Mi lesz veled Ráckevei- Soroksári Dunaág?

Mivel most folyik a környezeti hatásvizsgálati eljárás, javaslatomra Csaszny Márton képviselőtársam, a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány titkára készített egy rövid tájékoztatót az RSD újratervezett revitalizációjának projektjéről.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

„Az RSD revitalizáció több éves előkészítés után 2006-2008-ban indult. A projektnek akkor négy főeleme volt:

  • Az RSD frissvíz ellátásának biztosítása, vízszint szabályozása;
  • A Dél-Pesti szennyvíztisztító vízének átemelése a Duna főmedrébe,
  • Az RSD-t tápláló kisvízfolyások rendezése, a közvetlen szennyvízbevezetések megszüntetése;
  • A mederkotrás.

A projekt 2010 után gyakorlatilag leállt. Az eredeti célokból csak közvetlen szennyvízbevezetések megszüntetése valósult meg a tervek szerint. A Tassi Zsilip 2020-as újjáépítésével és később a Kvassay szivattyúház beruházásával lehetővé vált az RSD revitalizáció újra tervezése. Mivel a korábbi tervek és felmérések a 2020-as évekre már nehezen aktualizálhatóak voltak, így 2022-ben 1millárd forintos állami forrásból valósult meg az RSD állapotfelmérése, a projekt uniós támogatásának reményében.

Jelenleg a vízügyi engedélyekhez szükséges tervek engedélyezési tervek vannak folyamatban, melyek elkészülte után a folyamat része lesz a tervek „társadalmasítása”. A terveket a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság készíti. Az engedélyezési folyamat még 2023-ban elkezdődik.

A projekt gazdája most az Építési és Közlekedési Minisztérium. Mivel a projekt összetettsége, mérete, forrásigénye miatt egyben nem valósítható meg még uniós támogatással sem, ezért rész projektekben fog történni az engedélyezés és a megvalósítás.

Pesterzsébetet közvetlenül a következő projekt elemek érintik majd:

  • Kialakításra fog kerülni az RSD felső szakaszán egy mélyebb az iszap megfogásra alkalmas ülepítő mederszakasz.
  • A tervek szerint meg fog valósulni mederkotrás. Ennek lesznek jelentős környezeti hatásai, pl. az iszap ideiglenes deponálása és elszállítása.
  • Továbbra is tervek a Dél-Pesti Szennyvíztisztító szennyvizének vizének átemelése a Duna főmedrébe. Olyan rendszert terveznek, amely képes lesz a teljes szennyvíz mennyiség és ezenfelül a csapadékvíz részleges átemelésére 2-3-szoros hígulásig.
  • A Dél-Pesti szennyvíztisztító által kibocsátott szennyvíz minőségének javítása érdekében további fejlesztéseket fognak megvalósítani. Elsősorban a nitrogén csökkentését, mely a befogadóban eutrófizációt, az algák elszaporodását mérsékeli.
  • Teljesmértékben meg fog történni a Molnárszigeti ág kotrása és ennek a projektnek a része a Gyáli-patak torkolatának a rendezése is.

Több olyan projekt elem is része a tervezésnek, ami az egész Ráckevei-Soroksári-Dunaág korábbi természetes állapotát hivatott helyreállítani, mint az úszóláp mintaprojekt és az invazív növény és állatfajok gyérítése.”

Viszont vannak oly korábban tervezett projektelemek, – amelyek a kormány válságkormányzása miatt jelenleg nem tűnnek megvalósíthatónak, lehúzásra kerültek, vagy nem létező külső forrásokhoz kötötték azokat, – sajnos ilyenek az egyesített csatornahálózat csapadékvízterhelését csökkentő intézkedések. – A következő cikkemben arról fogok írni mit tesz Pesterzsébet Önkormányzata a kormányválság ellenére, milyen irányban indulunk el az elöntések, villámárvizek elleni küzdelemben. –

A megvalósuláshoz továbbra is szükséges az uniós támogatás, számos projektelem megvalósulása enélkül bizonytalan.

A hatásvizsgálat anyag itt elérhető:

Az MSZP-FIDESZ városvezetést megint nem hatotta meg sem az RSD élővilágának védelme, sem a Duna-parton élők életminősége (így sem a beruházás. sem az ahhoz kapcsolódó bűzszennyezést okozó deponálók helyszínei nem hozták lázba), egyedül a Duna-sétányt és annak stégeinek védelmét tartották fontosnak. Ez persze fontos előrelépés is, hiszen Szabados Ákos polgármester – aki a pesterzsébetiek helyett a vállalkozók érdekeit képviselve folyamatosan hátráltatta a sétány megépítését és folytatását -, most a sikert látva már kicsit magáénak érzi a projektet.

Képviselőtársam kérésére a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság követni fogja a folyamatokat, se ennek biztosítására felkérte a Polgármesteri Hivatalt.

A Bizottságnak az is érdeke, hogy lehetőség szerint minél több civilszervezet tudjon a tervekről és épüljön be a véleményük a megvalósuló projektekbe, ezért Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány kezdeményezte részvételét a társadalmasításban.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

3 hozzászólás “Mi lesz veled Ráckevei- Soroksári Dunaág?” bejegyzéshez

  1. Végre lessz meder kotrás és a szén víz se majd belle ami jó megoldás, esetleg erzsebeti oldalon lehetne több horgász hely ahol lehet ne normális an horgászni ha már anyi pénzt ki fizet az ember az éves horgászat ért

  2. Ha félmunkát végeznek a revitalizáció területén, annyi, mintha nem csináltak volna semmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük