Pénzt vagy biztonságot?

Zsarolásnak tűnő levél, zárt ülés, elégedetlen edzők, dühös és aggódó szülők. Majdnem botrányba fulladt a pesterzsébeti szén-monoxid mérgezést vizsgáló bizottsági ülés egy levél miatt, de inkább zárttá nyilvánították azt. Az érintett gyermekeket, szülőket és edzőket képviselő egyesületnek ugyanis hamar sikerült beárazni az átvirrasztott éjszakákat, oxigénmaszkot, és artériás vérvételeket: 100.000 Ft / fő: ennyit követel az üzemeltetőtől peren kívül.

co_1.jpg
Ma délután rendkívüli ülést tartott Pesterzsébet Önkormányzatának Egészségügyi és Sport Bizottsága a január 3-i szén-monoxid mérgezés ügyében folytatandó vizsgálatokról, szükséges teendőkről. 

Nehéz kétgyermekes szülőként – mivel a gyerekeim játszótéri barátai is érintettek a balesetben – tárgyilagosan írni a történtekről, úgyhogy következzen inkább az ülés szubjektív krónikája:

Ami jó: lesz lehetőség száraz edzésre a jégcsarnok megnyitásig a sportoló gyerekeknek. Felülvizsgálják a protokollt, hogy ne ismétlődhessen meg hasonló eset. Lesz alapos vizsgálat az üzemeltetőnél a folyó nyomozástól függetlenül is. A képviselők, s így a kerületi lakosok folyamatosan tájékozódhatnak az ügyről. A hatósági vizsgálatok után pedig a polgármester kezdeményezi a balesetveszély elhárítását és azt követően a intézkedik a jégcsarnok rendeltetésszerű állapotának visszaállításáról.

Ami rossz: a vizsgálatok lezárultáig zárva a koricsarnok. Nem ismerjük honnan jött a CO, csak a szellőztető hibájának okát találták meg egyelőre. A vizsgálatok és a nyomozás lezárultáig a felmerülő kérdésekre nemigen érkezhet érdemi válasz. Súlyos vádak fogalmazódtak meg a szülők és az edzők részéről, személyi felelősségről beszélnek. Az üzemeltető és az edzők másként emlékeznek a történtekre. Két egyesület, az ESMTK és a KMH pénzügyi vitája is nehezíti a tisztánlátást.

20150106_171145.jpg

A képviselők az ülésen az alábbi kérdésekre keresték a választ:


1) Hogyan keletkezhet szén-monoxid a Jégcsarnokban? Normál üzemeltetésnél is előfordulhat ez vagy csak műszaki hiba esetén?
2) Az üzemeltetési utasításban szerepel-e a szén-monoxid keletkezésének lehetősége és ennek kezelése (eljárásrendben rögzítve)? A Jégcsarnok hogyan biztosítja, azt hogy a személyzet ismerje és betartsa az eljárásrendet?
3) Mire alkalmas a beépített mérő? A CO-mérők a jégcsarnok mely pontjain mérnek? Milyen mérési tartományban mérnek? Mi a CO-mérők pontossága és reakcióideje?
4) Mikor került beszerelésre? Mennyi időnként kell hitelesíteni?
5) Mik a CO színt határértékei? Mi a teendő ezek elérésekor?
6) A szint túllépés esetén a teendőkről írásban vagy szóban kellett tudomást szereznie az üzemeltető személyzetnek? Kinek a feladata felügyelni a szénmonoxid-értéket?
7) Naplózva van-e a CO-mérő (-k)?
8) Milyen intézkedések szükségesek a veszély megakadályozására?

Előzmények:
A pesterzsébeti jégcsarnokban, január 3-án délután 14 óra 15 perckor a szén-monoxid érzékelő beriasztott. A bent lévőket kiterelték, a Katasztrófavédelem három autóval jelent meg a helyszínen, és egy mentő is érkezett, majd bezárták a létesítményt.

S innen kicsit kacifántossá vált a történet:
co_2.jpgAz aznapi tudósítások a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének az MTI-nek adott nyilatkozatáról szóltak: öt embernél enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg. Kisdi Máté szerint mire a tűzoltók kiérkeztek, az épületet a fenntartók csaknem teljesen kiürítették. Az épület előtt 30 ember várakozott, további 5 embert a tűzoltók kísértek ki. A fővárosi tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek az épületben, amelyet átszellőztettek.
Este azonban a jegkorong.blog.hu már tömeges szén-monoxid mérgezésről írt. Preisinger Gábor, a KMH Budapest vezetőségi tagja szerint „a mérkőzés után játékosaink mindegyike fejfájásra panaszkodott. Feltűnő volt, hogy a meccs alatt folyamatosan szellőzteti a rolbás a jégcsarnokot, ezt akkor még nem nagyon értettük. Amikor a lefújás után körülbelül 30 perccel lefényképeztem a CO-mérőt, 191-es értéket mutatott. Mint a rolbás kérdésemre elmondta, a műszer a mérkőzés alatt folyamatosan jelzett. Elmondása szerint a második harmadban a csarnok CO-szintje túllépte a kiürítési határértéket. Mint mondta, ekkor 208-ra ment fel, a csarnokot 200-nál ki kell üríteni. Erről a csapatoknak nem szóltak, és engedték, hogy a gyerekek lejátsszák a hátralévő nagyjából másfél harmadot. Szombaton délután a pályára lépő összes játékost megvizsgálták, majd benntartották a Heim Pál Kórházban. Több játékosnál nagyon magas értéket mértek, ők oxigénmaszkban fekszenek a különböző osztályokon, mert a toxikológiai osztályt hamar megtöltötték a jégkorongozók. Felnőttek is vannak a mérgezést szenvedők között, benntartották például az MTK edzőjét is. Nem tudom, ki hozhatott olyan döntést, hogy a jégcsarnokot a magas szén-monoxid szint ellenére nem ürítik ki, de az biztos, hogy a KHM az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.”

Azóta kiderült: 41 gyermeket vittek be a Heim Pál Gyermekkórházba, közülük 28-at bent tartottak éjszakára. A helyszínen három felnőtt lett rosszul, ők oxigénmaszkot kaptak, hárman pedig a János kórházban feküdtek kivizsgáláson. Vasárnap mindenkit hazaengedtek.

Kellemesebb hétvégét kívánok a mostaninál a beteg gyerekeknek és nyugodalmasabb éjszakákat a mostaninál a családtagoknak!

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyokozás ügyében nyomoz. A helyszíni kihallgatások lezajlottak, a nyomozás azonban még folyik, a jégcsarnok gépházát lefoglalták.
A jégcsarnok azóta tehát zárva, a kerületi szülők válaszokat várnak, felelősöket keresnek, s az önkormányzati képviselők is szerettek volna tisztán látni az ügyben.

A bizottsági ülésre eljöttek kerületi szülők, edzők, Preisinger Gábor, a KMH Budapest vezetőségi tagja, Harót János az ESMTK elnöke, Makádi Katalin Budapest XX. XXIII. kerület rendőrkapitánya, a Katasztrófavédelem munkatársai, Szabó Gábor a Pesterzsébeti Farkasok edzője…

Sajnos az ülés kezdetére időzítve az egyik érintett egyesület, a Kanadai Magyar Hokiklub SE képviselője ultimátumot nyújtott be a kerületi jegyzőnek és az ESMTK elnökének, hogy vagy fizet az üzemeltető minden érintettnek 100.000 Ft-ot fejenként vagy perre viszi a dolgot. Ez azon túl, hogy a baleset után 3 nappal, a vizsgálatok lezárulta előtt mennyire ízléses, annyiban káros is volt, hogy a bizottság az ülést zárttá nyilvánította, mivel a kerület érdekeit sértheti az ülésen elhangzó vélemények, információk nyilvánossága.

Hadd gratuláljak ezúton is a levél írójának: hamar sikerült beárazni az átvirrasztott éjszakákat, oxigénmaszkot, és artériás vérvételeket!

co21.jpgEnnek ellenére a zárttá nyilvánításról döntő szavazás előtt kértem, hogy az ülésre érkező edzők, szülők, képviselők feltehessék kérdéseiket és kaphassanak rá választ a nyílt ülésen ha már eljöttek. Mivel a bizottságnak tagja nem vagyok, az ezzel kapcsolatos döntésben nem vehettem részt, de Somodi Klára, a bizottság elnöke akceptálta a kérést. Köszönet érte, és amúgy pedig riszpekt: az első ülését TV-kamera, aggódó, és néha dühös szülők és edzők tömegében vezette le. Soha könnyebb kezdést 😉

A nyílt ülésen a Farkasok edzője azt kifogásolta, hogy az elektromos rolbát Debrecenbe szállították és így Pesterzsébeten gázost üzemeltetnek, pedig a jégcsarnok műszaki tervezésekor az előbbivel számoltak. Preisinger Gábor – aki a 100.000 Ft-ot szeretné kártérítésként – a jegkorong,blog.hu-n idézetteket ismételte meg, kiegészítve azzal, hogy a mérkőzés 14:15-kor ért véget a szövetség jegyzőkönyve alapján, ő 14:40-kor hagyta el a jégcsarnokot, tehát félháromkor azt nem üríthették ki, azt a közönségkorcsolyázás kezdetekor tették meg, az pedig 15 órakor kezdődött. Véleménye szerint ez nem csupán műszaki kérdés, hanem súlyos emberi mulasztás történt. Egy szülő a délelőtti edzésen készült videót vetítette le, ahol a gyerekek összeesnek a végén a fáradtságtól és oxigénhiánytól, a szülők pedig kiabálnak velük, hogy keljenek fel. Talán ez volt a legnehezebb része az ülésnek. Többen elmondták, hogy a délelőtti edzésen résztvevők is fejfájásra panaszkodtak otthon.

Én a kérdéseim zömét a nyílt ülésen tettem fel, hogy az érintett szülők is kellő információk birtokába kerüljenek.

A kérdéseim és Harót János, az ESMTK elnökének válaszai:

– Várhatóan mikor nyit ki a jégcsarnok?
Csütörtökön jön ki az igazságügyi szakértő, ha lezárja a vizsgálatot a héten, utána a rendőrség feloldja a zárlatot (most a nyomozás miatt lefoglalta a teljes gépházat), utána pedig a hiba elhárítása és az Iparvédelmi Parancsnokság engedélyének megszerzése lesz csak vissza. Csütörtökig tehát nem lehet meghatározni mikor nyithat ki a csarnok. lyét kell már csak megszerezni
Ha elhúzódik a nyitás, milyen segítséget tud nyújtani az üzemeltető ESMTK az érintett egyesületeknek? Biztosít-e lehetőséget szárazedzésre addig az itt sportoló gyermekeknek?
Igen, ha igény van rá akkor a szomszédos sportpályákon lehet majd edzést tartani, az ESMTK segít megoldani a problémát.
– Mikor értesítették a katasztrófavédelmet és mikor ürítették ki a csarnokot a vészjelzéshez képest?
Negyed háromkor hívták fel az ESMTK elnökét a problémával, ő félháromkor kiérkezett és azonnal hívták a katasztrófavédelmet, illetve kiürítették a csarnokot. Előírásszerű volt a beállítása a CO-mérőknek és jeleztek is, a katasztrófavédelem műszerei pontosan ugyanazt az értéket mérték mint a csarnok műszerei.
3 jégmester dolgozik a csarnokban, az ő felelősségük és kötelességük a CO veszély elhárítása.

Tettem fel olyan kérdéseket is, amikre 30 napon belül írásban kértem választ a hivataltól:
– Az előző ciklusban mind az uszodában, mind a jégcsarnokban a rendszeres karbantartások során olyan műszaki problémák jelentkeztek, amelyek többletköltséget okoztak és az átadás is hetekkel elhúzódott. Ezek a problémákat még beruházási hiányosságok okozták (s ha igen kérhető-e kártérítés, kompenzáció) vagy üzemeltetési zavaroknak köszönhetőek.
– A fenti üzemzavar-elhárítások, nem tervezett felújítások mekkora többletköltséggel jártak az elmúlt négy évben?
– Hogy a fenti kérdésekre korrekt választ kaphassak mind az uszoda, mind a jégcsarnok üzemeltetési szerződésébe szeretnék betekinteni, így azok és azok mellékletének másolatát szíveskedjenek megküldeni.

Nagyjából ennyi, a további kérdések, a katasztrófavédelem és a rendőrkapitányság tájékoztatói már a zárt ülésen hangzottak el.

Sajnos katarzis nincs.

 20150106_171200.jpg

7 hozzászólás “Pénzt vagy biztonságot?” bejegyzéshez

  1. Ennyien tárgyalják?egynek kell megoldani,a szellőzés technikusnak,,
    a BME- n úgy tudom tanítjak!

  2. @Mach Péter: 🙂
    Nem gondolom, hogy Nero módjára a nem létező erkélyedről gyönyörködtél volna a lángok helyett feltörő színtelen szagtalan gáz okozta káoszban.
    Hol volt a területi képviselő a veszélyhelyzetben, szombat délután?

  3. Tisztelt Mach Péter Képviselő Úr!

    Személyesen nem ismerem Önt, tegnap találkoztunk a bizottsági ülésen. Bejegyzésével kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megosztani Önnel és a blog olvasóival.

    A Kanadai Magyar Hokiklub a kerület jegyzőjének semmiféle ultimátumot nem nyújtott be, jogi képviselőnk az ESMTK-t kereste meg, 15 napos válaszadási határidőt adva, a peren kívüli egyezségi ajánlattal. A levelet TÁJÉKOZTATÁSUL küldte meg a kerületi jegyzőnek és a bizottság elnökének. Ezen kívül senki más nem kapott belőle, a nyilvánosságra hozatalról Önök politikusok döntöttek. Vitáról pedig válasz híjján végképp nehezen beszélhetünk.

    Ön bejegyzésében ezt írja: “Preisinger Gábor – aki a 100.000 Ft-ot szeretné kártérítésként..”. Ez így nem áll meg, nem tudom honnan vette azt az információt, hogy én 100.000 Ft-ot szeretnék kártérítésként.
    Én is, mint sok-sok szülő biztonságban szeretném tudni a gyerekemet. Ennek pedig nincs ára. Írhattunk volna 1 Ft-ot és 1.000.000 Ft-ot is. És azt is szeretném, ha ennek a felháborító esetnek valamennyi felelősét megkeresnék és a megérdemelt módon megbüntetnék.

    Magánéleményem, hogy az ESMTK nem fog átalány kártérítést fizetni senkinek és ha nem lesz megnyugtató lezárása az ügynek, akkor bíróságra megyünk. Ott viszont nem lesznek zárt ülések, elhallgattatott hozzászólók és kitiltott média sem.

    A Kanadai Magyar Hokiklub nem fogja hagyni, hogy egy ilyen súlyú esetet elintézzen bárki azzal, hogy nem volt informálva és a hibás valójában a jégmester, aki nem szólt az elnöknek. Meggyőződésem, mely szerint el akarják tusolni az ügyet a bizottsági ülés és az Ön blogbejegyzése után csak tovább erősödött.

    Közel tucatnyi levelet kaptam az elmúlt napokban szülőktől, akikben most tudatosult, hogy korábban: napokkal, hetekkel, hónapokkal ezelőtt gyermekük hasonló panaszokkal jött le a jégről Pesterzsébeten. És sajnos olyanok is megkerestek, akik egy szót sem mernek erről szólni, mert gyermekük ott játszik a csarnokban és fél, hogy panaszkodása visszaüthet.

    Ha Önnek úgy tetszik, hogy ultimátum vagy zsarolás az általunk megbízott ügyvédi iroda megkeresése, akkor nevezze annak. De nem pénzt, hanem valós, tisztességes vizsgálatot és az igazi felelősök megnevezését, felelősségre vonását akarjuk elérni, ha az Ön fülének így kedvesebb, akkor “kizsarolni”. Sajnos úgy tűnik, hogy az érintettek viszont csak a kórházban fekvő gyerekek látványára a médiában és a százezrek, milliók említésére érzékenyek. Hiszen az üzemeltetők, Önök a tulajdonosok azok, akik az egészet egy megszépített MTI hírrel próbálták elintézni. Harót úr papírról tudott olyan időpontokat felolvasni, melyek finoman szólva még közelítően pontosnak sem voltak mondhatóak.

    Ön biztos lehet abban, ha nem lesz megnyugtató lezárása ennek az ügynek, a KMH nem fog megállni mindaddig, amíg egyetlen nyitott lehetősége van, hogy az ügyet továbbvigye. Akkor sem, ha a lényeg helyett zsarolásról, ultimátumról, beárazásról beszélnek azok (például Ön), akiknek kötelessége nem velünk, hanem a vétkesekkel lenne foglalkozni.

    Egyben szeretném felhívni arra a figyelmét, hogy az a populista és szenzációhajhász szófordulata, mely szerint a KMH “beárazta” az átvirrasztott éjszakákat…stb Önt ugyan abba a táborba helyezi, ahol Harót és Palotás uraknak még a mai napig sem jutott eszébe azt mondani sajnáljuk, bocsánat … vagy valami hasonlót. Persze értem, hogy Ön – bár mint írja két gyermek apukája – most is inkább politikus. Értem, de meg nem bocsátom, legfeljebb fogadja viszontgratulációmat.

    Őszinte sajnálattal:

    Preisinger Gábor

  4. Tisztelt Preisinger Gábor!

    Egyrészt értem az indulatát, felelős az Önre bízott gyerekekre és úgy érzi a jégcsarnok üzemeltetője nem tett meg mindent a biztonságukért.

    Abban mindketten egyetértünk: minden érintettnek joga megtudni mi történt, hibázott-e az üzemeltető és vannak-e felelősei az ügynek. De erre csak a még le nem zárult nyomozás, a belső vizsgálatok tudnak pontos választ adni.

    Kerületi képviselőként emellett persze azt is szeretném, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő még egyszer.

    Nem titkolom, a blogomon meg is írtam, ízléstelennek és felettébb károsnak találtam az ügyvédi levelet.

    Ízléstelennek, mert három nappal a baleset után beárazta a szülők félelmeit, aggodalmát, álmatlan éjszakáját, a gyermekek betegségét, ijedtségét.

    S károsnak, mert a levele miatt a bizottság tagjai zárt ülést rendeltek el.

    Kedves Gábor, bár kettőnk közül én vagyok a politikus, a levelében mégis Ön próbál engem eltusolással vádolni. Ami talán egy icipicit mégiscsak csúsztatás. 😉

    Bent ült a teremben, s pontosan tudja, hogy bár az adott bizottságnak a tagja sem vagyok, így a döntéshozatalban részt sem vettem mégis az én javaslatomra maradt az ülés nyilvános, legalább addig amíg a szülők, edzők, képviselők feltehették a kérdéseiket és választ nem kaptak rá.

    Én a kérdéseimet – amit amúgy a körzetemben élő szülőktől gyűjtöttem be – a nyilvános ülésen tettem fel, az arra kapott válaszokat minden érdeklődő megismerhette. Ezért is olvashatóak a blogomban, az ön véleményével és nyilatkozatával együtt. Az én kérésemre jelezte az ESMTK elnöke, hogy megnyitja a szomszédos sportpályákat szárazedzésre az érintett gyerekcsapatok részére, pedig ha jók az információim ez eddig elég komoly problémát okozott és feszültségforrás volt.

    Mert én valóban nem pénzt, hanem valós, tisztességes vizsgálatot, ha vannak, akkor az igazi felelősök megnevezését és biztonságos, jól működő jégcsarnokot akarok.

    Ön viszont az első karakán nyilatkozatok után peren kívül, csendben, halkan, 100.000 Ft-ot kért az érintettek számára, s ez bizony nem ugyanaz.

    Tisztelettel:
    Mach Péter

  5. @Mach Péter: Tisztelt Képviselő Úr!

    Az Ön által ezen a blogon leírtak élesen ellentétben állnak azzal, amit az ülésen az Ön hozzászólásában tapasztaltam, amilyen kép ott kialakult bennem. Kétszer is megnéztem, tényleg Ön ugyanaz a személy-e. Egyszerűen nem tudom hova tenni a bulvárízű megjegyzéseit, mellyel minket támad.

    Bízom abban, hogy valóban csak félreérti a helyzetet. A kártérítést azért kérjük, mert nem szeretnénk, ha egy-két ejnye-bejnyével záródó vizsgálattal lenne az ügy elintézve a tulajdonos részéről. Örömmel olvastam válaszában, hogy Ön is valós, tisztességes vizsgálatot és a felelősök megnevezését akarja. Mi viszont nem szerettük volna, ha ezt a tulajdonos Önkormányzat és egy Önkormányzati képviselő által vezetett üzemeltető egymás közt gyorsan elintézi. Ha csendben és halkan szerettük volna megkapni a 100.000 forintokat, biztosan nem találkozott volna velem a bizottsági ülésen.

    Én nem élek az Ön körzetében, a kerületben sem, a gyermekeim nem itt jégkorongoznak, csak egy-egy mérkőzésre jövünk ide. Nem ismerjük a helyi viszonyokat, de azt tapasztaltuk, hogy miközben a gyerekek a kórházban fekszenek, már elkezdődött a maszatolás arról mi is történt. Az ESMTK vezetők pontosan tudták, hogy a gyerekek kórházban vannak, telefonon tájékozódtak szülőknél erről. Az MTI közleményből ez az apróság mégis kimaradt.

    Ez mindannyiunkat felháborított és többek között ezért vállaltam fel, hogy az egyesülettel együtt kiállok ezért az ügyért és a gyerekekért.

    Amikor megtudtuk a médiából, hogy már 6-án bizottsági meghallgatás van, egyértelműen az a kép alakult ki bennünk, hogy a hatósági vizsgálat lezárása előtt gyorsan megpróbálják elkenni az ügyet.

    Az nem derült ki, hogy Ön kevesli, vagy sokalja az összeget, de azt nyilván Ön is érti, hogy nem 100.000,-, hanem sokszor 100.000,- forintról van szó, hiszen a KMH-ban érintett 17 játékoson kívül legalább mégegyszer ennyien érintettek csak a meccs alatt. Nem azt “áraztuk be” mekkora összeg kárpótolna minket, hanem azt, mekkora összeg éri el az Önök ingerküszöbét. Engem biztosan nem kárpótol semmilyen összeg azért, hogy saját lányom mellett barátait, csapattársait kellett látnom a toxicológián sorban állni. Ezért ha úgy alakulna, hogy az ESMTK kifizeti a kért összeget, akkor a kislányomra eső részt aznap átutalom a Heim Pál Gyermekkórház alapítványának. Ezt veheti akár ígéretnek is.

    A vizsgálat, ezt sajnos 99%-os biztonsággal előre megmondhatom, azt fogja megállapítani, hogy a jégfelújító gép okozta a mérgezést. Mint számtalan esetben korábban. És Önöknek, amennyiben tényleg végleges megoldást szeretnének, mintegy 135.000 EUR értékben egy elektromos meghajtású jégfelújító gépet kellene vásárolniuk a csarnok részére. Hogy erre van-e 50 mFt a költségvetésben, ezt Ön jobban tudja, Ha nem ez lesz a megoldás, akkor biztosak lehetnek benne, nem ez volt az utolsó CO mérgezési eset a csarnokban.

    Üdvözlettel

    Preisinger Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük