Pesterzsébet kivizsgáltatná a Ráckevei-Soroksári Duna-ág szennyezését

A Tarlós vezette főváros még akkor is pusztítja a természetet, ha éppen valami csoda folytán védeni akarja azt. Bár a szakmai vélemények szerint csak ideiglenes, időhúzó, a valódi megoldás elodázásaként végre belevágott a Dél-pesti szennyvíztisztító telep záportározó bővítésébe ezt is sikerült úgy megvalósítania, hogy az építkezés alatt egyetlen záportározó sem üzemképes, így ha esik, akkor tisztítatlanul ömlik a szennyvíz a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.

Az elmúlt héten Rátay András horgász videója borzolta fel a kedélyeket az ügyben, amit május 29-én tett fel a Facebookra.

Hat éve foglalkozom a Dél-pesti szennyvíztisztító ügyével, azóta mióta az akkori fideszes képviselő-testületi többség biztosította a Pesterzsébetet védő véderdő letarolását. Bár a pénznek nincs szaga, kerületi lakosként felháborított, hogy a Duna-parton élők kénytelenek a szennyvíztisztító bűzét szagolni, csak azért, hogy vállalkozók szabadon építkezhessenek a kerületben, a környezetvédelem és légszennyezés pedig ilyen esetekben nem akadály. Azóta foglalkozom a szennyvíztisztító problémájával, azóta állítom azt is, hogy a szennyvíztisztító helyét is érdemes megvizsgálni, szólnak ugyanis érdemi érvek amellett, hogy nem szabad Pesterzsébet és Soroksár határán, az RSD partján maradnia.

tarvagas_2.jpgÉvtizedes, ciklusokon túlnyúló probléma, hogy a Dél-Pesti Szennyvíztisztító vizét át kell vezetni a nagy Duna-ágba s nem lenne szabad az RSD-be engedni. A tisztított víznek ugyanis mind szerves anyagtartalomra, foszforra, nitrogénre nézve jó a minősége, viszont a sótartalmát nem lehet gazdaságosan csökkenteni. S így a tisztított szennyvíz nem alkalmas álló vízbe történő bevezetésre. A kérdés csak az, hogy a tisztított vizet kell-e átvezetni vagy a teljes telepet érdemes áthelyezni.

57038414_2113752588680084_3747033235440271360_o.jpgEnnél is nagyobb probléma azonban, hogy ha a záportározók megtelnek akkor tisztítatlanul ömlik az RSD-be a szennyvíz. Nem bírják ugyanis a záportározók a felhőszakadások csapadékvíz-mennyiségét. Nagyobb esők után-közben a tisztítómű 3600 m3-es záportározója nagyjából húsz perc alatt telik meg teljesen. Ez után a csapadékvízzel felhígult szennyvíz átbukik a záportározón, és egyenesen a Kis-Dunába folyik.

A klímaváltozás, az időjárás szélsőségesebbé válása miatt az ilyen esetek egyre gyakoribbak. 

Baranyi Krisztina ferencvárosi önkormányzati képviselő kezdeményezésére ideiglenes megoldásként a fővárosi Önkormányzat döntése alapján idén elindulhatott végre egy második záportározó megépítése, a bővítésnek köszönhetően a nyári záporok egy jelentős részét már kezelni tudja majd a tisztító (végleges megoldásnak nem tekinthető), ennek lezárulta július végére várható, más becslések szerint októberre fejeződik be a beruházás.

A mostani beruházás azonban tervezési hibáknak köszönhetően azt jelentette, hogy a régi záportározót is lezárták, így már kisebb, tavaszi és nyári záporok esetén is tisztítatlanul ömlik a szennyvíz a Dunába. A helyzet a múlt héten tarthatatlanná vált, a Kis-Duna színe elsötétült, betétek, WC papír foszlányok lepték el ezt a vízszakaszt.

7jsemhzelk5ccg76s.jpegA fővárosban elsőként Pesterzsébet végre a sarkára állt: Pesterzsébet önkormányzatának környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága tegnap úgy döntött, hogy kivizsgáltatja az ügyet és kezdeményezi a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Budapest Főváros Önkormányzatánál a mostani környezetszennyező állapot azonnali megszüntetését. 

Határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

– Felkéri a képviselőtestületet, hogy a Dél-pesti szennyvíztisztító záportározójának bővítése kapcsán történt tározólezárások miatti súlyos természetkárosítás miatt kezdeményezze a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Budapest Főváros Önkormányzatánál a mostani környezetszennyező állapot azonnali megszüntetését.

– Felkéri a Polgármestert, hogy nyújtson be panaszt és kérje a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától az eset kivizsgálását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük