Az eltűnt szigetek nyomában

Tegnap Pesterzsébeten számos helyen eltűntek a szelektív szigetek konténerei. A szemét és az üvegtörmelék maradt.

Az eddig kapott jelzések alapján a Vágóhíd utcában, a Tűzoltóság és a Spar között, a Székelyhíd utcánál, a Bíró Mihály utcában és a Mediterrán-lakópark bejáratánál is ugyanaz a helyzet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy olyan szigeteket is megszüntettek, amely környezetében csak novemberben kerülnek kihelyezésre a házhoz jövő szelektív gyűjtést biztosító kék-sárga kukák.

Sajnos a hivatalban ma nem találtam bent az illetékeseket, Telefonon egyeztettem az illetékes osztályvezetővel és kaptam infót az FKF-től is miért tették.

Az FKF tájékoztatása szerint: „Az FKF a szelektív szigetek üzemeltetését a helyi önkormányzattal történt megállapodás alapján végzi, azaz a kihelyezést és elbontást az önkormányzat jelzése alapján teljesítik. Az ügyfélszolgálat elmondása szerint jelen esetben az történhetett, hogy az önkormányzat jelezte, hogy összevonás, kihasználatlanság vagy a sziget körül kialakult higiéniai állapotok miatt kéri annak elbontását. Tehát az FKF a szigetet nem saját döntése alapján bontotta el, hanem mert arra az önkormányzat kérte.”

Kérésemre hétfőn egyeztet a hivatal az FKF-fel miért vitték el olyan helyekről is a szigetet ahol nincs bevezetve a házhoz menő szelektív gyűjtés (társasházi kék-sárga kukák). Sajnos a fideszes többség megijedt az ökopelenkától és annak mosásától és sóval szántotta be a környezetvédelem helyét tavaly ősszel a kerületben. Emiatt csak követi az eseményeket és tüzet olt. Most is ez történik.

Többször szólaltam fel testületi ülésen, bizottsági egyeztetésen az ügyben. Javaslatomra kezdték el bekeríteni a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket két éve. A kerítés célja az, hogy ne borogassák fel a konténereket. Ugyanis a borogatás után ott maradó üvegcserép és szemét balesetveszélyes és környezetromboló. A kerítéssel ugyan minden rendben volt, a kukákat nem lehetett többé borogatni. Nem volt több üvegcserép, éjszakai csörömpölés… Maradt azonban szétdobált szemét. A helyiek lomtalanítási és építési hulladékot, háztartási szemetet hordanak a szelektív sziget mellé.

Pesterzsébeten egyre népszerűbbé vált a házhoz menő szelektív gyűjtés, a Mediterrán-lakóparkban és kerület néhány társasházas körzetében megjelentek a szolgáltatók. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ha sikerül elterjednie a szigetek egy része megszüntethető lesz.

Így a lakók kérésére jeleztem, hogy a lakópark középső bejáratánál elhelyezkedő szigetet ha általánossá válik a házhoz menő gyűjtés szüntessük meg. A hulladékkezelés „államosítása” azonban lelassította a folyamatot, ráadásul a monopolhelyzetű FKF „büntetésül” a már évek óta ezt a módszert használó házakat hátra sorolta, így fordulhatott elő, hogy a szelektív gyűjtésben élenjáró Duna-parton a kerületben utoljára az előrejelzések szerint csak idén novemberben kerülnek ki a kék-sárga kukák a házakhoz, így egy működő rendszert sikerült tönkreverni, hogy egy év kihagyással újra indíthassák. Most pedig a szelektív szigetet is sikerült megszüntetni a kék-sárga kukák érkezése előtt. Szervezetlenség, fejetlenség, s szeméthegyek.

Az egyeztetések során megbeszéltük, hogy a megszüntetések előtt a területek rendezését meg kell tervezni, fákat, bokrokat kell ültetni vagy egyéb módon rendezni a helyszínt. Egy hulladékgyűjtő-sziget megszüntetése ugyanis komoly előkészítést igényel, ellenkező esetben az illegális hulladék lerakóhelyévé alakul.

Nos, sajnos most ez történik kerület szerte.

Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a folyamatokat és megakadályozzuk az illegális hulladéklerakók kialakulását.

 

6 hozzászólás “Az eltűnt szigetek nyomában” bejegyzéshez

  1. Még eccer meg ne lássak ilyen lokálpicsogásokat a címlapon, senkit se érdekel a szarotok, tegyétek ki a hirdetőre!

  2. @Tiszteltetem Brüsszelet: Ha egy helyen történne ilyen, talán lehetne picsogásnak nevezni, de nincsenek egyedül ezzel a gondjukkal, mert nálunk is hasonlóan vezényelték le a szelektív módszerváltást, csak egy évvel korábban. Ezzel csak az a gond, hogy ezek szerint nem tanulnak a hibáikból.

  3. Ezt a levelet 2010 júliüsában írtam. Azóta felénk elhelyezték a kék-sárga kukákat, amelyeket rendszerese ürítenek, ezért a levél első része már túlhaladott lett. A második rész még aktuális.
    Azt látom, hogy a hulladékgyűjtő szigeteket valakik a konténerek mellé rakott hulladékok gyűjtőhelyének vélik.
    Tisztelt HuMuSz!

    A huszadik kerületi Nyitra és Eperjes utcáknál voltak hulladékgyűjtő
    konténerek, amelyeket a közelmúltban elszállítottak. A környéken elég
    sokan laknak, ezért sok hulladék is keletkezik. Sajnos, mint mindenütt,
    vandálok is vannak. Ha ezek elől megfutamodunk, az azt jelenti, hogy
    átadjuk nekik a terepet. Kérem, ezek figyelembevételével állíttassák
    vissza az elszállítás előtti állapotot, magyarán, hozassák vissza a
    konténereket.

    A műanyag hulladékok felhasználására javaslom, hogy az utóbbi időben
    örvendetesen terjedő fa kerítések (XXXXX) léceit a festést nem igénylő
    műanyagokkal váltsák ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a padok léceit is
    kiváltották.

    Tisztelettel: Göntér László

  4. Így ránézésre a szétszórt üveg nem a lakossági munka “eredménye”, hanem az elkerítés pont annyit ért Pesterzsébeten mint Zuglóban: lófaszt sem. Ugyanis pontosan ugyanúgy szét lettek barmolva a gyüjtők és ugyanez a kép fogadhatott vagy ahol még van, fogad.

    Persze egynémely iqlight “lakos” is megéri a pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük