Virágültetéssel a szeméthegyek ellen!

Ilyen lett, ilyen volt!

szeszes.pngHosszú küzdelem után sikerült pontot tenni a mondat végére: meggyőződésem ugyanis, hogy az illegális hulladéklerakók megszüntetésének egyik fontos eszköze a fák, cserjék, virágok ültetése.

A Mediterrán lakópark bejáratánál most néhány virág elültetésével sikerült kezelnünk a problémát 🙂

Köszönöm a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató munkatársainak a segítséget!

Persze a történet ennél kicsit bonyolultabb és hosszabb, a bürokrácia malmai ugyanis lassan őrölnek. Egy újabb kétéves ügyet sikerült lezárnunk, 2014 nyarán Pesterzsébeten számos helyen eltűntek a szelektív szigetek konténerei. A szemét és az üvegtörmelék azonban ott maradt.

A helyzetet súlyosbította, hogy olyan szigeteket is megszüntettek, amely környezetében csak novemberben kerülnek kihelyezésre a házhoz jövő szelektív gyűjtést biztosító kék-sárga kukák, ilyen volt a a Mediterrán-lakópark bejáratánál elhelyezett.

 

Hónapokkal korábban a lakók kérésére jeleztem, hogy a lakópark középső bejáratánál elhelyezkedő szigetet ha általánossá válik a házhoz menő gyűjtés szüntessük meg. A hulladékkezelés „államosítása” azonban lelassította a folyamatot, ráadásul a monopolhelyzetű FKF „büntetésül” a már évek óta ezt a módszert használó házakat hátra sorolta, így fordulhatott elő, hogy a szelektív gyűjtésben élenjáró Duna-parton a kerületben utoljára kerültek ki a kék-sárga kukák a házakhoz, így egy működő rendszert sikerült tönkreverniük, hogy egy év kihagyással újra indíthassák. Hogy növeljék a bajt a szelektív szigetet is sikerült megszüntetni a kék-sárga kukák érkezése előtt. Szervezetlenség, fejetlenség, s szeméthegyek.

Akkor az egyeztetések során megbeszéltük, hogy a megszüntetések előtt a területek rendezését meg kell tervezni, fákat, bokrokat kell ültetni vagy egyéb módon rendezni a helyszínt. Egy hulladékgyűjtő-sziget megszüntetése ugyanis komoly előkészítést igényel, ellenkező esetben az illegális hulladék lerakóhelyévé alakul.

Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a folyamatokat és megakadályozzuk az illegális hulladéklerakók kialakulását.

Két éve írtam ezt is: A főváros módszeresen leépíti a hulladékkezelést és szállítást, a kerületi önkormányzatok pedig tehetetlenek. Újra jönnek a lomisok, a szelektív szigetek megszűnőben, a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése pedig akadozik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig elefántként közlekedik egy porcelánboltban, arrogáns, bumfordi és mindent elront ami eddig működött.

Nos azóta sikerült még egy lapáttal rátenni: most zöldhulladék-elszállítást vágtak gallyra, mert valami csókos haver képtelen kellő mennyiségű és minőségű lombzsákot szállítani az FKF-nek.

Négy hónapig sehol nem lehetett hozzájutni, azóta a pesterzsébetieknek az FKF Nonprofit Zrt központi ügyfélszolgálati kirendeltségére a 1098. Budapest, Ecseri út 8-12. címre kell utazni ahol átvehetik a hipergyorsasággal szétmálló lombzsákokat (egy szombaton kirakott zsák a napon hétfőre teljesen szétrohad). Mivel biológiailag gyorsan lebomló anyagból készülnek, ezért nem lehet készletet felhalmozni sem belőle, így ezt az utat sűrűn kellene megtenni a lakóknak. Slusszpoénként közel duplájára is emelték az árát, hogy ne csak szar legyen a szolgáltatás, de drága is. Ennek köszönhetően mindenki ismét a kommunális hulladék közé rakja ezt is.

Részlet Pesterzsébet Önkormányzat képviselőtestületének 2016. április 14-i ülésének jegyzőkönyvéből:

Mach Péter: Alpolgármester asszony jelezte felém először a komposztzsákkal kapcsolatos problémát. … Egyeztetettem a szociális foglalkoztatóval. Tavaly 5.700 darab zsákot értékesítettek. Nyilván, ha egy akciót elindítanak, akkor ez több zsákot fog jelenteni. Ferencvárosban már hozzá lehet jutni ehhez a drága, 320,- forintos zsákhoz. Pesterzsébeten még nem, várhatóan csak a hónap végén érkezik meg. Személy szerint szeretné, ha Kaiser György képviselő és Juhász Lajosné alpolgármester asszony javaslatát elfogadnák, vagy megvizsgálnák annak lehetőségét, hogy milyen módon lehet segíteni a lakosságot a probléma megoldásában. Kérem, hogy a költségvetési helyzetet figyelembe véve segítsenek megoldani, hogy Pesterzsébeten is kedvezményesen lehessen zsákot beszerezni. Vizsgálják meg, hogy a lakosság – kiemelten a rászorultak – drasztikusan megnőtt terheit miként tudja csökkenteni az önkormányzat, s a szükséges lépéseket tegyék meg.

Szabados Ákos polgármester: A kollégák feljegyezték a problémát. Elsősorban – ahogy eddig is – a Szociális Foglalkoztatón keresztül értékesítik majd a zsákokat. Megnézik, hogy mi az az összeg, amennyiért idáig adták, illetve most mennyivel drágábbak a zsákok, s ha azt az önkormányzat magára vállalja, mint plusz költséget, az mit jelentene. Nem biztos, hogy sokan kifizetnék a megemelt összeget. Úgy gondolja, hogy nagyobb kiadás lenne az önkormányzatnak az, ha a lakosok nem zsákolják be, hanem kidobják, vagy ott hagyják azt, amit el lehetne szállítani.

Nos itt tart az ügy: a főváros április óta nem hajlandó lombzsákot adni, hanem minden hónapban annyit válaszol: majd egy hónap múlva adnak. Most júliusi szállításnál tartunk.

Vajon az első hó vagy a lombzsákok érkeznek meg hamarabb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük