A kereszténydemokraták és a gyermekéhezés

Pontos korrajz a KDNP „tündökléséről” és bukásáról, hogy milyen javaslatok és botrányok köthetőek „kereszténydemokrata” képviselőinkhez az elmúlt hónapokban.

20141206_150411_ping.pngHosszú elemzések készülhetnének róla milyen szemléleti torzulásokat okozhat ha egy párt ciklusok óta gyáva megméretni magát a választásokon. Nem tesszük, nem teszik. Talán már nem is érdekes annyira, ekkora jelentősége sem maradt ennek a pártnak: egy komolyabb elemzést sem érdemelnek miért jutottak el idáig, s miért nem tartanak sehová. A semjénizmus, az erdélyi lovastúra, a misebor használata a parlamenti munka erősítéséhez persze lassan tűnő emlék, de az idő múlásával mégis halványuló.

Érzik ezt ők is, rúgnak hát néhány utolsót: a KDNP Szent Márton havában, a krízis időszak beállta előtt fontos javaslattal állt elő tehát. Vajon mit tesz ilyenkor egy keresztény párt? A kétezeréves hagyományt felelevenítve megoldja a lakhatás, a gyermekéhezés, az elszegényedés vagy az idősek ellátásának, megbecsülésének problémáját? Segít megoldani a devizahiteles és egyéb hitelkárosultak problémáit?

A túrót: ezekben a kérdésekben beletörődően együttműködik a FIDESZ-szel mint anyapárttal, egy rossz szava sincs az elmúlt évek kereszténységellenes cselekedeteivel kapcsolatban. Nem, ők vasárnap bezárnák a boltokat. Az persze nem gond, hogy Lázár János iránymutatásának köszönhetően egyre több helyen vezetik be a tízórás munkanapot a közszférában. Hála erős és hatékony szakszervezeti mozgalmunknak pedig a magánszférában már eddig is a 10-12 órás napi munkaidő az általános. A hétvégét Bécsben töltöttem, a zöld önkormányzati képviselők regionális K-közép európai fórumán vettem részt. Bécsben az erős, működő szakszervezeteknek köszönhetően létező munkavállalói jogok, pontosan szabályozott, s azt betartott munkaidőkeretek fogadtak. Hatalmas lakótelepeket, lakóövezeteket láthattunk a villamos ablakából, melyeken hatalmas táblák mutatták mikor építették azokat önkormányzati bérlakásokként. Érdekes időutazás volt például a 31-es villamos vonalán végignézni az ’50-es, majd a ’60-as, ’70-es, ’80-as és végül a ’90-es évek projektjeit. S igen, az évtizedes hagyományoknak köszönhetően vasárnap zárva tartanak az üzletek. S igen így is működik egy város, ha adottak a feltételek (akkor is ha vasárnap bezártak az üzletek): ha van hol lakni, nyolc órát dolgozunk egy nap, nincs szükségünk a napi 4-8 óra túlórára, a szakszervezetek erősek és hatékonyak, gyermek- és kismamabarát a közlekedés és a bevásárlóközpont. Ezen kellene ugyanis előbb dolgoznunk.

20141206_104329.jpg

Kádár pártja azonban nem ezért teszi, ők a rendszerváltás előtti időszak hamis romantikáját képviselik: békés, nyugodt vasárnapok félórás sorban állással az egyetlen nyitva tartó pékségnél friss kenyérért. Valószínűleg nem értik Kohnt és Grünnt és tényleg abban bíznak, hogy a hatnapi veszteséget a KKV-k majd vasárnap bepótolják ha zárva tartanak.

Következő javaslatuk nyilván a „TV mentes hétfőt!”.

Pedig lenne mivel foglalkozniuk így Karácsony előtt. Például azzal, hogy közeledik a téli szünet, de sajnos ez az időszak csak néhányak számára jelent kikapcsolódást. Amíg a fideszes, kereszténydemokrata képviselők dőzsölnek, addig hazánkban hatszázezer rászoruló gyermek számára nincs biztosítva a téli szünetben a napi egyszeri meleg étel.

2_2.jpgAz idei téli szünet a korábbi évekhez képest jóval hosszabb, 16 napos lesz, ez magyar gyermekek tömegei számára 16 nap éhezést jelent. Amíg Lázár János 70 milliós villát vesz fiának karácsonyra, vagy Kósa Lajos milliókért utazik külföldre szórakozni, addig több százezer gyermek fekszik le éhesen. Bár Harrach Péter szerint a gyermekéhezés egy életforma, a PM meggyőződése, hogy a gyermekéhezés Magyarország legnagyobb szégyene.

A PM egyik fő célkitűzése a gyermekéhezés felszámolása, ezért költségvetési módosító javaslatot nyújt be ma annak érdekében, hogy 3 milliárd forintot különítsenek el az Országvédelmi Alapból a gyermekétkeztetés biztosítására a téli szünetben.

Ezért is csatlakozom Szabó Tímea és Petrovai László kezdeményezéséhez és én is nyílt levelet írók Dr. Hiller Istvánnak, Pesterzsébet országgyűlési képviselőjének:

Tisztelt Képviselő Úr!

Ma Magyarországon több tízezer gyermek éhezik, és legalább 130 ezren alultápláltak. A gyermekek közel felét veszélyezteti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. A téli időszak különösen kritikus: az idén meglehetősen hosszú, 16 napos szünidő alatt a szegénységben élő gyermekek többsége nem nagyon fog tudni meleg élelemhez jutni.
1_1.pngA gyermekek helyzete a roma háztartásfővel rendelkezők (70%-os szegénységi ráta), a három- és többgyermekes családok (esetükben a szegénység egyre drámaibb, 3 év alatt a duplájára, 41%-ra nőtt az érték), illetve a gyermeküket egyedül nevelők (30%) esetében a legrosszabb. A magát családbarátnak hirdető kormány gyakorlatilag gyermekek százezreiről mond le nap, mint nap, amikor a támogatási rendszer átalakításával sokaktól a méltósággal megélhető mindennapok egyetlen fedezetét biztosító forrást vonja el. Mára a többgyermekes családok közel fele szegénységben él, sokuknak mindössze 22.800 Ft-ból kell megélniük.
Az UNICEF vizsgálata arra világít rá, hogy az anyagi nélkülözés mellett a gyermekek legnagyobb arányban a társas kapcsolataikban és a szabadidős tevékenységekben szenvednek hiányt, mely gyakorlatilag a kapcsolatok kialakításának, az együttműködés kultúrájának megteremtését, egymás megbecsülésének és segítésének a képességét csorbítja, lényegében a jövő Magyarországának társadalmi szolidaritását veszélyezteti.
A Párbeszéd Magyarországért Párt szerint elég az értelmetlen presztízs-beruházásokból! Arra kell költeni, ami valóban fontos. Ruházzunk be végre a jövőbe, gyermekeinkbe, legyen az a presztízs, hogy – első lépésként legalább Karácsonykor – nincs éhező gyermek ebben az országban! Annak érdekében, hogy a karácsonyi szünetben ne legyenek éhes gyermekek százezrei Magyarországon, a PM költségvetési módosító indítványt nyújt be az Országgyűlés elé. Számításaink szerint (a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság alapján) körülbelül 600 000 rászoruló gyermek van hazánkban, akiknek szüksége lenne arra, hogy az étkeztetésüket részben a magyar állam oldja meg. Ennek érdekében az Orvágvédelmi Alapból csoportosítanánk át 3 milliárd forintot, melyből bőven meg lehetne oldani ebben a 16 napban minden gyermek étkeztetését. Ennek a módosító javaslatnak a támogatására hívom fel, mint országgyűlési képviselőmet!

Tisztelt Képviselő Úr!

Nem ringathatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy a fent említett 600 000 gyermek közül egy sem él kerületünk határai között, nem tartozik az Ön választókörzetéhez, ám még ha így is lenne, véleményem szerint akkor sem teheti meg, hogy megvonja azoktól a napi egyszeri meleg étel lehetőségét, akik más településeken, adott esetben sokkal rosszabb körülmények között, de országunk határain belül, e nemzet polgáraiként tengetik gyermeki mindennapjaikat.

Fentiek okán, támogatása reményében várva válaszát, tisztelettel:

Mach Péter
Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja
önkormányzati képviselő, Pesterzsébet

4.jpg

2 hozzászólás “A kereszténydemokraták és a gyermekéhezés” bejegyzéshez

  1. Írjanak nyílt levelet K. Máté a kerületi képviselő testületben hősiesen dolgozó anyósának, hogy nyilatkozzon milyen pszichedelikus szer hatása alatt állt drága veje amikor potenciális droghasználónak gyanúsította meg a teljes 12 és 18 év közti korosztályt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük