra ítélt fát.
  • a facsoport számos tagja valós szakértői felmérések alapján is kevésbé értékes, invazív, pótolható.

A Mátyás Király téren álló 120 éves fehér nyár műszeres és vizuális vizsgálatának anyaga és “favédelmi” dokumentációja itt elérhető: 

A felmérés szerint a fa gyökérzete kiváló állapotban van, stabil, a koronalap viszont károsodott, a törzs a felső harmadában odvasodik, gesztkorhadás tapasztalható, a középső vázág levágását javasolják, a lombveszteség 15-20 % lesz, s így hosszabb távon életképes.

A favédelmi terv azonban ennek ellenére abból indul ki, hogy a munkagödör a fától 150 cm-re helyezkedik el, s mivel a statikai védőtávolság (508 cm), így a fa védelme nem megoldható.

A dokumentációból is kitűnik, hogy Fekete Katalin képviselőtársamnak és Árva Péter szakértőnek volt igaza a hivatallal szemben: egyetlen megoldás a templom arrébb helyezése lenne legalább 4 méterrel.

Ezzel szemben a beruházó javaslata a fa kivágása és pótlása, ráadásul a javaslatban szereplő 10 fa azonban pimasz és a pesterzsébetieket sértő ajánlat, ha valóban nem megmenthető a fa, akkor is a fenti ajánlat 5-10 szerese és az adott terület és a környező önkormányzati közterületek parkosítása merülhet csak fel érdemi kompenzációként.

Összegezve, bár a fa életképes, a beruházó által készített, a fakivágási engedély kérelméhez csatolt dokumentáció szerint kivágása indokolt, a kerületben élők szerint viszont megmentése fontos ügy.

Most a Szabótelepi Református Gyülekezetnél és Szabados Ákos fideszes polgármesternél pattog a labda: nekik kell megoldást találni arra, hogy a templom valóban segítsen kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé, és megépülése örömteli pillanattá váljon hívő és nem hívő ember számára.

Addig is mindenki, aki szeretné megvédeni a 120 éves fehér nyárfát, vagy csak zöldebb és élhetőbb ligetes, fás területet szeretne, az menjen ki ma 15 órakor a Mátyás Király térre a civilek által szervezett demonstrációra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük