Összefogtak a Duna-part kutyásai

Összefogtak a Duna-part kutyásai és sikerrel jártak: Pesterzsébet Önkormányzatának képviselő-testülete támogatta a kezdeményezésüket és a Gubacsi lakótelep szélén található „Vasútállomás” kutyafuttató bővítésére és vízcsap kiépítésére mai ülésén 3.500 e Ft-ot csoportosított át a most elfogadott 2019. évi költségvetésben.

letoltes.jpegEz az összeg elegendő a kutyafuttató bővítésére (egy a kistermetű kutyáknak alkalmas hely kialakítása külön bejárattal) és vízcsap létesítésére (annak tervezésével és vízakna megépítésével).

A Pesterzsébeti Állatvédelmi Koncepció elfogadásával tavaly Pesterzsébet Önkormányzata vállalta, hogy elkötelezi magát a XXI. századi felelős állattartás népszerűsítése, annak feltételeinek megteremtése iránt. A kutyák póráz nélküli sétáltatására kizárólag az e célra kijelölt kutyafuttatón van lehetőségük az ebtartóknak. Az állatvédelmi koncepció kiemelten kezeli a kutyafuttatók esetében a kistestű és nagytestű kutyák futtatására kialakított területek elkülönítését és itatók telepítését minden kutyafuttató területére.

A Gubacsi lakótelep szélén található „Vasútállomás” kutyafuttató biztosítja a Gubacsi lakótelep, a Mediterrán lakópark és a Pesterzsébeti lakótelep Baross utcától Nyugatra eső területén élő kutyáknak a szabad, póráz nélküli mozgás lehetőségét.

minions.jpgA kutyafuttatóval azonban ez elmúlt években mostohaként bánt az önkormányzat, a tervek szerint ugyanis gyalogos-kerékpáros híd épült volna ide. Mivel a híd nem épül meg, a kutyafuttatót nem kell áthelyezni így annak bővítését, rendbe tételét sem lehet tovább húzni.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság 2018. október 9-i ülésén hozott határozatában az Önkormányzat 2018. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletében szereplő, a környezetvédelemmel kapcsolatos céltartalék maradékát a „Vasútállomás” kutyafuttató fejlesztéséhez (a betonkerítéssel szemközti oldalon a terület bővítése, a kerítés áthelyezése és vízcsap telepítése) kívánta fordítani. A beérkezett árajánlatok szerint azonban az összeg nem fedezte volna a beruházást, így az nem valósult meg.

A kutyások azonban nem hagyták annyiban, petíciót fogalmaztak és aláírást gyűjtöttek, a mai testületi ülésre pedig be is vittem az összegyűjtött aláírásokat. A ma elfogadott 2019. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványomat pedig ennek köszönhetően Szabados Ákos polgármester is támogatta és befogadta.

A K62 rovaton belül a Gubacsi ltp. „Vasútállomás” kutyafuttató bővítése és vízcsap kiépítése sorra 3.500 e Ft átcsoportosítását javaslom az általános tartalék terhére.
 

Reméljük tavasszal valóban el is készül a felújítás!

Köszönjük mindenkinek a támogatást!

8 hozzászólás “Összefogtak a Duna-part kutyásai” bejegyzéshez

  1. Kíváncsi leszek. Jelenleg a kutyafuttatót szinte senki sem használja, igaz elég kicsi is, ellenben a környékbeli kutyások jó része a pórázt nem ismeri, és a szart sem szedi össze a kutyája után. A bővítés után ez fog változni?

  2. Azt gondoltam, a kutyaszart fogják összeszedni.
    Az valamivel hasznosabb lenne.

  3. @Zabalint: a jelenlegi kutyafuttatók jellemzően sár- vagy portenger jellegűek, az időjárás függvényében. Arról nem beszélve, hogy vagy zárható vagy nem, vagy kifér a kutya a rácsoszlopok között vagy nem. Itató kút természetesen nincs. Nem viszem az ebet ilyen helyekre.

    A póráz és ürülék ügyében meg nagy változást lehetne elérni, ha a közterület felügyelet tenné a dolgát…

  4. @cue:
    Mondjuk téli hajnalokon se nem sártenger, se nem portenger a fagyott talaj miatt, ehhez képest akkor is üres, pedig a környéken rengetegen sétáltatnak kutyát hajnalban, többnyire póraz nélkül. Mikor meg a hó felolvadt, rengeteg kutyaszar került elő alóla, nem tudom, azt gondolták egyesek, hogy majd elfedi.

    De másik példa, a Boráros téren egészen kultúrált kutyafuttató van, és ott a kerítés is rendben van, mellette a Nehru-part füves részén viszont tilos a kutyasétáltatás. Ehhez képest főleg reggel, de valamennyire délután is, tele van a Nehru-part parkja póráz nélkül elengedett kutyákkal, míg a kutyafuttató általaban teljesen üres.

  5. @Zabalint: nincs kutyád, ugye? 🙂 A séta egy olyan napi rutin, ami kialakítja a maga kis szokásait. Nekünk is megvan a magunk hosszabb-rövidebb útvonala – ha futtatóba akarnám vinni a kutyát, akkor sem tudnánk oda teleportálni, végig kell mennünk egy adott útvonalon hozzá. Csendben jegyzem meg, hogy ez a séta, a futtató az egyéb mozgási lehetőség miatt ideális – a két dologra együtt van szüksége a kutyának.

    Nem áll szándékomban védeni sem a póráz nélkül sétáltatókat, sem a mindenhova szaratókat – de nagyon nem csak ők vannak, vedd észre kérlek a többieket is!

  6. Kutyaszaratóra ennyi közpénzt elkölteni miközben gyerekek éheznek….

    – egy demokrata ellenzéki kommentelő a párhuzamos univerzumból ahol orbán építtet kutyafuttatót –

  7. @cue:
    “Nem áll szándékomban védeni sem a póráz nélkül sétáltatókat, sem a mindenhova szaratókat – de nagyon nem csak ők vannak, vedd észre kérlek a többieket is!”

    Hogyne venném észre a legfeljebb 10% felelős kutyatartót, minden tiszteletem az övék, ráadásul ők még sokkal nagyobbat szívnak a felelőtlen többség miatt. Egy ismerősömnek épp mostanaban tépte szét egy póraz nélkül sétáltatott neveletlen nagytestű kutya a kistestű kutyáját.

  8. @cue:
    Ok, de mint írtam, ahol van kultúrált kutyafuttató, ott is alig akad aki használja, ezzel szemben ahol eleve tilos kutyát sétáltatni 200 méterrel odébb, ott még el is engedik.

    A Városligetet meg például azért kerülöm, bár nem tudom változott-e a helyzrt az új kutyafuttató átadásával, mert ott aztán végképp magasan szarik a kutyasétáltatók többsége mindenkire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük