Augusztus 20 – a családok ünnepe is Pesterzsébeten,

Pesterzsébeten idén is megrendezésre került a kétnapos Szent István-napi Forgatag.

A Csili Művelődési Központ és Pesterzsébet Önkormányzat idén a családok ünnepévé varázsolta ezt a hosszú hétvégét.2012-08-20 13.08.15.jpg

2012-08-20 13.09.25.jpgTörténelmi játszóház, hűtőmágnes, mézeskalács készítés, gólyalábazás, ugrókötelezés, történelmi sportversenyek színesítették a programot. A délelőtt inkább családias légkört kora este valódi forgatag váltotta. Lokálpatrióta közösségek, baráti társaságok bográcsoztak vagy fröccsöztek a Kosutiban. Valódi közösségépítő rendezvénynek lehettek részesei az erzsébeti családok.

2012-08-20 13.05.50.jpgAmíg Pesterzsébet lokálpatrióta polgárai Árpádházi Szent Erzsébet és Erzsébet Királyné, Sissy tiszteletének áldoztak, addig Cegléden futballhuligánok, polgárháborúra készülő nemzetvesztő politikusok és követői a békétlenséget, a feszültséget és az önbíráskodást választották.

2012-08-20 13.10.54.jpgEgy demokratikus jogállamban azonban semmilyen párt vagy önjelölt félkatonai szervezet nem vindikálhatja magának „rendfenntartó séta” címén azt a jogot, hogy fizikai erőszakkal fenyegesse a társadalom bármely csoportját. A rend fenntartása, valamint a bűncselekmények felderítése és megelőzése kizárólag a rendőrség feladata, nem pedig pártoké vagy a mellettük egyenruhában masírozó szervezeteké.

2012-08-20 13.06.46.jpgPesterzsébeten együtt ünnepelt a város, hiszem, hogy a kerület lokálpatrióta, hazaszerető lakói járnak az igaz úton.

Pesterzsébet ünneplői ismerik és értik Szent Isván király intelmeit, Cegléd zsoldosai azonban nem értik évezredes történelmünk tanulságait.

„ VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük