Pesterzsébet is csatlakozott az Ez a minimum! programhoz

Ma délután Pesterzsébet is csatlakozott az „Ez a minimum!” programhoz.

Az alkotmány szerint minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó közérdekű adatokkal. Az „Ez a Minimum!” kezdeményezés célja, hogy lépésről lépésre átláthatóbbá, számonkérhetőbbé és a civil kezdeményezésekre nyitottá tegye a magyar önkormányzatokat.

nettoyage-vitre.jpgBalog Róberttel és Szőnyi Attila képviselőtársammal még a nyáron csatlakoztunk az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország civil szervezetek által javasolt „Ez a Minimum!” átláthatósági programhoz. 

shutterstock-corruption-01.jpgA választások után pedig most az első, már normál testületi ülésre be is terjesztettük az ezzel kapcsolatos előterjesztésünk. A közösen benyújtott határozati javaslatunk célja az volt, hogy folytassuk Pesterzsébeten a 2015 januárjában megkezdett munkát, növeljük az átláthatóságot és részvételibbé tehessük a döntéshozatalt:

  • a lakosok és az érdeklődő szervezetek könnyen tudjanak tájékozódni az Önkormányzat és a tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásáról,
  • a költségvetés bárki számára érthető és összehasonlítható formában legyen elérhető,
  • a ciklus közepére pedig bevezethetővé válhasson egy olyan döntéshozatali mechanizmus, amiben az állampolgárok közösen dönthetnek közpénzek egy részének felhasználásáról, vagyis a részvételi költségvetés intézménye.

Javaslatunkra tehát a képviselő-testület megerősítette a 2015. január 22-i döntését a közpénz felhasználás átláthatóságának bővítése, valamint a minél szélesebb körű transzparencia érvényesítése érdekében. Az elmúlt 5 évben sokat tanultunk arról, hogy nem elég a szabályozás, valódi tartalommal is meg kell tölteni az átláthatóságot: ki kell találni azokat a formákat és műfajokat, amivel a száraz adatokból fenntartható, közérdekű információcsere sarjad ki a helyi hatalom és polgárai között.

33264_8_green_economy_slider_forschungsagenda.jpgAz átláthatóság szabályozásán túl annak gyakorlati megvalósítására is hangsúlyt kell fektetni. Nem elég elérhetőnek, hanem megtalálhatónak is kell lennie a gazdálkodási adatoknak, kereshetőnek és könnyen elemezhetőnek. Ráadásul Pesterzsébet költségvetését ne csak megtalálni lehessen a kerület honlapján, hanem könnyen értelmezni is. A polgárok többsége ugyanis nincs tisztában azzal, hogy mire mennyit költ az önkormányzat, és ezek a kiadások hogyan alakultak az előző években, s hogyan alakulnak más, szomszédos kerületek kiadásaihoz viszonyítva.

Ahol ugyanis ismerik mire mennyit költ az önkormányzat és részt is vehetnek a döntésekben, ott sajátjuknak és értéknek tekintik a közösségek tagjai épített és természetes környezetüket. Az elfogadott határozati javaslat:

Határozati javaslat

 

A Képviselő-testület megerősíti 2015. január 22-i döntését, és a közpénz felhasználás átláthatóságának bővítése, valamint a minél szélesebb körű transzparencia érvényesítése érdekében

egyetért azzal, hogy a helyi társadalmi szerveket, és a lakosságot minél szélesebb körben bevonja az Önkormányzat, a Hivatal, valamint az önkormányzati tulajdonú intézmények és gazdálkodó szervek döntéshozatali folyamataiba, ezért kifejezi az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország civil szervezetek által javasolt „Ez a Minimum!” átláthatósági program (a továbbiakban: Program) megvalósítása iránti elkötelezettségét. 

1. A Program megvalósítása érdekében a Képviselő-testület az Önkormányzat működését elsősorban az alábbi területeken tervezi felülvizsgálni, szükség esetén átláthatóbbá és részvételibbé tenni:

    1. a Képviselő-testület és a Képviselő-testület bizottságai üléseinek nyilvánossága;
    2. az Önkormányzat kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatokkal kapcsolatos eljárások, az ilyen adatok megismerhetővé tétele;
    3. az önkormányzati költségvetés végrehajtása és az önkormányzati gazdálkodás;
    4. a költségvetés vizualizációja;
    5. részvételi költségvetés bevezetése;
    6. az Önkormányzat által kötött szerződések és az Önkormányzat által kiírt közbeszerzések;
    7. az önkormányzati vagyon kezelése;
    8. az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodása.

2. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert, hogy az 1. pontban szereplő területek mentén tekintse át az Önkormányzat és a részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok adatnyilvánossággal kapcsolatos gyakorlatát, különös tekintettel a honlapjukon közzétett adatok körére és a közzétételi eljárás szabályozottságára.

 felelős:           polgármester
határidő:        2020. március 31.

3. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert arra, hogy a 2. pont szerinti áttekintés eredményéről készítsen beszámolót, és szükség esetén tegyen javaslatot az 1. pontban foglaltak megvalósításához szükséges képviselő-testületi döntéshozatalra, egyéb intézkedések megtételére.

 felelős:           polgármester
határidő:        az 1. pont szerinti áttekintést követő ülés

4. A Képviselő-testület felhívja a polgármestert arra, hogy amennyiben az 1. pontban foglaltak megvalósítása érdekében költségvetési előirányzat szükségessége merül fel, erre a költségvetés aktuális módosításakor tegyen javaslatot.

 felelős:           polgármester
határidő:        adott

Egy hozzászólás “Pesterzsébet is csatlakozott az Ez a minimum! programhoz” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük