Szeretsz kertészkedni? Fontos a környezeted? Pályázz és nyerj!

  • Szeretsz kertészkedni?
  • Fontos a környezeted?
  • Tennél is érte?

Pályázz, hogy nyerhess! Pályázz, hogy segíthessünk!

Idén immár harmadszor hirdeti meg Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága – ezzel is színesítve a kerület Madarak és Fák Napi rendezvényeit – környezetszépítő versenyét.

viragos_2_1.jpgA versenyre kertes házak lakói, valamint társasházak, emeletes tömbházak jelentkezhetnek.

Az “Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” környezetszépítő versenyre a pályázatot benyújtani a pályázati adatlap kitöltésével lehet, legkésőbb 2018. április 13-ig.

Cím: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága (1201. Bp. Kossuth tér 1). A borítékra írják rá, hogy “Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” környezetszépítő mozgalom. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a portán átvehető. 

Mit is jelent ez, s miért érdemes pályázni?

A tavalyelőtti pályázat díjkiosztójáról itt bővebben olvashat.

Ha fontos a környezetünk és teszünk is érte, akkor arra az egész kerület büszke lehet. Közös érdekünk a járdáink, parkjaink, kertjeink és udvaraink tisztántartása.  Az egész kerületnek fontos a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, a konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. Pesterzsébet attól lesz szebb és élhetőbb ha kertjei, parkjai, sziklakertjei sokszínűek, és gondozottak. Akkor kelünk reggel dalos madarak hangjára ha nem hanyagoljuk el gondozásukat, ha madáretetőket, odúkat telepítünk.

13133113_1183665321666826_7867793968524852244_n.jpgHa Ön is gy gondolja, akkor pályázzon és nyerjen!

A versenyre kertes házak lakói, valamint társasházak jelentkezhetnek.

Kertes házak kategóriában a családi házas övezetben lakó, zárt kerttel is rendelkezők vehetnek részt, akik vállalják az utcai zöld sáv megfelelő gondozását, illetve a járda tisztán tartását. A bizottság azonban a jutalmazásnál figyelembe fogja venni a kertes házak zárt kertje, udvara gondozottságát, tisztán tartását is.

Társasházak kategóriában egy vagy több szintes társasházak indulhatnak, nevükben a közös képviselő jelentkezhet, egy pontosan körülhatárolt közterületi parkrésszel, amit a társasház lakói gondoznak.

A meghirdetett kategóriákban a bizottság I., II., III. helyezéseket fog kiosztani, pontozási rendszer alapján fogja díjazni a mozgalom szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújtókat.

A verseny értékelését a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság pontozás alapján végzi, különböző szempontok szerint. A pontozásnál az alappontszámokat a környező zöld terület, zárt kert, és tömbházak esetén a vállalt parkterület gyommentessége, tisztasága, gondozottsága (pl. cserjék metszése, fák kitányérozása, beültetés, újragyepesítés, virágosítás) jelentik. Tömbházaknál számít a vállalt terület nagysága. További minőségi pontokat jelent a kiültetett növény anyagok minősége, színek, formák harmóniája, évszakonkénti harmónia.

Ezen kívül plusz pontokat jelent a részvétel önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban, tömbházak esetén a közösségi együttműködés is. Fontos szempont a tisztaság, a növényzet védelme, komposztálók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, konyhai kiskertek, veteményesek létesítése. A kertek, parkok, sziklakertek mennyire sokszínűek, a növényzet tájidegen vagy őshonos, mennyire harmonizál a környezettel. A bírálatkor figyelembe vesszük a madárgondozást, madáretetőket, odúkat is.

A pályázatot benyújtani a pályázati adatlap kitöltésével lehet, legkésőbb 2018. április 13-ig. Cím: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága (1201. Bp. Kossuth tér 1). A borítékra írják rá, hogy “Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” környezetszépítő mozgalom. Az adatlap Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat honlapjáról tölthető le, vagy a portán átvehető.

1_1.jpgAz adatlapon a jelentkező nevét, címét, telefonszámát kell megadni. Társas-, tömbházak esetében meg kell adni a gondozásra vállalt parkterület pontos elhelyezkedését, nagyságát is.

A pályázatban résztvevőknek a jelentkezési lap hiánytalan kitöltésén kívül nem kell dokumentálni külön semmit, csak ha plusz pontokat szeretnének kapni azt, hogy részt vesznek-e önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett egyéb környezetszépítő akciókban, illetve társasházak esetén a közösségi együttműködést. (Nyilatkozat arról, hogy milyen eseményeken, mikor vettek részt, vagy hogy hány ember gondozza a kertet, kiknek mi a feladata). Ezt szintén írásban kell jelezni, legkésőbb 2018. április 13-ig.

A versenyben résztvevők értékelését a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság végzi bejárások alapján. A bizottság a bejárásokon látottakat fényképekkel dokumentálja, és a bejárás alapján egyszeri pontozás után a legkiemelkedőbbeket díjazza. A bejárásban résztvevő bizottsági tagokról, a bejárások időpontjáról a jelentkezők számának függvényében a bizottság a későbbiek folyamán fog dönteni.

Az egyes kategóriák jutalmazott kertes házai OBI vársárlási utalványt, a társasházak virágokat, facsemetéket és növényeket kapnak.

A díjazásra várhatóan 2018. május 11-én 14:00 órától a Baba Parkban tartandó Madarak és Fák Napja ünnepségén fog sor kerülni.

További információkat a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság titkárától, Radnai Dórától kaphatnak a 061/421-0669-es vezetékes telefonszámon.

Sok sikert kívánok mindazoknak, akik egyet értenek az Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért környezetszépítő verseny szellemiségével, és hajlandók aktív, tevőleges szerepet vállalni benne:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága

Mach Péter, a bizottság elnöke 

Adatlap társasházaknak: https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/hirdetmenyek/palyazati-felhivasok/aktualis/Palyazati_adatlap_tarsashazak.doc

Adatlap családi házak lakóinak: https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/hirdetmenyek/palyazati-felhivasok/aktualis/Palyazati_adatlap_maganszemelyek.doc

13147329_10205455357733533_5455086726828838629_o.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük