Fecske- vagy gondozóház épüljön a Székelyhíd utcában?

Az egykori Baross Gábor Iskola (Budapest XX., Székelyhíd u. 23.) hasznosíthatóságának lehetőségeiről is tárgyaltak a képviselők a márciusi testületi ülésen és az azt megelőző Környezetvédelmi és Városfejlesztési bizottsági ülésen.

Számos lehetőséget vizsgált a bizottság:

  • értékesítése
  • bontás és utána értékesítése
  • irattár kialakítása (az eddig a kerület számos pontjára kihelyezett telephelyek egy központi helyre szervezése)
  • gondozói központ
  • fecskeház
  • albérlők háza

fecskehaz_2.jpgA bizottsági ülésen a képviselők többsége az értékesítés helyett a hasznosítást támogatta, ez egy nagyon jó helyen lévő telek és fontos lenne megtartani az intézményi-szolgáltató funkciót, esetleg fecskeházat építeni a területen. A FIDESZ frakció tagjai ezzel szemben az értékesítés mellett érveltek, akár olcsóbban az eddig kért árnál is, de ez persze nem újdonság: az előző narancs-ciklusban sokszor meghirdetésre került már az ingatlan.

A bizottság hosszas vita után az alábbi határozatot hozta:

15/2015. (III.10.) KVB. határozat:

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy nyilvánítsa ki azon szándékát, hogy
I. a volt Baross Gábor Iskola ingatlan (Budapest XX., Székelyhíd u. 23., iskolaépület és a hozzátartozó telek, valamint a Budapest XX. Klapka u. 66. szám alatti iskolaudvar) hasznosítási módja szociális (és részben piaci) célú, rászorulók érdekében történő kialakítás: „Fecskeház” és / vagy „Albérlők háza” vagy azok kombinációja legyen.
II. felkéri a polgármestert a képviselő-testület döntése szerinti hasznosítási módra vonatkozó részletes feltételeket és lehetőségeket – beleértve a tételes költségkalkulációt is a kiadásokról és a várható bevételekről – a 2015. június havi képviselő-testületi ülésre dolgozza ki.

Határidő: azonnal
Felelős: Mach Péter a bizottság elnöke

baross_gabor.jpgforrás: pesterzsebet.hu

A testületi ülésen egyrészt ismertettem a bizottság határozatát, másrészt elmondtam a személyes véleményemet is: az épületet városfejlesztési szempontból érdemes vizsgálni, hiszen kiemelt helyen lévő ingatlan, amely alkalmas volna akár fecskeház kialakítására is. Ez utóbbi azért is volna jó megoldás, mert kerületünk égető problémája, hogy a friss diplomások is választhassák lakhelyükül Pesterzsébetet.

Csaszny Márton képviselőtársam felszólalásában elmondta, az egykori intézmény városképi és szociális szempontból kell vizsgálni, hiszen jelenleg az önkormányzat nagyon kevés lakással tudja segíteni a szerény anyagi körülmények között élők életkezdését.

A testület végül Szabados Ákos polgármester javaslatára úgy döntött, hogy a bizottság által elfogadott határozatot kiegészíti úgy, hogy az tartalmazza nem csak a fecskeház és albérlők háza, de a gondozóház kialakításának megvalósíthatóságát is.

Folytatás júniusban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük