Aki fél, menjen cukrászkisasszonynak!

kethly 1.jpgKevés olyan XX. századi politikusa volt az országnak, akinek megítélésében közmegegyezés van, Kéthly Anna ilyen személyisége történelmünknek. Pesterzsébet Önkormányzatának határozata alapján november 16-án (születésének 124. évfordulóján) Kéthly Anna emléktáblát helyeztek el a Csili falán.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség képviseletében mi is elhelyeztük az emlékezés virágait az emléktáblánál.

A magyar politika évtizedek óta adós egy olyan politikai közösséggel, amely hitelesen és a jövő nemzedékekért érzett felelősséggel küzdött volna az elnyomás, a szegénység és az önkény ellen. Kéthly Anna példát mutathat és segíthet nekünk az eligazodásban.

Örökségét felvállalva, ígérjük: mi tanulunk az előttünk járók hibáiból, készek és képesek vagyunk arra, hogy jó útra vezessük az irányt tévesztett Magyarországot.

Kéthly Anna egy kilencgyermekes munkáscsalád második gyerekeként született. Apja villanyszerelő szakmunkás volt. Már fiatalon dolgoznia kellett, munka mellett végezte el a négy polgári iskolát. A szakszervezeten keresztül került kapcsolatba az 1890-ben alakult Magyarországi Szociáldemokrata Párttal (MSZDP). A pártnak 1917-ben lett a tagja.

Az 1918. október 28-án lezajlott őszirózsás forradalmat üdvözölte, hiszen a forradalom lehetőséget jelentett a polgári demokratikus társadalom kialakulására. A Tanácsköztársaságot ugyanakkor elítélte, jórészt a Lenin-fiúk atrocitásai miatt. Az 1930-as évek vége felé egyre inkább radikalizálódik a közélet, a szélsőjobb előretör, az ország a hitleri Németország felé közeledik. Kéthly Anna a társadalmi problémák mellett a zsidótörvények éles bírálójává is vált. A németek elleni összefogásra buzdított, kereste a lehetőséget a polgári erők összefogására, és ezáltal a háborúból való kilépésre.

A német megszállás után, mint az ellenzék egyik vezéregyéniségét, előbb a németek, majd a nyilasok keresték, de nem tudták elfogni. A kommunistákat világnézeti különbségek választják el a szociáldemokratáktól, ezért a világháború után az ország és pártja függetlensége mellett áll ki, ezért bebörtönzik. 1956. október 23-án forradalom kezdődött a szovjet típusú rendszer ellen. A Szociáldemokrata párt újjá alakult, elnöke Kéthly Anna lett. A november 3-án megalakult Harmadik Nagy Imre-kormányban pedig államminiszteri posztot kapott. A forradalom bukása után emigrált.

Forrás: wikipedia.hu

kethly 1_1.jpg

Egy hozzászólás “Aki fél, menjen cukrászkisasszonynak!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük