Fogadd örökbe a játszótered, parkod, kutyafuttatód!

Fogadd örökbe a játszótered, parkod, kutyafuttatód!

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága közösségépítő versenyt hirdet kutyásoknak, a környezetükért tenni akaró fiataloknak és szépkorúaknak, szülőknek, nagyszülőknek. 

d40f8696804ed5b3e035ceb493864921.jpgA negyedszer kiírt pályázat segítségével közösségi tereink használói, a szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, parkot, kutyafuttatót. Az örökbefogadásnak köszönhetően módjuk van tenni a környezetükért, virágot, bokrot ültetni, átalakítani, megújítani a teret, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

A nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést.

A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

A pályázatok beadási határideje:

2020. augusztus 31. hétfő 12 óra

 

Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével lehet. Az adatlap a pesterzsebet.hu oldalról a hirdetmények, pályázatok közül, illetve a linkre kattintva is letölthető.
A hivatalos pályázati kiírás pedig innen. 

A pályázatok benyújthatóak:

  • postai úton az alábbi címre:Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága (1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1.)vagy
  • személyesen, ügyfélfogadási időben (H: 14.30-18.00, SZ: 8.00-16.30, P: 8.00-11.00) Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztálya (1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 38. szoba 
  • elektronikus formában vagyongazdalkodas@pesterzsebet.hu e-mail címen is benyújthatóak egy fájlként, .PDF formátumban.

További információkért a varosfejlesztes@pesterzsebet.hu e-mail címen érdeklődhetnek, vagy telefonon Kalász Nóra városfejlesztési referenst keressék a 06-20-350-6136 telefonszámon.

Kedvcsinálónak egy rövid írás a tavalyi pályázók teljesítményéről: https://machpeter.blog.hu/2019/09/01/kozosen_pesterzsebetert_a_jatszotereinkert_a_kutyafuttatoinkert

Sok sikert kívánunk mindazoknak, akik egyetértenek a “Fogadd örökbe a játszótered, parkod, kutyafuttatód!”  közösségépítőverseny szellemiségével, és hajlandók aktív, tevőleges szerepet vállalni benne!

Mach Péter
Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata
Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke

 A pályázatról bővebben (miért és kiknek írtuk ki?)

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága idén is közösségépítő versenyt hirdet kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, parkot, kutyafuttatót. Fontos változások a tavalyihoz képest a határidő, hogy immár parkok is pályázhatnak, s hogy közkívánatra most már elektronikusan benyújtható a pályázat. Gémesi Emesével közösen elkészített javaslatunk alapján immár negyedszer írta ki a bizottság a pályázatot.

Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy ahol erősebb szülői, sportolói vagy kutyás közösségek alakulnak ki ott a játszóterek, parkok, kutyafuttatók állapota jobb, ritkább a szándékos rongálás és kevesebb a szemét. Pesterzsébeten egy egyházi közösség és az Átalakuló Duna-part is működtet magánjátszóteret, ahol az adott közösségek újítják fel a játszóeszközöket, ültetik körbe virággal, cserélik a homokot és festik át a festéket. Több Duna-parti játszótéren közösségi tervezés folyamatával határozták meg a házirendet, nyitvatartási időt, ezek a játszóterek azóta rendezettebbek.

A lakossági pályázatok során a nyertes közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll. Az adott közösség kérésére -amennyiben azt részvételi módon megalkotja, és a fenntartó is elfogadja – a játszótér házirendjét is elhelyezi egy táblán. Így ösztönözve az örökbefogadó közösségeket arra, hogy a játszóteret, a futtatót és közvetlen környezetét is rendezetten tartsa.

A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra. A nagyobb rongálások (pl. kerítés megszaggatás) során többször tapasztalni, hogy bejelentés nem érkezik, így nem szerez róla tudomást a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató. Ha egy közösség magáénak érzi az örökbefogadott játszóteret vagy kutyafuttatót, bízhatunk abban, hogy a bejelentések is proaktívabban lehetnek, s hamarabb tudnak intézkedni az illetékesek.

A nyertes pályázók az adott játszóteret egy éves időtartamra fogadhatják örökbe, és a már örökbefogadó csapat a következő évben ismételt indulással hosszabbíthatja meg az együttműködést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük