El a kezekkel a velencei strandoktól!

Ha végre itt nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár, vagy mégsem? 

Elfogadhatatlan, hogy az ÁNTSZ, bezáratná a velencei tó szabad partszakaszait. Ahogy a vasárnapi boltbezárásnál, most is az alacsonyabb jövedelmű nyaralni, fürdőzni vágyók kikapcsolódását lehetetlenítené el a kormány.

Elmentem és körbetekertem a tavat, megnéztem mi a helyzet strandfronton. Kipróbáltuk a szabad strandokat és a nyílt partszakaszokat, beszélgettünk szállodai dolgozókkal, büfésekkel, Eddig egyetlen partszakaszt sem zártak be, az elmúlt hetek közszolgálati rémhírterjesztésének köszönhetően azonban számottevően csökkent a strandolók száma néhány partszakaszon. Számos család, kisgyermekes szülő maradt otthon strandolás helyett a kánikulában.

tavas_2.pngOrbánék először az olcsóbb élelmiszerboltok helyett az üdülőövezetek drága éttermeibe próbálták kényszeríteni a nyaralókat. Most az esetleges hiányosságok időben történő jelzése és a szabad strandok felújításának, biztonságossá tételének támogatása helyett a nyári kánikulában szűkítenék az ingyenes strandolási lehetőségeket.

Elfogadhatatlan, hogy az 1 napra leutazó, kiskeresetű családokat, fiatalokat és időseket a sok esetben megfizethetetlenül drága strandokra kényszerítenék, miközben Seszták Miklós szűkebb pátriájában a Kisvárdai Várfürdő fejlesztésére 2,5 milliárdot költenek.

A múlt héten robbantotta az MTV a Velence-bombát. A híradó bejelentése szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot, a nyári szezon kellős közepén. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj, a probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemeltek, nem feleltek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

20150805_124929.jpg
Azóta persze kiderült: a megjelent hír se nem pontos, se nem tényszerű (bár az MTV esetében sajnos ennek ellenkezőjén lepődnénk meg). A hatóság ugyanis csak az úgynevezett szabad partszakaszokra mondta ki, hogy azok fürdésre alkalmatlanok. A tiltás öt olyan partszakaszt érintett, mint Agárdon a régi Tini Strand, vagy mint Gárdonyban a Panoráma és a Holdfény Sétány partszakasz. A bérlők többsége fellebbezett az ÁNTSZ-döntés ellen, az egyik partszakasz üzemeltetője pedig inkább megegyezett az önkormányzattal. A hatóság soron kívül állítja ki számukra az engedélyt, és a Velencei-tó Online portál információi szerint már péntektől hivatalosan szabadstrandként működik az érintett partszakasz, tehát a hivatalos neve újra Velenceifürdői Szabadstrand lesz.

Minden jó, ha a vége jó, mondhatnánk, hiszen a zavaros ÁNTSZ közlemény óta a partszakaszokat egyelőre nem zárták be, sőt ígéret szerint az egyiket fejleszteni is fogják. De vajon mi volt a célja az egésznek? Az elmúlt napokban tömegesen mondták le a foglalásaikat a környező szállodákban, Csak ahol megszálltunk, heten mondták vissza. A vakáció első hétvégéjén nem nem lehetett felszállni a zsúfolt vonatokra, voltak akik csak órákkal később fértek fel, kerékpárokkal pedig lehetetlen volt már lefelé is üres helyet találni a vasúti kocsikban, a kerékpártorlókban is emberek lógtak. Tegnap este szinte üres kocsikkal közlekedtek a vonatok.

tavas_3.jpg
A helyiek piaci háborúról beszélnek, fideszes vállalkozásokról, kápolnásnyéki kastély tulajdonosról. Az emberfia pedig csodálkozik, tavaly adták át a felújított Velencei tavi kerékpárkört, a tó körül számos helyen épültek ki szolgáltatások a kiszolgálásukra, biciklis pihenők, szerelők… Majd a szezon közepén bejelentik: a kerékpárosok ezentúl már nem állhatnak meg fürdeni ahol akarnak.

Fejezzék be a kiskeresetűek nyaralási lehetőségeinek korlátozását! Inkább bővítsék lehetőségeiket, hogy azok is pihenhessenek tavainknál, akiknek nincs lehetősége hosszabb nyaralásra, főleg nem külföldön.

A PM írásbeli kérdéssel fordul tehát Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez azt tudakolva: miért magánvállalkozók fürdőit támogatja a kormány a hagyományos tóparti, nyitott strandokkal szemben, és a jövőben hogyan kívánja támogatni az önkormányzatokat azért, hogy több és jobb nyitott- és szabad strand létesülhessen.

15 hozzászólás “El a kezekkel a velencei strandoktól!” bejegyzéshez

  1. A kormány nem egyenlő az ANTSZ-szel!A másik én és a párom lementünk a velencei tóra 2X-er s utána hasmenés .Így jártak a sógoromék is.A tó nem bírja a tömeget és jogos a lezárás.Ha meg járvány tör ki megint a kormány a hibás?A cikk író egy ostoba balfék.Ennyi!

  2. A (valójában le sem zárt) partszakaszokat a Patás Csuti Ördög most próbálja átjátszani egy izraeli kaszinós spekulánscsoportnak az államnak bukó telekcserével.

    Ja, várjál, az is a Gyurcsótány vót!

  3. @Buchhalter:

    Milyen járvány? Nem a vízminőséggel volt a probléma, hanem az ingyenes partszakaszokkal.
    Aki fizet, az nyugodtan foshat.

  4. @Buchhalter:

    Van olyan nyílt ingyenes partszakasz, amelyet csak egy kerítés választ el a fizetős strandtól.

    Sőt van olyan fizetős strand,a hol az öböl koszosabbnak tűnt (erősen habzott), mint a mellette lévő szabad strand.

  5. Délutánra egy erősebb nap után az egész partszakasz habzik, nem kell izgulni…

  6. “Ahogy a vasárnapi boltbezárásnál, most is az alacsonyabb jövedelmű nyaralni, fürdőzni vágyók kikapcsolódását lehetetlenítené el a kormány.”
    Eddig olvastam. Te beteg vagy blogi.

  7. Az ántsz csupán azt kéri számon, amit egy balatoni, vagy dunai szabad strandon. “A hatóság szerint nem vízminősséggel van baj, hanem azzal, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízimentők, illetve elsősegély-nyújtó helyek. Ennek a velencei szabadstrandnak az üzemeltetője azt mondja, a parkolóból és a büfék bérleti díjából nem lehet kitermelni annyi pénzt, amiből egy ilyen partszakaszt az előírásoknak megfelelően fenn lehetne tartani.”

  8. Kérnék egy ilyen posuzot is

    El a kezekkel a dunai strandoktól!

    Ha végre itt nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár, vagy mégsem?

    Elfogadhatatlan, hogy az ÁNTSZ, bezáratná a Duna városi szabad partszakaszait. Ahogy a vasárnapi boltbezárásnál, most is az alacsonyabb jövedelmű nyaralni, fürdőzni vágyók kikapcsolódását lehetetlenítené el a kormány.

    Elfogadhatatlan, hogy az 1 órára Dunapartra leugró, kiskeresetű családokat, fiatalokat és időseket a sok esetben megfizethetetlenül drága strandokra kényszerítenék, miközben Seszták Miklós szűkebb pátriájában a Kisvárdai Várfürdő fejlesztésére 2,5 milliárdot költenek.

    etc…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük