A tizedes úr gondolkodik

Ez Magyarország! Mindig csak átöltözünk! Hát meddig lehet ezt bírni önérzettel!

Ezt írtam tavaly decemberben amikor a GŐZGÉP farkció nyomására a képviselőtestület két utca átnevezéséről döntött. A karácsonyi szünet azonban fordulatot hozott, megjelent a civil kurázsi a kerületben. A tizedes úr pedig gondolkodik.

Hiába jeleztem decemberben előre, kértem, könyörögtem hogy vegyük figyelembe az ott élők véleményét, a többségi frakciót nem hatottam meg.

Részlet a jegyzőkönyvből:

Mach Péter (LMP): …A legnagyobb gond az, hogy nem kérdezték meg az utcákban élőket. Végigjárta az Ábrahám Géza utcát, kiszórt szórólapokat, megkérdezték, hogy tudnak-e arról, hogy az utcájukat át kívánják nevezni, tudják-e, hogy ezzel milyen feladatok lennének, illetve tudják-e, hogy ennek mekkora költségvonzata van az állampolgár, az önkormányzat, vagy az állam számára? A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az utca lakóit nem keresték meg, úgy döntenek ebben a kérdésben, hogy nem tudják mi az ott élők véleménye. Személy szerint nem kapott reprezentatív válaszokat, de a lakosság többségének az volt a véleménye, hogy csak akkor tudnák elfogadni azt, ha mind a helyi vállalkozókat, mind az ott élők költségeit átvállalná az önkormányzat, alapvetően pedig amúgy sem támogatják az átnevezést…

Hiába mentünk el LMP-s aktivistákkal a testületi ülés előtt és szórtunk szórólapokat az utcában- ha már az előterjesztő FIDESZ-frakció nem értesítette az ott élőket -, hiába egyeztettünk a lakókkal akik nem támogatták az átnevezést.

Hiába tettem ki a blogomra a szükséges információkat, és az oda érkező vélemények többsége elutasította a változtatást.

Hiába kértem, hogy gondoljuk át és az ott élők véleményét becsatornázva hozzunk róla később döntést.

A többségi frakció megszavazta azt, a GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dönt.

Az utcában élők azonban végre nem csak felháborodtak, hanem tettek is azért, hogy figyelembe vegye a városvezetés a véleményüket. Aláírást gyűjtöttek és az aluszékony MSZP frakciót is sikerült megnyerniük, hogy támogassák őket, ők pedig végre kitörölték a csipát a szemükből és készítettek egy új előterjesztést.

Az aláírásgyűjtők facebook oldalán további információk is elérhetőek a kezdeményezőkről.

tizedes-meg-a-tobbiek 1.jpgFebruár 14-én így újra napirendre kerül tehát a kérdés.

Az ügy elindítójaként, örülök, hogy egy újabb kezdeményezés indult el azért, hogy az itt élők dönthessenek közvetlen lakóközösségük ügyeiben, hogy az ő véleményük számítson.

Örülök, mert Önök bebizonyították: nem dönthetnek a fejünk felett, a részvételünk nélkül!

Örülök annak is hogy a kezdeményezés nem pártokhoz köthető, mert az adott közösség véleményének képviseletére a részvételi demokrácia alkalmasabb.

Örülök, mert így sikerül majd olyan döntést hoznunk amellyel az itt élők is azonosulni tudnak és elfogadják azt.

Itt követheti híreinket a facebookon!

A februári előterjesztés itt olvasható:

Tisztelt Képviselő-testület!

Amint az a Képviselő-testület előtt is ismert, Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. december 6-án arról döntött, hogy a kerület két közterületének átnevezéséről tárgyalt és az alábbi határozatot hozta:

248/2012. (XII.6.) Ök. sz. határozat:

„A Képviselő-testület

a közterületek és városrésznevek megállapításáról, valamint azok jelöléséről szóló 9/1989. (1990. I. 31.) Főv. Tan. rendelet 17. § (2) bekezdésében biztosított jogával élve javasolja, hogy a Budapest XX. kerületi Ábrahám Géza utca nevét Álmos utcára, a Pirók Gyula utca nevét Gárdonyi utcára változtassa meg a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése.”

A Képviselő-testület ülését követő időszakban az érintett két utca lakosai aláírásukkal fejezték ki azon szándékukat és kérésüket, miszerint NE változzon meg utcáik neve, az átnevezéssel nem értenek egyet.

Az Ábrahám Géza utca lakosai közül pontosan 100 fő írta alá az aláírásgyűjtő ívet. Ez megközelítőleg az utcában található háztartásoknak a negyedét érinti.

A Pirók Gyula utcában 53 fő írta alá az aláírásgyűjtő ívet, ami a háztartások mintegy felét érinti.

Meggyőződésünk, hogy a Képviselő-testület nem hagyhatja figyelmen kívül a lakosság kérését akkor, amikor közvetlenül őket érintő kérdésekben hoz döntést. Azt gondoljuk, hogy az utcában élőkhöz képest meggyőző létszám fejezte ki nemtetszését, így kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy vonja vissza a decemberben meghozott határozatát.

Határozati javaslat:

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete:

úgy dönt, hogy visszavonja a 248/2012 (XII. 6.) Ök. sz. határozatát.felkéri a polgármestert, hogy a döntésről értesítse a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlését.

Várom tehát újra a véleményeket az üggyel kapcsolatban!

Itt követheti híreinket a facebookon!

9 hozzászólás “A tizedes úr gondolkodik” bejegyzéshez

 1. Jól csinálod, Péter! (de hogy jön ide a tizedes úr? és ez a filmnek nem az a jelenete… 😉 )

 2. @timargabor: Szia,átírtam az elejét hogy érthetőbb legyen. Az előző (decemberi) utca-átnevezős bejegyzés folytatása a mostani. S ezért a címválasztás.
  Ha valaki nem klikkel az előzményekre akkor valóban nehezen érthető az összefüggés.

 3. Tisztelt Mach Péter!

  Nem szeretném az Ön érdemeit kisebbíteni, de örülnék ha a nevem szerepelne a cikkben, abból az apróságból kiindulva, hogy 3 társam és én gyűjtöttem az aláírásokat, és mi is nyújtottuk be a Fővárosnak, valamint a kerületben is a mi munkánk gyümölcse, hogy újra napirendi pont.

  Üdvözlettel: Csaszny Gábor

 4. Az előttem szólóhoz csatlakozva. Mi gyűjtöttük az aláírásokat, és barátom Csaszny Gábor nyújtotta be ezeket.
  Én nem várok elismerést, csak az Ön által leírtakat gondoltam én is, és cselekedtem. Ez a többségnek tetszett, volt akinek nem.
  Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a Pirók Gyula utcai közösség ezek után más kérdésekben is összefogna, ezért hoztam létre egy Facebook oldalt. Úgy vélem, hogy összetartással elérhetünk bármit, viszont a széthúzás sosem vezetett jóra. És ez politikai hozzáállástól független.

  Örülnék, ha megengedné, hogy itt is promótálhassam:

  facebook.com/pirokgyula

 5. @csaszny:

  Szívesen megosztom ha szükséges és hasznos az összes aláírót is 😉

  Én csak a megkapott előterjesztésből és az ott lakók közléseiből gazdálkodtam. Ha kapok további információkat akkor szívesen közzéteszem.

 6. @Mach Péter:

  Nagyon köszönöm uram.

  Az aláírók nevét úgy gondolom több ok miatt se hoznánk nyilvánosságra. Ehhez az akcióhoz adták a nevüket, másra (adatkezelés) hozzájárulást/felhatalmazást nem kértünk, nem kaptunk.

  Aki jelentkezik a Facebook oldalon, vagy ide posztol, akkor természetesen nevesítheti magát, és a véleményét.

 7. “A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett.”

  A FIDESZ frakció javaslata alapján a testület “felfüggesztette” az Önkormányzat állásfoglalást kér az MTA-tól és amennyiben a két névadó nem minősül az önkényuralmi rendszer felépítésében és működtetésében részvevő személynek akkor az utcanevek megváltozatásáról szóló határozatát visszavonja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük