Alapjogunk szabadon közlekedni!

“Az az egy fontos: legyetek jók most,
Már nem kell túl sok a holnaphoz;
Legyetek jók, ha tudtok,
A többi nem számít.”

Ma van a fogyatékossággal élő emberek világnapja. Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

A Párbeszéd szerint az elmúlt 5-10 évben csak nagyon csekély mértékben történt előrelépés a fogyatékossággal élő személyek ügyében. A rokkantsági felülvizsgálatok, a nagy létszámú intézmények, a szegregáció és a diszkrimináció, valamint a a válság kitörése óta alig emelt támogatások miatt még mindig nagyon megalázó helyzetben vannak ezek az emberek. A Párbeszéd minden állami és önkormányzati intézményt akadálymentesítene is.

Öt éve kezdeményeztem, hogy készítsünk egy átfogó akadálymentességi, és „kismama-baráti” felmérés által nyert adatokat feldolgozó, bárki által korlátlanul megtekinthető webes megjelenítésű digitális “akadálymentes” térképet. Öt éve elutasítás ás elzárkózás fogadta. Mára változott a helyzet, fél éve az Oktatási, Informatikai Bizottság ülésén ismét kezdeményeztem, hogy gondoljuk végig a térinformatika rendszer bővítése milyen szerepet kaphat a kerület akadálymentesítésében, s vágjunk bele.

Köszönet Dr. Demjanovich Orsolya jegyző asszonynak, Trummer Tamás főépítész úrnak és Szalai Lászlónak a kerületi térinformatikai rendszer fejlesztőjének, hogy támogatták a javaslatot és megkezdődhetett a munka.

o-disability-discrimination-facebook.jpgA program első fázisaként a Főépítészi Iroda elkészítette a közterületek akadálymentességének jelenlegi állapotáról szóló térképet a kerületi honlap térinformatikai linkjén is publikálva. A térkép elkészítése során a gyalog átkelő és utcasarkok járda magasságát figyelembe véve négy kategóriát állapítottak meg (igen, részben, nem megfelelő, gyengén látók számára is alkalmas).

Kattints és nézd meg a térképet!

A térképi adatbázist folyamatosan ellenőrzik, az adatok frissülnek. Részletesebb minőségi kategóriák jellemzésére leíró adatbázist terveznek majd csatolni az egyes azonosítókhoz (hibátlan,jó aszfalt-töredezett szegély, repedezett, megsüllyedt, földes, hiányos szegély v. burkolat).

slide-discrimination1-735x409.jpgEz azonban csupán részsiker, egyrészt a következő lépcsőfok kell legyen, hogy felkerüljenek az akadálymentesített közintézmények is a térképre, majd a problémásak is a hiányosságok feltüntetésével, hiszen a lakosság informálása mellett a térkép a további akadálymentesítés tervezését, ütemezését is segíthetné. A digitális térkép ugyanis nem csak arra alkalmas, hogy jelölje akadálymentesített útjainkat, közintézményeinket, de jellegéből adódóan (adatbázis kapcsolata miatt) a hiányosságokat, annak megoldási teendőit, határidejét is tartalmazhatja, segít a tervszerű stratégia kialakításában. Az elkészülő térkép azonban csak egy út kezdete, további cél az akadálymentesítés szükségességének megértetése, társadalmi elfogadtatása, és ez által előmozdítása Pesterzsébeten. Iránymutatást adhat a kerületben működő civil szervezeteknek és vállalkozásoknak. Nem titkolt célunk, hogy a csatlakozni szándékozók felmérjék a kerületben kereskedelmi egységeket, vendéglátóhelyeket, közútjainkat, folyópartjainkat, hogy az akadálymentesítettséget az egész városrészben javítani tudjuk.

Ennek megvalósulásával a mozgásukban vagy érzékelésükben korlátozott személyek és hozzátartozóik mindennapjai tervezhetőbbé, reménytelibbé válnak, és a többségi társadalommal való kapcsolatteremtésük, kapcsolattartásuk, közös programok szervezése által, a teljes értékű társadalmi életük gördülékenyebbé tehető.

A Párbeszéd egyenlő jogokat, megbecsülést és emberhez méltó életet követel mindenki számára! Éppen ezért, a Mindenki számít! című programja nem hagyja figyelmen kívül a társadalmilag sérülékeny csoportokat sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük