Kettőt ültess egy helyett!

Összefogtak a Duna-partért tevékenykedő képviselők, támogatták a javaslataimat és nem engedték, hogy a tervezett Mediterrán-stadion miatt újratelepítés nélkül kiirtsák az összes fát a Zodony utcai sporttelep  és a mellette lévő lakópark környékén

fakivágás 4.jpgA tegnapi testületi ülés első napirendjeként a polgármesteri beszámoló részeként Szabados Ákos polgármester tájékoztatta a képviselőket, hogy összesen 58 fa kanadai nyárfát vágat ki a Zodony utcai sportpályát üzemeltető ESMTK. Ebből 44 db már egy 2012. márciusi felméréskor is élet- és egészségveszélyes volt, a maradék 14-et pedig nem gondozták jógazda módjára, és a faállományon azóta sem hajtottak végre semmilyen ápolási munkálatot, s míg tavalyelőtt még csak a száraz ágakat kellett volna eltávolítani, idén már azokat is vágni szerették volna.

A már 2012-ben kivágásra javasolt fák kivágása az előterjesztés szerint tovább nem halogatható, ugyanis a manapság oly gyakori szélsőséges időjárási körülmények között bármikor balesetet okozhatnak, rádőlhetnek egy sportolóra, szurkolóra (bár a Mediterrán- stadion még csak terveken létezik). Azoknak a fáknak az esetében, ahol a száraz ágak eltávolítását javasolta a Foglalkoztató, mára pedig már nem elegendő ezeknek a munkálatoknak az elvégzése. A korábban eltávolításra javasolt, ám mégis a fákon maradt növényi részek tovább, visszafordíthatatlanul lerontották a fák általános egészségi állapotát, így ezek kivágása is indokolttá vált a polgármester szerint.

A tájékoztatóban azt is leszögezte, hogy a KVSZ az életveszélyes fák pótlására nem kötelez. Ennek ellenére jelezte, hogyha a feltételek engedni fogják (magyarul, ha egyszer valaha bekerül majd a költségvetésbe), a kivágott fák pótlásáról gondoskodik (valahol).

03917.jpgA beszámoló vitája során elmondtam, hogy szakértői vélemény nélkül nem tudom elfogadni a nem életveszélyes fák esetében azok kivágását, nem tudom elfogadni, hogy nem határozzuk meg milyen határidővel, pontosan hol kerülnek pótlásra a fák és kivágott helyett hány darab kerül elültetésre. Nem tudom elfogadni, hogy miután a véderdősávok egy jelentős területét sorolta át ez a testület beépítési célból a Duna-parton, most még a lakópark és a sportcentrum összes fáját is kivágja pótlás nélkül (vagy legalábbis azt elkenve). Ráadásul teszi, ezt úgy a hivatal, hogy a polgármesteri beszámoló részeként, nem is külön határozatként, hanem csak a tájékoztató tudomásulvételével fogadjuk azt el.

Elmondtam, hogy bár tudomásul veszem, hogy macsó képviselőtársaim úgy megijedtek ősszel a mosható pelenka bevezetésének lehetőségétől, hogy sóval hintették be a környezetvédelem helyét a kerületben, a környezetünk nem eladó, a lakóparkban és a Gubacsi lakótelepen élők ezt nem fogják hagyni. Jeleztem, nem fogom megszavazni a polgármesteri beszámolót és arra kérem, a Duna-partért eddig is tevékenykedni hajlandó képviselőket, hogy ebben a formában ők se tegyék.

fakivágás 3.jpgNemes László képviselőtársam szintén jelezte aggályait a fakivágással kapcsolatban, Földesi Gyula pedig jelezte, ebben formában ő sem tudja elfogadni a beszámolót.

S vannak még csodák: néha onnan jön a segítség, ahonnan a legkevésbé számít rá az ember: a FIDESZ-frakció 2 perc frakciószünetet kért. Majd határozati javaslatot szerkesztettek, amely szerint az általam javasolt feltételek mentén történik a sportcentrum elöregedett, életveszélyessé vált fák kivágása és azok pótlása:

A szakértői vélemény alapján életveszélyes fákat kivágni és pótolni május 31-ig köteles a hivatal, a többi fát csak szakértői jelentés alapján lehet kivágni abban az esetben, ha valóban életveszélyes, ezeket pedig év végéig kell rendeznie és kivágás esetén pótolnia a hivatalnak.
A határozat azt is rögzíti, hogy a fákat a sportcentrumnál kell pótolni és minden kivágott fa helyett kettőt kell ültetni.

A képviselő-testület többsége elfogadta a határozatot, így nem maradtunk fák nélkül a Duna-parton.

Bár kellett hely a stadionnak, egyelőre nem hagytuk a Duna-partunkat!

Köszönöm azon képviselőtársaimnak a segítséget, akik kiálltak az itt élők érdekeiért!

sportpálya.png

2 hozzászólás “Kettőt ültess egy helyett!” bejegyzéshez

  1. (2) A fapótlást a kivágott törzsátmérő + 50 % képlet alapján számítottak szerint kell telepítendő törzsátmérő cm-ben meghatározni. Amennyiben a pótlandó fák a fakivágás által érintett ingatlanon nem helyezhetők el a fapótlás helyéről a Polgármesteri Hivatal egyedileg rendelkezik.

    Budapest XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat
    Képviselő-testületének
    61/2004. (XII.15.) Ök. sz. rendelettel módosított
    25/2001. (VII.30.) Önkormányzati rendelete
    a Kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról

    4. paragrafus 2.

    http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Farchive.pesterzsebet.hu%2Fdownload.php%3Fid%3D9538%26content_type%3D2%26content_id%3D2317&ei=bBL9UuBVk5WFB63XgNAP&usg=AFQjCNFFka3mK3zVNXcLRLCSZt3ayMcT5g&sig2=ekK2vgjKl7PP38o-uHahnw&bvm=bv.61190604,d.ZG4&cad=rja

  2. @halaloszto:

    A fapótlási kötelezettség nem vonatkozik az élet- és balesetveszély elhárításának esetére.

    Ezt is tartalmazza a KVSZ ugyanazon par. 3) pontja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük