Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód! – 2019

BREAKING!

A határidő 2019. március 31-re módosult!

Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága idén is közösségépítő versenyt hirdet kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhatnak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót. Fontos változás a tavalyihoz képest a határidő, s hogy közkívánatra most már elektronikusan benyújtható a pályázat. Gémesi Emese képviselőtársammal közösen elkészített javaslatunk alapján immár harmadszor írta ki a bizottság a pályázatot.

x720-z_m.jpgA nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést. 

Az örökbefogadásnak köszönhetően a játszótéri baráti társaságoknak, szülői közösségeknek, kutyás közösségeknek módjuk van tenni a környezetükért, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

Pályázatok benyújtásának határideje: 2019. március 20. 16.00 óra. Késedelmesen érkező pályázat benyújtására nincs lehetőség!

21557536_1500813323345089_6786944486878589385_n.jpg

A pályázatra szülői és kutyás közösségek jelentkezhetnek. Játszótér kategóriában Pesterzsébeten lakó, szülői közösségek vehetnek részt, akik vállalják a közterületi, bárki által látogatható játszótér és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő, pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

Kutyafuttató kategóriában Pesterzsébeten lakó, kutyás közösségek vehetnek részt, akik vállalják a kutyafuttató és a környező zöld sáv megfelelő gondozását is. A bizottság a pályázó közösség kiválasztásánál figyelembe fogja venni az örökbe fogadni kívánt kutyafuttató jelenlegi gondozottságát, tisztaságát is. A pályázaton (legalább öt, külön háztartásban élő pesterzsébeti lakos, a pályázati kiírásban szereplő örökbefogadó nyilatkozat támogató aláírásával rendelkező) közösség indulhat.

A benyújtott pályázatokat a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság értékeli. A pályázatok rangsora pontozás alapján kerül meghatározásra. A pontozásnál az alappontszámokat az adott közösség vállalásai, a játszótér-kutyafuttató és a környező zöldterület gyommentessége, tisztasága, gondozottsága (pl. virágosítás) jelentik. Számít a vállalt terület nagysága, és további pontokat jelent a házirend részvételi alapon történő kialakítása – amennyiben házirenddel az adott játszótér vagy kutyafuttató jelenleg még nem rendelkezik -, de ez csak mint plusz vállalás szerepelhet!

 A pályázat fő célja az örökbefogadott terület közösségi erővel és a pályázat keretében biztosított anyagok, növények és munkaeszközök felhasználásával történő rendbetétele, majd a pályázó csapat által egy éven keresztül a rendben tartása, fenntartása.

A bírálatkor figyelembe vesszük az önkormányzati vagy civil szervezetek által szervezett környezetszépítő akciókban való részvételt is.

A meghirdetett kategóriákban a Bizottság a pontozási rendszer alapján felállított rangsor szerint értékeli a pályázókat. Kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért pályázók „fogadhatják örökbe” az általuk választott játszóteret, illetve kutyafuttatót.

Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével lehet. A pályázatok postai úton az alábbi címre:

  • Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata
  • Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága
  • 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1.

vagy

személyesen, ügyfélfogadási időben (H: 14.30-18.00, SZ: 8.00-16.30, P: 8.00-11.00)

  • Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal
  • Városgazdálkodási Osztálya
  • 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. félemelet 36. szoba

vagy

elektronikus formában vagyongazdalkodas@pesterzsebet.hu e-mail címen

nyújthatók be.

Pályázatok benyújtásának határideje: 2019. március 31. vasárnap

A pályázati adatlap innen letölthető.

2_j.jpgA nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést.

A lakossági pályázatok során a nyertes közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll. Az adott közösség kérésére -amennyiben azt részvételi módon megalkotja, és a fenntartó is elfogadja – a játszótér házirendjét is elhelyezi egy táblán. Így ösztönözve az örökbefogadó közösségeket arra, hogy a játszóteret, a futtatót és közvetlen környezetét is rendezetten tartsa.

A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra. A nagyobb rongálások (pl. kerítés megszaggatás) során többször tapasztalni, hogy bejelentés nem érkezik, így nem szerez róla tudomást a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató. Ha egy közösség magáénak érzi az örökbefogadott játszóteret vagy kutyafuttatót, bízhatunk abban, hogy a bejelentések is proaktívabban lehetnek, s hamarabb tudnak intézkedni az illetékesek.

A nyertes pályázók az adott játszóteret egy éves időtartamra fogadhatják örökbe, és a már örökbefogadó csapat a következő évben ismételt indulással hosszabbíthatja meg az együttműködést.

4 hozzászólás “Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód! – 2019” bejegyzéshez

  1. Tök jó ötlet. nem kell az önkorminak munkadíjat fizetni:) Ugyis adózunk, akkor már miért ne dolgozzunk is.

  2. @öreg baka nem rakéta:

    Ez is egy felfogás, bár előre nem visz az tuti.

    Ha a helyi közösségek részt vehetnek a tervezésekben, megismerhetik a fejlesztések indítékait és céljait, ha közösen gondozzák, építik, formálják közösségi tereiket akkor magukénak érzik és természetessé válik, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges.

    De nyilván Pató Pál úrnak is vannak részigazságai.

  3. @Mach Péter: Ugye, azt tudod, hogy az adófizetéssel át lett ruházva a munka? A tervezésba belefolyni? Ugye, viccelsz? Kivitelezés szintúgy. Gyakorlatlan, hozzá nem értők harca. A megspórolt pénz hova lesz? Nem kis összeg a segédmunka sem.

  4. @öreg baka nem rakéta: Szerintem ennyire nem bonyolult, Ön jól érzi magát úgy is ha roskadófélben van a ház, hámlik le a vakolat,s a szél egy darab födéllel már tudj’ isten hol szalad.

    Mások pedig nem, s ők tennének érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük