Közösen Pesterzsébetért – a játszótereinkért, a kutyafuttatóinkért!

Amikor jó Pesterzsébetinek lenni: idén is örökbe fogadtak egy játszóteret és három kutyafuttatót a szülők és kutyások a kerületben. Joggal lehetünk büszkék: Pesterzsébeten vezettük be először a “Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!” részvételi alapon működő projektet.

Eltelt egy újabb ciklus, ilyenkor illik beszámolni a munkánkról, számvetést készíteni. Kilenc éve vállaltam, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állok ki a kerületben élők ügyeiért. Kilenc éve kezdtem politizálni, célul tűzve a helyi közösségek építését.

67750297_2942233542472430_3419577124837654528_n.jpgBüszke vagyok arra, hogy mára a Duna-part lakótelepei (a Mediterrán lakópark és a Gubacsi lakótelep) váltak a kerület legaktívabb lakóközösségeivé garázsvásárokkal, közösség által fenntartott játszóterekkel, Duna-part takarításokkal, faültetésekkel, közösségi virágoskerttel, közösségi tervezéssel indított közlekedés-fejlesztéssel, műanyagmentes pékséggel, futókörökkel…

Az egész kerületre nézve igazi sikerként azonban Gémesi Emese képviselőtársammal közösen elkészített javaslatunkat tekintem, amely alapján immár harmadszor írta ki tavasszal a Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága a „Fogadd örökbe!” pályázatot.  Kezdeményezésünk lényege az volt, hogy a szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót.

A nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést. 

Az örökbefogadásnak köszönhetően a játszótéri baráti társaságoknak, szülői közösségeknek, kutyásoknak módjuk van tenni a környezetükért, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

A lakossági pályázatok során a nyertes közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll. Az adott közösség kérésére -amennyiben azt részvételi módon megalkotja, és a fenntartó is elfogadja – a játszótér házirendjét is elhelyezi egy táblán. Így ösztönözve az örökbefogadó közösségeket arra, hogy a játszóteret, a futtatót és közvetlen környezetét is rendezetten tartsa.

A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra. A nagyobb rongálások (pl. kerítés megszaggatás) során többször tapasztalni, hogy bejelentés nem érkezik, így nem szerez róla tudomást a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató. Ha egy közösség magáénak érzi az örökbefogadott játszóteret vagy kutyafuttatót, bízhatunk abban, hogy a bejelentések is proaktívabban lehetnek, s hamarabb tudnak intézkedni az illetékesek.

Három nyertes pályázóhoz mentem el a héten megnézni holt tart a közösség.

A Gubacsi játszi közössége esetén a játékosság, a gyermekek bevonása, a festések kreativitása, az új aszfaltjátékok, a színes kertkompozíciók nyűgöztek le talán leginkább.

 

A Kutyaszív kutyafuttatós közösség esetén a pontos tervezés, a használt eszközök újrahasznosítása, a színek kavalkádja, a biztonságra törekvés volt imponáló.

A Foxi Maxi csapata bámulatos szakértelemmel betonozott, ráadásul a pályázók munkájának köszönhetően végre van ivókút, az összefogásnak köszönhetően pedig rendezettebbé vált a futtató.

 

Meggyőződésem, hogy a közösségek fejlesztése jó irány, cselekednünk kell, közösen Pesterzsébetért, mert változásra, megújulásra van szükség!

Egy hozzászólás “Közösen Pesterzsébetért – a játszótereinkért, a kutyafuttatóinkért!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük