A 22-es csapdája, avagy a mit tegyünk a festékes vödreinkkel

A 22-es csapdája: ma Budapesten egyetlen helyen, a XXII. kerületben lehet legálisan használt festékes vödröket, ecseteket, megmaradt festéket leadni. Az adott hulladékudvarban viszont fél évig ez a szolgáltatás szünetel. Mivel azonban a nyilvántartás szerint van olyan hulladékudvar ahol ez leadható (még ha ez ebben a formában egy orbitális hazugság is), ezzel a problémával a fővárosi önkormányzat nem foglalkozik. Joseph Heller imádná a szituációt: a bürokrácia és a valóság találkozása. 13407312_1349729418389525_6957752832962121766_n.jpg

A helyzet egyre reménytelenebb: a sorozatos támadások a hulladékkezelő cégek ellen, és a gazdálkodás tönkretétele, az elkapkodott központosítás, az ostobábbnál ostobább “szakmai” döntésekre helyi szinten képtelenség érdemi válaszokat adni. Hiába költ egyre többet az illegális hulladéklerakatok felszámolására és a megelőzésre a kerület, hiába próbálja komplexen kezelni a problémát, kezdeményez hulladékudvart, készít papírbrikettet, nyit bolhapiacot, kezd komposztáló programba, a központi mutyi mindent felőröl.

Hétvége, jó idő, nyakunkon az EB: természetes, hogy ilyenkor irány focizni a fiúkkal. Hosszú évek kitartó harca sem hozott eredményt a környéken található sportpályákat nem használhatják az itt lakó gyerekek, sem futni sem labdázni nem lehet. Maradt hát az egyik kedvenc helyünk: a Zodony utcai Uszoda melletti Baba Park füves területe, gondozott, nyírt gyep, mosdó, szünetben árnyék. mellett.

A meccs azonban nyögvenyelősre sikeredett, a park sarkán ugyanis található egy szelektív sziget. A jó idő pedig nem csak sportnak, de a lakásfelújításoknak is kedvez. Röpke fél óra alatt három családnak is szóltam, akik oda akarták letenni a már nem használatos festékes vödröket, a felújításból származó szemetet. Ne tegyük tönkre a lakóhelyünk, a játszótereink közvetlen környezetét.

A fiúk egy idő után már nagyon unták, hogy önkéntes rendőrnek állt az apjuk és környezetvédelem ide vagy oda, fél tucat góllal el is húztak dühükben. De nem adtam fel, felraktam a lakóparki fórumunkra is a kérést. S vannak még csodák, a kérés nyitott fülekre talált: a szomszéd házban élő lakásfelújító azonnal kereste is azt a lehetőséget, hogy hol helyezheti el a festékes vödreit, a festés után megmaradt festékeket.

Nem tudta azonban, hogy mibe vágott bele:

Azt persze tudta, hogy Pesterzsébeten nincs ilyen állandó lehetőség, évente csak egyszer szervezik meg a veszélyes hulladék begyűjtését. Nem baj, felhívta az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézőjét, aki elmondta, hogy a XXII. kerületben a Nagytétényi úton van egyedül a fővárosban olyan lehetőség, ahol a festékes vödröket, mint veszélyes hulladékot befogadják.

Elővigyázatos lakásfelújítónk telefonált indulás előtt, s kiderült jól tette: a Nagytétényi úti hulladékudvarban ugyanis legalább fél évig még nem fogadják be a festékes vödröket.

Nem baj, ilyen könnyen nem adja fel: telefon a Főpolgármesteri Hivatalba, hátha ők tudnak segíteni. Az ügyintéző tudja is a választ: a Nagytétényi úton adható le. A szomszédom tovább próbálkozik s szól, hogy ott bizony egyelőre nem veszik át, segítsenek neki, mi lehet akkor a megoldás. Gyorsan érkezik a válasz: a használt festék leadása nem okoz problémát a fővárosban hiszen a Nagytétényi úton leadható. 🙂

A 22-es csapdája: ma Budapesten egyetlen helyen: a XXII. kerületben lehet legálisan használt festékes vödröket, ecseteket, megmaradt festéket leadni. Az adott hulladékudvarban viszont fél évig ez a szolgáltatás szünetel. Mivel azonban a nyilvántartás szerint van olyan hulladékudvar ahol ez leadható (még ha ez ebben a formában egy orbitális hazugság is), ezzel a problémával a fővárosi önkormányzat nem foglalkozik.

Ennek alapján Tarlós „mobilgát” István fővárosában egy nyamvadt festékes vödröt sem lehet elhelyezni szabályosan.

Hiába szervezünk hatalmas takarító akciókat a Duna-parton vagy a Kiserdőben. Hiába Kergetjük az illegális hulladéklerakókat.

A helyzet egyre reménytelenebb, aki ugyanis szeretné korrekt módon elhelyezni a hulladékát az sem tudja megtenni. Ez fals helyzet, megbüntetik érte, ha leteszi, de ugyanakkor nincs hulladékudvar, ahol ezt szabályosan elhelyezheti. Magyarország én így szeretlek!

A testületi ülésen kértem Szabados Ákos polgármestert, mint a Közgyűlés tagját, hogy vesse fel ezt a problémát, illetve kéri, hogy a honlapon készítsenek egy olyan tájékoztatást, hogy milyen hulladékot hova tud a lakosság elhelyezni,

Ez utóbbi el is készült: http://pesterzsebet.hu/index.php?node=news_detailed&id=4317

Köszönet érte Sződi Rékának, a kerület környezetvédelmi referensének!

A kerület tavasszal csatlakozott a Nulla Hulladékos Települések Hálózatához (erről majd később bővebben írok) és kezdeményeztük egy komplex újrahasznosító telep és hulladékudvar létrehozását is közösen Soroksárral.

 

106/2016. (IV. 14.) Ök. sz. határozata

Képviselő-testület

  1. kezdeményezi Budapest Főváros XXIII. kerületével közös lakossági hulladékgyűjtő udvar kialakítását.
  2. javasolja, hogy a hulladékgyűjtő udvar a Budapest XXIII. kerület Bólyai utca – Lenke utca sarkán található, Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata tulajdonában álló (jelenleg veszélyes hulladékok tárolására szolgáló) ingatlanon kerüljön kialakításra.
  3. felkéri polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.

 

Ennek lehetséges helyszíne már ismerős lehet az olvasóimnak:

Pesterzsébet talajvizét, és környezetét veszélyeztető cég telephelyére mentünk el tavaly nyáron felmérni a károkat. Soroksár felé vettük az irányt. Nem kellett azonban sokat kerékpároznom, Pesterzsébeten a Lenke – Bólyai János saroknál leszálltam és átsétáltam 10 métert az utca túloldalára s már Soroksáron, egy illegális hulladékkal körülvett fakerítésnél is találtam magam.

Az Illatos úti Vegyi Műveknél kisebb környezetszennyezésről volt szó, a telephely azonban jóval közelebb van a lakóházakhoz, pesterzsébeti lakóövezet közvetlen szomszédságában található, a Lenke – Bólyai utca sarkánál.

Olajjal szennyezett alapzat, széttört vegyszeres üvegek, rothadó hordók, szétfolyó akkumulátorok és elemek. A telepet csak egy kerítés választja el a soroksári erdősávtól és az utca túloldalán pedig családi házak találhatók. – írtam tavaly.

Kezdeményezésünkre és a média érdeklődésének köszönhetően Soroksár Önkormányzata 4 év után intézkedik, 15 millió Ft forrást biztosított tavaly a kármentesítésre és méréseket végeznek a Lenke – Bólyai utca sarkánál. A hivatal malmai lassan őrülnek, de a legfrissebb információk szerint a kármentesítési pályázat kiírásra került, a forrás biztosított.

http://machpeter.blog.hu/2015/06/21/ujabb_kornyezetszennyezes_pesterzsebet_hataran

http://machpeter.blog.hu/2015/07/16/megkezdodhet_a_soroksari_veszelyes_hulladeklerako_felszamolasa

MI A HULLADÉKUDVAR? A lakossági hulladékudvarok szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban keletkező veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint az újrahasznosítható hulladékok átvételét végzik.

Hiszem, hogy hosszú távon a hulladékudvar, ahol zárt konténerekben lehet szelektív módon szétválogatva leadni a hulladékot – a Nulla Hulladék projektben tervezett fejlesztésekkel – kezelni tudja majd a problémát. Addig azonban egyetlen megoldás van: idén is elmarad a lakásfelújítás nálunk.

Ha valaki találkozik a hóna alatt két festékes vödörrel egyre reménytelenebbül bolyongó szomszéd sráccal, szóljon neki, hogy lassan lerakhatja: a megoldásra ugyanis még nagyon sokat kell várnia.

5 hozzászólás “A 22-es csapdája, avagy a mit tegyünk a festékes vödreinkkel” bejegyzéshez

  1. Ki kell mosni, hiszen a képen lévő kannák vízzel hígíthatóak, és a műanyagos kukába tenni.

  2. @papo59:

    A kép csak illusztráció, amúgy az április végén kitakarított Duna-parton “lőttem” a múlt héten.

    De tele van velük a főváros, tavasszal a felújítások időszakában tényleg jelentős probléma a lakossági maradék festékek sorsa. Műanyagos kukába pedig akkor lehet tenni ha újrahasznosítható műanyagból készült. 😉

  3. A XV kerületben is le lehet adni ingyenesen, ott is megszervezték azóta ezt a szolgáltatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük