Zöld energiaberuházás indulhat a pesterzsébeti jégcsarnokban és uszodában

Fontos, zöld, a klímavészhelyzetre választ nyújtó beruházás elvi támogatásáról döntött Pesterzsébet képviselőtestülete.

Lassan tíz éve tervezzük, hogy a Pesterzsébeti Jégcsarnok hulladékhőjét hasznosítsuk a Pesterzsébeti Uszodában, sajnos forrást évek óta nem sikerült találni rá. Pedig a hulladékhő hasznosítása kritikus fontosságú az energiahatékonyság fejlesztésében. A technológia ugyanis ma már lehetővé teszi, hogy a jégkészítés folyamatának során származó felesleges hőt más célokra, például az uszoda vizének melegítésére használjuk fel. A hulladékhő sajnos döntő többsége elvész, csupán a légkört melegíti. Becslések szerint az emberiség által termelt összes energia közel háromnegyede hulladékhőként pazarolódik el. A hulladékhő közvetlenül felmelegíti a légkört, így az éghajlatváltozáshoz is hozzájárul.

Most azonban az ESMTK Sportegyesületnek sikerült elérni, hogy a fejlesztést állami beruházásban az Építési és Közlekedési Minisztérium megvalósítsa. A beruházás megvalósítása jelentősen hozzájárulhat a létesítmények költséghatékony, fenntartható üzemeltetéséhez. Az Önkormányzat mellszélességgel támogatja a projektet az alábbi kikötésekkel:

  • Pesterzsébeti Jégcsarnok hulladékhőjének hasznosítása a Pesterzsébeti Uszodában a gépészeti berendezések épületen belül kerülnek kiépítésre,
  • a két ingatlan között a hulladékhő átvezetése föld alatt vezetett csőhálózat elhelyezésével történhet,
  • az elkészült beruházás Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata tulajdonába kerül,
  • a kivitelezési munkák elvégzéséhez Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata önerőt nem biztosít.
  • Kérésemre a feltételrendszert egy további kikötéssel is bővítettük: a beruházás következtében a környező lakóházak zajterhelése nem növekedhet.

Egy hozzászólás “Zöld energiaberuházás indulhat a pesterzsébeti jégcsarnokban és uszodában” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük