Citromdíjas lett a pesterzsébeti kosárpálya

A „Hogyan ne alakítsunk közösségi tereket” verseny idei győztese a Tótfalusi Kis Miklós sétány kosárlabdapályája lett. Bontásra kerül ugyanis a „ Törött palánk a pusztán” – Pesterzsébet egyik méltán híres – művészeti alkotása.

A pályát a kerületi sportolók, lakóközösségek bevonása nélkül, mindenfajta igényfelmérést mellőzve alakították ki a felelős alpolgármester kérésére.

A konstrukcióról nagyon sokan jelezték, hogy hibás, rossz lesz ott az adott palánk és pálya kialakítása. Már az eredeti elképzelés is vérzett, hiszen előzetes felmérések nélkül nehezen volt megállapítható kik fogják használni, milyen közösségi programok, egyesületek épülnek rá. Hamar ki is derült, hogy az ígéretcunamik ellenére a tamáskodóknak volt igaza, a projekt alkalmatlannak bizonyult arra, hogy az előzetes tervek szerinti célokat betöltse.

A palánkot a lakótelep és családi házas/ipari övezet határán a kerületi szépkorúak fitt parkja mellé helyezték. Az adott fittpark esetében is igaz, hogy a szép és nemes elképzelés, hogy a kerület nyugdíjasainak lehetőséget biztosítunk az aktív mozgásra, amiatt kapott gellert, hogy nem sikerült megkedveltetni a helyszínt a sportolni vágyókkal.

A Magyar Kosárlabda Szövetség választotta ki azt a palánktípust, amit itt elhelyeztek. Az önkormányzat készítette elő a terepet. A palánk nem bizonyult vandálbiztosnak, többször összetörték, a gyűrűt letörték, a palánk plexi részét összetörték, elállították a magasságát.

A palánknak és a pályának sem a polgármesteri hivatal, sem a szövetség nem volt jó gazdája. Az Önkormányzat nem kevés pénzt áldozott arra, de gyakorlatilag mindig csak törött palánkkal találkozhattak a sportolni vágyók, a lakók igazán nem akarták/tudták használni a sporteszközt.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elvágta a gordiuszi csomót, s bár írásban nem vállalta a felelősséget a rossz konstrukció veszteségei miatt, s nem ajánlott fel kártérítést, ellenben 2022. november 23-án kelt e-mailjében arról tájékoztatta az Önkormányzatot, “hogy a sorozatos rongálások miatt – jelen állapotában használhatatlan, balesetveszélyes, a Tótfalusi Kis Miklós sétányon létesített kosárlabdapályát – visszaveszik és elszállítják.”

Kérésemre a Polgármesteri Hivatal megvizsgálja, hogy milyen pénzügyi veszteség érte a hibás előkészítés miatt az önkormányzatot, várhatóan a vizsgálatnak köszönhetően sikerül leszűrni a tapasztalatokat, hogy többet ilyen rosszul előkészített, előzetes felmérések nélkül projekteket ne indítson a kerület.

Nemes Lászlónak, a körzet képviselőjének javaslatára végre felmérik az igényeket, hogy a lakótelepen mekkora az igény a kosárlabdára (szerintem nagy), s alkalmas-e az adott terület erre a célra, nyilván olyan feltételekkel és időpontban, amikor nem zavarja a pihenőket. S ez alapján a sportbizottság dönt majd a további fejlesztésekről.

BREAKING!!!

A kérésemre össze is szedték, hogy a Tótfalusi Kis Miklós sétányon létesített MKOSZ pályával kapcsolatban az Önkormányzatnak mennyi kifizetése keletkezett.

Ezek az alábbiak:

  • alapozás, tereprendezés (2018-ban) a telepítés előtt: 4.533.344,- Ft+áfa
    A fenntartási költségek (javítás a rongálások miatt) az alábbiak voltak:
  • palánkcsere rongálás miatt (2018-ban): 260.000,- Ft+áfa
  • palánkjavítás rongálás miatt (2019-ben): 250.000,- Ft+áfa
  • palánkcsere rongálás miatt (2020.03.):  250.000,- Ft+áfa
  • palánkcsere rongálás miatt (2020.09.):  165.000,- Ft+áfa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük