Alkotmányozás csak kőkemény feltételekkel

A Lehet Más a Politika Országos Politikai Tanácsa a hétvégén ülésezett. A találkozón lezajlott politikai viták után világossá vált, hogy a Fidesz az alkotmányozás kapcsán nem akarja biztosítani a valódi társadalmi párbeszéd lehetőségét, az ehhez szükséges időt, és nem törekszik arra sem, hogy valódi társadalmi konszenzus alakuljon ki az új alaptörvényről. Egy ilyen alkotmányozási folyamat az LMP számára teljes mértékben elfogadhatatlan, hiszen – tartalmától függetlenül – egy ilyen alaptörvény nem válhat legitimmé; nem egységesítené, hanem megosztaná az országot.

A Lehet Más a Politika Országos Politikai Tanácsa azt javasolja tehát a párt parlamenti frakciójának, hogy csak és kizárólag abban az esetben térjen vissza az alkotmányozáshoz, ha a Fidesz még az alkotmányozási folyamat elején konkrét lépésekkel nyilvánvalóvá teszi, hogy szakít az elmúlt hónapok jogállamromboló politikájával.

A link a lehetmas.hu-n olvasható sajtóközleményre.

A jövő héten megjelenő Pesterzsébet Újságban a hónap kérdése így szól:

– Tervek szerint húsvét hétfőn új alkotmányt kaphat az ország. Időszerű az új alaptörvény megalkotása? Mi szerepeljen benne? Elfogadásáról népszavazás döntsön, vagy elég a jogalkotói kétharmados akarat?

Erre én ezt  a választ adtam:

Az új városvezetés képes volt belátni tévedéseit, érveim mégis nyitott fülekre találtak tehát: mivel 2011 a megszorítások éve Pesterzsébeten is, ezért még sem hoz a nyuszi a képviselő-testület tagjainak és szakértőinek  laptopokat Húsvétra. Hozhat viszont helyette az egész országnak új Alkotmányt.

Nincs ma alkotmányozási kényszer Magyarországon, a közjogi rendszer stabil, ráadásul a közvélemény-kutatások szerint a társadalom többsége ellenzi az Alkotmány gyökeres megváltoztatását. A jó alkotmány menedék a polgárok számára a legsúlyosabb konfliktusok esetén.  Ha azonban jó néhány honfitársunk „részvétlen demokráciának” érzi demokratikus közösségünket és süketek vagyunk a rendszer hiányosságairól szóló panaszokra, akkor a tekintélyelvű politika fogja meghatározni az alkotmányossághoz fűződő viszonyukat. A kormány veszélyes manőverbe kezdett tehát a romló társadalmi és gazdasági helyzet elkendőzésére, a folyamat azonban elindult és valamiképp a társadalom többségének is alkalmazkodni kell az ez esetben „kisebbségi” kormányhoz.

A Lehet Más a Politika elkészítette tehát alkotmánykoncepcióját, mely a lehetmas.hu honlapról letölthető és megismerhető. A koncepció alapja, hogy a 89’-es jogállami forradalom vívmányait meg kell őriznünk, ugyanakkor a magyar demokráciát sürgősen meg kell újítanunk. A magyar politikai elit az elmúlt húsz évben elmulasztotta karbantartani a demokratikus intézményrendszert, ehelyett el volt foglalva az egymásnak való betartással, az értelmetlen szekértábor-küzdelmekkel.

Mi ökoszociális piacgazdaságot szeretnénk, ahol a fenntarthatóság államcél, az alkotmány védi a természeti és kulturális erőforrásokat. Ezen erőforrások használata pedig a közösség felügyelete alatt áll. Ahol a nagytőke, a milliókat vegetálásra kárhoztató egyenlőtlen fejlődés nem vonja el az erőforrásokat a jövő generációja elől. Az állam – alkotmányos szinten is – védje a nemzeti vagyont és azokat az egyetemes közszolgáltatásokat, melynek a szociális jogok érvényesítéséhez, az életesélyek egyenlőségéhez nélkülözhetetlenek. Nélkülük a falusi ember soha nem lesz egyenjogú a városival, pesterzsébeti a budaival. Olyan országot szeretnénk, amely a környezeti igazságosság szempontjait figyelembe véve, hagyományait büszkén őrizve felelősséget is visel a bolygó sorsáért.

A kormány által elindított folyamat azonban nem ezt a célt szolgálja, a FIDESZ a jelen hatalmi viszonyait merevítené egy új alkotmányba. Az LMP a múlt és a jelen helyett a jövőről készített koncepciót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük