Változzon-e a Vörösmarty piac körül a forgalmi rend?

Ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak. A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő, hanem a fejlesztés szereplőinek, egyetértése, elköteleződése az adott változtatás vagy fejlesztés iránt.

2018-10-31_2.pngAz elmúlt hónap botrányaként ismertté vált Nagysándor József utca – Mártírok útja – Magyar utca – Nagykőrösi út által határolt forgalomszabályozása esetében pont ez nem valósult meg teljesen, s ennek köszönhetően sajnos mára egy mindenki számára megfelelő megoldást hozó, okos kompromisszum lehetősége a minimálisra csökkent. Amikor ismertté vált a probléma (megjelentek a lefóliázott táblák az utcákon), akkor a bizottság elnökeként azonnal napirendre vettem az általunk ismertté vált forgalomszabályozási terveket és   a KVB SZMSZ-nek 11. pontja alapján kértem a hivatalt, hogy ezentúl a forgalomtechnikai változtatásokkal kapcsolatos terveket időben megkaphassuk, hogy a bizottság véleményezhesse és megvitathassa azt.

Az SZMSZ szerint a bizottság hatásköre, hogy
megvitatja, véleményezi, valamint javaslatot készít:

  • kommunális és közlekedési szolgáltatások javítására,
  • a közlekedési infrastruktúrát, közlekedésszervezést és közlekedésbiztonságot javító intézkedések megtételére,
  • utak, hidak fenntartására,
  • zöldterület, parkolók fejlesztésére

A fent említett komoly visszhangot keltő forgalomszabályozásról a képviselő-testület hoz majd döntést 2018. november 8-án, az ülés nyilvános, az adott napirend anyagai ide kattintva letölthetőek. Aznap döntött a bizottság a Gubacsi lakótelep közlekedési gondjainak vizsgálatáról is, azt a testület decemberben tárgyalja, anyagai pedig itt olvashatóak:

Decemberben folytatjuk!

Újítsuk meg a Gubacsi lakótelep közlekedését!

Öröm az ürömben, hogy a kérésemet akkor figyelembe vették és a Vörösmarty téri piac körüli forgalomszabályozási terveket már időben megismerhetjük és véleményezhetjük. 

A Vörösmarty téri piac körüli utcák forgalomszabályozásának forgalomtechnikai tervét a körzet önkormányzati képviselője, Csaszny Márton képviselőtársam és környezetvédelmi ügyekben harcostársam kezdeményezésére készíttette el a Városgazdálkodási Osztály. A terv elkészítésére és a módosítás kivitelezésére a 2018. évi költségvetés külön soron nyújt fedezetet.

A helyszíni bejárást követően készült el a terv a Bp. XX. Frangepán utca és az Ábrahám Géza utca Vörösmarty utca-Köztemető utca közötti szakaszának forgalmi rend módosítására vonatkozóan. A módosítástól képviselőtársam és a hivatal is azt várja, hogy rendezni fogja a piacnapokon kialakult közlekedési és parkolási problémákat. Az előzetes felmérések szerint a Vörösmarty téri piac környezetében, elsősorban a Frangepán és az Ábrahám Géza utcák Vörösmarty utca és Köztemető utca közötti szakaszán, a piac  nyitvatartási ideje alatt kaotikus parkolási állapotok alakulnak ki, sokszor a forgalom lefolyását akadályozva. 

Ezért készítette el a FEFTERV Építőmérnöki Kft. a Budapest, XX. ker. Vörösmarty téri piac forgalomszabályozásának forgalomtechnikai tervét. 

A Forgalomtechnikai helyszínrajzon megtalálhatóak a meglévő és kihelyezendő táblák. A forgalomtechnikai módosítások alapelve az alábbi:

  • Frangepán utca: A Köztemető utcától a Vörösmarty utcáig a Vörösmarty utca irányába egyirányúvá válik.
  • Ábrahám Géza utca: A Vörösmarty utcától a Köztemető utcáig a Köztemető utca irányába egyirányúvá válik.

2018-10-31.png

A javaslat szerint az érintett lakosságot a tervezett változtatásokról az Önkormányzat honlapján és Facebook oldalán keresztül tájékoztatni fogja és a tervezett forgalomtechnikai módosításról, a beérkezett esetleges lakossági véleményeket is figyelembe véve a Képviselő-testület decemberben dönt majd.

Az elkészült, előzetes tervekről készült beszámolót a bizottságunk november 6-án tárgyalja, most azonban csak arról döntünk, hogy az engedélyeztetési eljárás elinduljon és a lakossági tájékoztatók elkészüljenek. Ennek ellenére kérek minden érintettet, közlekedési szakértő barátaimat, hogy véleményüket osszák meg velem már most, hogy később a hivatal felé is megtehessék észrevételeiket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük