Civil nagytakarítás a NAV körül

Ha a hivatalok képtelenek kezelni a NAV körül kialakult áldatlan állapotokat, akkor a civilek kitakarítanak. Nagy Zöldítési Akcióval vesznek részt a Föld Órája eseményen Pesterzsébeten és a Ferencvárosban is. Ferencvárosi, pesterzsébeti és kispesti civilek, környezetvédők fogtak össze, – hogy amíg a különböző hivatalok és intézmények egymásra mutogatva végre kitakarítják a kiserdőt – példát mutassanak és élhetőbbé tegyék lakókörnyezetüket.

Ha bürokratikus módon nem megoldható, ha a hivatal képtelen megtisztíttatni, akkor megoldják a civilek: a ferencvárosi Kulcs a Városhoz Civil Társaság kezdeményezéséhez csatlakozott az Átalakuló Duna-part is, s számos zöld szervezet aktivistái jönnek el az eseményre.

kiserdo_taki_1.jpg

Segítsünk a civileknek kitakarítani a NAV háza táján!
Rakjuk rendbe pesterzsébetiek, kispestiek és ferencvárosiak közösen a Határ úti Kiserdőt!

Március 28-án, 10 órakor találkozzunk a Határ út – Gyáli út kereszteződésénél, a felüljáró alatt, a Kiserdő oldalában!

Facebook event itt elérhető.

Valami bűzlik és rohad az adóhivatal körül. A NAV Őrzésvédelmi és Támogató Igazgatóságának környékét patkányok lepték el, szemét szemét hátán, használt kanapék, kibelezett hűtőgép. Ráadásul a felüljáró is korrodál, egy statikus ismerősöm szerint már csak rozsda tartja össze. Februárban írtam erről a blogomban.
Februárban készítettük a lenti képeket Baranyi Krisztina ferencvárosi képviselőtársammal a Pesterzsébet és Ferencváros határán található Határ úti Kiserdőben. A Kiserdő bár Ferencvárosban található, valójában Senki Földjének számít. Szemét, szemét hátán, használt kanapék, kibelezett hűtőgép. Patkányok ugráltak elő a szeméthalmok közül, a kommunális hulladék keveredik a vállalatok illegális lerakatával. Van aki a szelektíven gyűjtött pillepalackokat helyezi itt el, van aki a megunt ágyát. A helyzet abszurditását jellemzi, hogy a kidobott hűtőt a lomisok már ki is bontották fémpáncéljából, azt elvitték, a bele pedig maradt az erdősávban. Pesterzsébet Önkormányzata februárban levélben kérte a szomszédos ferencvárosi önkormányzatot a helyzet rendezésére, de sajnos az elmúlt hetekben sem változott semmi, a hivatal lassan, de biztosan fogalmazta válaszlevelét. Márciusban Pesterzsébet Önkormányzata a BKK Zrt-nek is levelet írt a 3-as villamos felújítása után rendezze a pálya körüli területet, ugyanis az átadás után otthagytak csapot-papot, a terület rendezése és a zöld felületek helyreállítása elmaradt, a sitt pedig ott maradt.

Baranyi Krisztina képviselőtársam Ferencvárosban a testület ülésén jelezte a problémát és kérte a segítségét a polgármesternek és a hivatalnak. Tegnap válaszolt a hivatal: Ferencváros Önkormányzata a kiserdő saját tulajdonú területein megrendelte az illegális hulladék elszállítását a FESZOFE Kft-től. Az érintett területek további tulajdonosaival (MÁV Zrt., BKK Zrt. , Pilis Parkerdő Zrt.) pedig felvette a kapcsolatot. Az akcióhoz pedig csatlakozott a FESZOFE Kft. is és konténert biztosít a szemét tárolására és gondoskodik annak elszállításáról is. Minden jó, ha jó a vége mondhatnánk, de egyrészt ennek a kezelése működhetne automatikusan is, a hivatal rendszerében bürokratikus módon is.

Másrészt szombaton vár még a munka minket: rakjuk rendbe pesterzsébetiek, kispestiek és ferencvárosiak közösen a Kiserdőt!

Találkozzunk a Határ út – Gyáli út kereszteződésénél, a felüljáró alatt, a Kiserdő oldalában!
Időpont: 2015. március 28. 10 óra

A civil kezdeményezések segítenek nem csak az itt élőkben, de a kerületi intézményekben, hivatalokban is tudatosítani: a kerület a miénk, környezetét óvni és gondozni kell. 2013-ban hasonló állapotokkal találkozhattak az arra járók a pesterzsébeti vasútállomás töltésénél. A töltés mindkét oldala tele volt szeméttel. A vízelvezető árokban pillepalackok, üvegek és csikk mindenfele a vasútállomás teljes területén a füvön és a peronon egyaránt. Mivel zavart a teleszemetelt vasútállomás és szúrta a szemünk, hogy a lakókörnyezetünk közelében ekkora a szemét az Átalakuló Duna-part szervezésében kitakarítottuk a vasútállomást. Sokan összegyűltünk, kevésnek bizonyult a kesztyű és a szemeteszsák is, három óra alatt még az eldobált csikkek többségét is összeszedtük. Azóta a terület gazdái szemeteseket helyeztek el az állomás peronján, tisztítják a csatornát, gondozzák a zöld felületet. Remélem a szombati takarítás is hasonló módon hosszabb távon rendezi a Kiserdő kérdését.
Ilyen volt márciusban, és ilyen lett április 7-én:

                 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük