Külvárosi gyújtogatók

4 hónapja játszik a tűzzel néhány piromán a kerületben, és módszeresen gyújtja fel a szelektív szigeteket. 

Pesterzsébeten heti rendszerességgel gyújtják fel a szelektív szigeteket, némelyiket sokadszor. Az egyre inkább szervezett akciónak tűnő bűncselekmények esetében egyelőre tehetetlen a rendőrség.

A gyújtogatás ősszel a Duna-parton kezdődött, akkor mindkét szelektív sziget áldozatul esett, majd decemberben ismét felgyújtották az uszoda mellett rendbe hozott szigetet, akkor már távolabb is merészkedtek és a Pesterzsébet lakótelep távolabbi részein is lángoltak a kukák. Idén már a Vécsey lakótelepen és a Vágóhíd utcánál is megjelentek, a héten pedig a Helsinki úton gyújtogattak több helyen.

Ha ÖN szerint is eljött a cselekvés ideje, akkor írja alá petíciónkat!

Miközben a kormány tönkre vágta a hulladékgazdálkodást és elönti a peremkerületeket a szemét, most a még működő részének üzent hadat néhány piromániás őrült.

A Jogi és Közbiztonsági Bizottság januári ülésén sajnos nem kaptam érdemi választ, hogy a rendőrség mit tesz az ügyben, a kerületi közterületfelügyelők ígéretük szerint sűrűbben járőröznek az adott területeken, de sajnos eredményt még nem sikerült felmutatni.

 

Részlet a bizottsági ülés jegyzőkönyvéből.

A gyújtogatások ráadásul azért is rosszul időzítettek, mert novemberben megkezdtük a szelektív szigetek problémáinak kezelését. A Megújuló Pesterzsébet kérdőívének kitöltői szerint ugyanis a többség szelektíven gyűjti a szemetet, környezetének állapotával azonban senki sem elégedett.  A többség ugyan megtartaná őket, de körbekeríttetné, bekamerázná, gyakrabban takaríttatná a környezetét, néhányan a Nyugat-Európában divatos műszaki cikkes, elemes konténerrel is kiegészítenék.

Szeptemberben a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként megígértem, a beérkezett véleményeket javaslatokat fokozatosan beépítjük az elkövetkező hónapokban a munkánkba, így végigjárjuk az összes problémás szigetet, s mindegyik esetben külön keresünk megoldást a problémára (áthelyezés, körbekerítés vagy egyéb védelem, zöldfelület rendezése vagy végső esetben a megszüntetés).

Az ígéret szép szó: október közepén bizottságunk 6 szelektív szigetet járt be és mérte fel az állapotokat, kérte be az FKF Zrt. véleményét, illetve kérte meg a körzetek képviselőit, hogy mérjék fel a lakossági igényeket. A Mediterrán lakóparkban és a Gubacsi lakótelep Zodony utcához közeli részén végzett felmérés eredményei itt olvashatóak.

Novemberi ülésünkön pedig döntöttünk is a felmért szelektív szigetek esetén arról, miként teljesíthetők a lakossági kérések. Négy helyen az áthelyezést, esetleg ideiglenes megszüntetést fogadta el a bizottság, két helyen pedig a megtartását a terület védettségének növelésével.

  • Az Orsolya utca – Károly utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet ideiglenesen megszünteti, továbbá felkéri a Hivatalt, hogy a Bizottság 2018. januári ülésére az FKF Zrt-vel egyeztetett új, Vécsey lakótelepi helyszínre tegyen javaslatot.
  • A Helsinki út – Alsóteleki utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet áthelyezi a lakóházaktól kissé távolabb, de az eddiginél a lakótelep közepéről könnyebben megközelíthető helyre.
  • A Vizisport utca 28. előtt található szelektív hulladékgyűjtő szigetet ideiglenesen megszünteti, majd a két épülő társasház átadása után 2018-ban az ott lakókkal és az FKF Zrt-vel egyeztetve új helyszínt keres a házak környezetében a Vízisport utcában.
  • A János utca – Baross utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő sziget üveggyűjtő konténereit megtartja, a papír- és műanyaggyűjtő edényeket pedig a Baross utcai kis SPAR üzlet melletti szigethez helyezteti át.
  • A Zodony utca – Közműhelytelep utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet megtartja a konténerek körbekerítésével úgy, hogy ne zavarja a sarkon a kilátást és javasolja a sziget közelébe mobil kamera kihelyezését.
  • A Köteles utca 65. előtt található üveggyűjtő konténereket megtartja.

 A bejárásokat pedig a beérkező lakossági panaszok alapján folytatja a bizottság, februárban a

  • Nyáry Pál utca-Balassa utca sarka
  • Rimaszombat utca 3.
  • Alsóhatár út-Török Flóris utca sarok
  • Mártírok útja 273.

szelektív szigetek kerülnek terítékre.

Ha Ön szerint a bizottság a lakókörnyezetében található sziget problémáit is körbe kell járja, jelezze panaszát ide kattintva, az Önkormányzat hivatalos hibabejelentőjén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük