Csak Pesterzsébet!

Fontosnak tartom, hogy a kerületi polgárok minél szélesebb rétege ismerhesse meg, kik milyen módon kívánják vezetni városunkat a következő ciklusban. Bölcs döntést ugyanis csak kellő ismeretek birtokában hozhatunk.

Fentieket figyelembe véve az Organikus Káosz, Pesterzsébet népszerű közéleti blogja helyet kíván biztosítani minden pesterzsébeti polgármester-jelöltnek, hogy bemutathassa programját.

Szabados Ákos a DK, az MSZP. az Együtt és a PM közös polgármester-jelöltje válaszolt az Organikus Káosz blog kérdéseire, hogy ő milyen Pesterzsébetért dolgozna csapatával:

szabados.jpg

Pesterzsébeten élek, hasonlóan bátyámékhoz, unokatestvéreimhez és persze édesanyámhoz, aki velünk együtt lakik, de külön háztartást tart fenn. Szoros kapcsolatot tartunk felnőtt gyermekeimmel, a jogászként dolgozó Ákossal és a pedagógus végzettségű Dórával is. A család mellett nagyon fontos szerepet töltenek be életemben a barátok, akik zöme szintén pesterzsébeti. Szabadidőm egy részét velük töltöm, s rendszeres látogatója és támogatója vagyok a kerületi sportrendezvényeknek. Úgyhogy, teljesen függetlenül pozíciómtól, úgy gondolom, hogy összes gondunk-bajunk ellenére Pesterzsébet az otthonunk.

Az elmúlt négy év nem volt könnyű időszak, a kezdeti nehézségek után azonban sikerült felülemelkednünk a politikai véleménykülönbségeken, és próbáltunk a kerület érdekében közös eredményeket elérni. Természetesen engem is értek kudarcok, előfordult, hogy alulmaradtam a többségi véleménnyel szemben, de összességében pozitívan értékelem az elmúlt ciklust. Ennek két kézzel fogható oka is van. Az egyik, hogy az éves költségvetéseinkben eltervezett feladatok mindegyikét végrehajtottuk, a másik, hogy a négy éves gazdasági programban megfogalmazottaknak megfelelően végeztük munkánkat.

Mindennek köszönhetően sikerült előrelépnünk többek között az óvodák fejlesztésében, vagy közparkjaink állapotának megőrzésében. Az oly sokat emlegetett közbiztonság területén is javulás érzékelhető. Nemrégiben látott napvilágot Budapest 2013. márciusa és 2014. februárja közötti bűnözési adatainak felhasználásával készült térképe, amely szerint mi a 15. legkevésbé fertőzött kerület vagyunk. 

Bővítjük a térfigyelő rendszert, a jelenlegi 48 kamerát 5 év alatt megduplázzuk. Szeretnénk új módszereket kipróbálni a lakótelepen élők megmozdítására, hiszen nélkülük sem a rendőrség, sem a közterület-felügyelet, sem a polgárőrség nem tud precíz és pontos munkát végezni. A helyzet megoldása összefogást igényel, amelynek mindenképpen szeretnék élére állni. Már csak azért is, mert én is itt élek, s szeretném a gyerekeimet óvodába, iskolába elengedni anélkül, hogy attól kéne tartanom, bármilyen atrocitás érheti őket, szeretném, ha a feleségem nyugodtan állhatna a buszmegállóban, s nem kéne attól félnie, hogy a retiküljét kitépik kezéből. A másik komoly kihívást a gyermek és a felnőtt háziorvosi ellátás jelenti, hiszen a kiváló munkát végző, betegeik körében ismert és szeretett, nyugdíjba igyekvő szakembereink többsége ma már erejét meghaladva látja el feladatát. Az önkormányzatnak ezért minél hamarabb további juttatásokat, támogatásokat kell biztosítania az egészségügyi alapellátásban dolgozóknak, vonzóvá kell tennünk Pesterzsébetet a pályán lévő fiatalabb generáció számára. Fontosnak tartom az óvodák további fejlesztését, az iskolák közül pedig a József Attila iskola épületének komplex felújítását. Kezelnünk kell a szegregáció problémáját is. A közterületeken a következő nagy feladat az öntözőrendszerek kiépítése, valamint a játszóterek korszerűsítése, egy részük átalakítása, hogy ott ne csak a gyerekek, hanem az őket kísérő szülők, nagyszülők is szabadidős elfoglaltságot találjanak.
A következő öt év kiemelt beruházása lesz a Tátra téri csarnok épületének megújítása, a teljes közműhálózat és a burkolat cseréje, az üzlethelyiségek korszerűsítése, a galéria újbóli megnyitása, mozgólépcsők beépítése.

Szükségesnek látom a sétáló utca folytatását, elsőként az Ady Endre és a Török Flóris utcai szakasz kerülne sorra. Ehhez kapcsolódóan el kell végeznünk a Szent Erzsébet tér és a kis Kosuti újjáépítését. Eredményes pályázatnak köszönhetően mintegy 300 millió forintból elkezdődhet a Kis-Duna partjának átalakítása. Ennek fontos eleme a sétány megnyitása, amire már tényleg nem kell sokat várni.

A tavaszi parlamenti választási kampányban elhangzott a jódos-sós gyógyfürdő felújításához kormányzati támogatás ígérete, amelynek megvalósulásához országgyűlési képviselőnk segítségét fogjuk kérni. Megválasztásom esetén a fővárosi közgyűlésben közvetlenül a főpolgármesterhez fordulok majd a létesítmény újbóli megnyitása érdekében.

A Duna-parthoz kötődő sportcélú beruházásaink szintén nagyon jól haladtak az elmúlt években. Szeretnénk, ha az uszoda és a jégcsarnok környékén olyan rendezvényteret tudnánk kialakítani, amely helyet adhatna a kerületi programoknak. Terveink között szerepel az uszoda bővítése egy szabadtéri és egy élménymedencével. Felmerült a jégcsarnok mellé egy szezonálisan működő szabadtéri jégpálya építése, s folytatnunk kell az ESMTK Ady Endre
utcai telepén elkezdett felújítási munkákat is. A kultúra szempontjából Pesterzsébet már rég nem peremkerület, köszönhetően a Csili programjainak, a kerületünkben működő egyházi és világi kórusoknak, művészeti csoportoknak.

A kerületi egyházak vezetői és képviselői törekednek arra, hogy tegyenek a kerületben élő szegényekért, és részt vegyenek a helyi társadalmi életben, az önkormányzati rendezvényeken. Ezeket a hagyományokat természetesen tovább fogjuk ápolni, s emellett folytatjuk az egyházközségek támogatását. Örömünkre szolgál, hogy hamarosan felépülhet a Szabótelepi Református Gyülekezet új temploma, amelyet Makovecz Imre tervezett.

A szociális területen is forradalmi változásokra van szükség. A lakosság elöregedése szemmel láthatóan folytatódik, ezért az idősgondozásra nagyobb energiákat kell fordítani. Egy központi gondozóházat szeretnénk létrehozni tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen, és benne modernebb, kulturáltabb, kényelmesebb ellátást biztosítani. A kisebb helyek igény szerint megmaradnának, a dolgozók létszámát pedig növelni szeretnénk, mert a jelenleginél nagyobb odafigyelésre és több szolgáltatásra van szükségük az időseknek.

Pesterzsébeten folyamatos megújulásra van szükség hiszen ez viszi előre az elmúlt években elkezdett munkát, valamint ez teszi lehetővé mind a lakosság által igényelt, mind az általunk eltervezett célok megvalósítását.

Szeretném megköszönni az elmúlt években adott tanácsokat, kritikákat, és nem utolsósorban támogatásukat.

Tudjuk, hogy milyen Pesterzsébetet szeretnénk. Ennek eléréséhez együtt kívánunk működni minden pesterzsébeti lakossal.

Szabados Ákos

polgármesterjelölt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük