Komposztálok, tehát vagyok

A fenti mondat lehetne a mottója az LMP pesterzsébeti szervezete által augusztus 9.-én megrendezett Ökonapközi programnak, melyet a Kosutiban a vonatos játszótér mellett tartottunk.

ökonap 1.jpgCsütörtök délután Pesterzsébet sétálóutcájában a környezet védelme, a hulladékmegelőzés, a komposztálás és az energiatakarékosság kapott főszerepet a családi programsorozaton, melynek keretében játékos formában ismerkedhettek a gyerekek napjaink egyik legfontosabb témakörével.

öko 4.jpgA felnőttek a komposztálás fortélyaival ismerkedhettek meg illetve ökolábnyom számítással, és ökokvíz kérdőívek kitöltésével tapasztalhatták meg mennyire környezettudatosan élnek. A kukába kerülő háztartási hulladéknak hozzávetőleg az egyharmada olyan alapanyag, amelyből minden különösebb fáradság nélkül a kerti és szobanövényeink számára nélkülözhetetlen tápanyag a komposzt készíthető. Akik eljöttek a Városházához erről személyesen is meggyőződhettek.

én ökonap 1.jpg

ökonap 3.jpgNagy népszerűségnek örvendett a hulladékválogatós játék, amelynél a különböző hulladékfajtákat kellett a megfelelő kis kukákba rakni. Néhányan akár fél órát is eltöltöttek az ökológiai társasjátékkal és sokan kipróbálták magukat élő bábuként „A fenntarthatóság útja” nevű játékban. Természetesen a legnagyobb tömeg a kézműves foglalkozásnál volt, ahol használt flakonokból állat és játékfigurákat, jelvényeket lehetett készíteni.
én ökonap 2.jpg
Akik elég kitartóak voltak és több feladatot is végrehajtottak, jelképes ajándékcsomagot is átvehettek a nap végén, amit nagy örömmel vittek haza. Kellemes meglepetés volt, hogy sok fiatal viszonylag sok információval rendelkezett a hulladékokkal és környezettudatos vásárlással kapcsolatban, illetve sok család legalább a szelektív gyűjtésben részt vesz.

2012-08-09 17.45.04.jpgAz Ökonapközit a hét elején Csepelen a királymajori nagyjátszótéren lehetett megtalálni a csepeli LMP csoport szervezésében, ezúton is köszönjük az ötletgazdák segítségét.

2012-08-09 17.20.59.jpg2012-08-09 18.21.47.jpgMindkét eseményen részt vevőként meglepve tapasztaltam, hogy az erzsébeti óvodások a környezetvédelmi játékok során számos esetben szerepeltek jobban a szomszédos kerületben élőknél. A kerületi gyerekek ugyanis például számos környezetvédelemmel kapcsolatos ünnepet fel tudtak sorolni (Madarak és Fák Napja, Autómentes Nap, Föld Napja, Víz Világnapja), mely azt bizonyítja, hogy a kerületi óvodák nevelési programjának szerves része a környezettudatos nevelés.

öko 5.jpgEz a különbség az iskoláskorúaknál azonban már kiegyenlítődött, s ez nyilván a csepeli iskolák oktatóit dicséri.

A résztvevők magas száma és számos azóta jelentkező érdeklődő is azt igazolja, hogy nagyon sikeres volt ez a játékos tudatformáló esemény, ezért a jövőben várhatóan Pesterzsébet más részein is megrendezésre kerül majd, hiszen a fő cél az, hogy minél több emberhez eljusson a program üzenete és életvitelünket minél jobban hozzá tudjuk igazítani a fenntarthatóság elveihez.

Mach Péter

Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnoka

 

 

További információk és galéria: itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük