Pesterzsébet bojkottálja a rabszolgatörvényt

Bár a kerület polgármestere ellenállt, sőt pirruszi győzelmet is aratott a testületi ülés elején, tegnap Pesterzsébet még is csatlakozott a rabszolgatörvény elleni bojkotthoz. Sőt a képviselőtestület e döntésével példát is kíván mutatni, ezért felkéri a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ne alkalmazzák a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvény” néven ismertté vált új módosításait, melyek a munkavállalókat hátrányosan érintik.

sztra_jk.jpgMeggyőződésem, hogy az ellenzéknek és a szakszervezeteknek mindent meg kell tenni azért, hogy eltörölje a bérrabszolgaságot erősítő jogszabályokat, s ebben segítséget kell nyújtania az ellenzéki többségű önkormányzatoknak is azzal, hogy példát mutatnak, nem tekintik eldobható emberi erőforrásnak a munkavállalókat, s nem élnek vissza a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségekkel.

December 20-án az ellenzéki képviselők úgy döntöttek, hogy közösen lépnek fel Pesterzsébeten is: ellenzéki összefogás támogatta, hogy előterjesztés készüljön arról, hogy a kerület is csatlakozzon a rabszolgatörvény elleni bojkotthoz.

A karácsonyi szünetet követően hosszú egyeztetések zajlottak, hogy mindenki számára elfogadható, a pártpolitikát elkerülő, kerület vezetése által is elfogadható határozat szülessen. A kerület polgármestere azonban végül nem támogatta , hogy ne élhessen a jogszabály adta lehetőségekkel.

Ahogy várható volt a tegnapi testületi ülésre így meg is bomlott az egység, egy képviselő az utolsó percekben kihátrált az együttműködésből. A polgármester az ülés elején sikeresen meg is fúrta, hogy napirendre kerülhessen az előterjesztés.

A testületi ülés végén azonban nem hagyott nyugodni az ügy, interpellációt nyújtottam be a polgármester úr felé, mert válaszokat akartam kapni arra, hogy a hivatal és az önkormányzat dolgozói esetében hány főt érinthet a rabszolgatörvény, és alkalmazni kívánják-e.

A polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozó külön szabály szerint ugyanis a 2011. évi CXCIX. (199) törvény a közszolgálati tisztviselőkről Kttv. 258. § (7) bekezdése nem zárja ki, tehát lehetővé teszi a polgármesteri hivatal munkavállalóira az Mt. 109.§ (2) bekezdésének alkalmazását, mely szerint – a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján – naptári évenként legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) az állami és az önkormányzati igazgatási szervezetek (hivatalok), költségvetési intézmények, gazdasági és társadalmi szervezetek munkavállalóinak, az ezekről a munkahelyekről munkanélkülivé váltak és nyugdíjasok országos érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetének elnöksége szombati döntése szerint kéri is, hogy amíg nem módosul a törvény – az Mt. vagy a Kttv. – addig se használják a hivatalok az Mt. 109. § (2) bekezdését.

49345076_1100043123510063_1763196555906514944_o.jpgAz interpellációm elmondása után, ahhoz kapcsolódóan Nemes László alpolgármester kezdeményezésére, határozati javaslatot nyújtott be 8 képviselő (Csaszny Márton, Fekete Katalin, Mach Péter, Komoróczy László, Nemes László, Kovács Eszter, Nemesné Németh Judit és Nagy Lászlóné), s bár a testületi ülésről Szabados Ákos és az ügyben őt támogató Fidesz frakció kivonult, a testület nagy többséggel megszavazta. (Külön köszönöm Völgyesi Krisztián frakciótársamnak, hogy bár távol maradt a vitától, a végén támogatta a bojkottot.)

Határozat:

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete:

1, Nem tekinti eldobható emberi erőforrásnak a munkavállalókat, ezért nem ért egyet a 2018. évi CXVI. törvényben megfogalmazott Munka Törvénykönyve módosításokkal, melyek a munkavállalókat hátrányosan érintik.

2, A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112. § (3). bekezdése alapján utasítja az általa alapított gazdasági társaság (Integrit- XX. Kft. 1205 Budapest, Jókai Mór utca 89.) vezető tisztségviselőjét, hogy a munkaszervezés során a munkavállalóira vonatkozóan legfeljebb évi 250 óra (kollektív szerződés esetén legfeljebb évi 300 óra) rendkívüli munkaidőt, valamint legfeljebb 12 havi munkaidőkeretet alkalmazzon.

3, Döntésével példát kíván mutatni, ezért felkéri a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ne alkalmazzák a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvény” néven ismertté vált új módosításait, melyek a munkavállalókat hátrányosan érintik.

Határidő: azonnal

Felelős: Szabados Ákos polgármester

 

22 hozzászólás “Pesterzsébet bojkottálja a rabszolgatörvényt” bejegyzéshez

  1. Szóval ha nem használnak kis egy lehetőséget amire egyébként nincs szükségük akkor az bojkott 🙂

    Ma is tanultunk valamit 🙂

  2. Kalapos Józsibácsi a Swifttel bojkottálja a KRESZT amikor a lehetséges 130 helyett 115-el megy az autópályán.

  3. Na bemutatkozott a pesterzsébeti főfaszkalap aki “Elfelejtette” felkérni a Pesterzsébeti munkáltatókat arra, hogy ne dolgoztassák a munkavállalóikat vasárnap.(vasárnapi boltzár) Na mert szerinte vasárnap lehet hétköznapi bérért dolgoztatni. Ha O1G akkor te 1 nagy szar vagy még ha polgármester vagy is.

  4. Nem tudom, mi a nagyobb, a butaság, vagy a rosszindulat. Mindenesetre elég szánalmas győzelemnek tekinteni, ha valaki úgy dönt, nem használja ki a törvényben engedélyezett keretet. A jogszabály nem előírja, hanem lehetővé teszi jogszerűen. Ez a gondolkodásmód olyan, mintha az autópályán 120-al haladás szabálysértés volna. Szomorú, de ez a politika a választópolgár hülyének nézése.

  5. ” Vörös Csepel zúgjon a hangod, Váci út fejel neki” ugyi milyen ismerős, ezek most ugyan azok, a balfaxok.

  6. Azt kell ismernem, hogy komoly kiállás a rabszolgatörvény mellett, hogy szombat este túlóráznak a fizetett fideszes trollok a kommentfalamon.

  7. @TSandor Toth: Na, megint valaki, aki nem képes felfogni a különbséget az általánostól eltérő munkarend és a túlmunka között. Az első azt jelenti, hogy máskor kell dolgozni, a második pedig azt, hogy többet kell dolgozni.

  8. @Ellenzéki Tüntető: Rossz hasonlat, mert semmilyen plusz terhelésről nincs szó. Inkább olyan, mintha egy kamionos bojkottálná a szabályt, ami engedélyezi, hogy városon belül is haladhat, és csak autópályát és gyorsforgalmi utakat használ. Ezzel a városon belüli utakra kisebb terhelés jut, és jobb állapotban maradnak.

  9. @chrisred: na, megint valaki aki nem képes felfogni a különbséget a 400 órát nem kötelező túlórázni, de vasárnap dolgozni eltérő munkarend esetén igen. Ne oktassál faszkalap. Vasárnap alap munkadíjért sokkal tetübb dolog dolgoztatni. Azért nem nyávognak a drága balosaink.

  10. @TSandor Toth: Először mosd ki a szád, aztán kezdj el gondolkodni. Vannak olyan szakmák, ahol természetszerű, hogy vasárnap dolgoznak, a hét másik napján pihennek. A múzeumok például vasárnap nyitva vannak, hétfőn zárva. Mikor hőbörögtél emiatt? Soha. De ha a munkáltató elrendeli a túlmunkát, azt te nem fogod másik napon kipihenni.

  11. @Mach Péter: Ez a meglátás amiért fel kellene hagynia a politizálással, mert a polgárok véleményére így reagál. Persze, ha egyetértene, az populizmus volna.

  12. @chrisred: a munkáltató eddig is elrendelhette 250 óráig. 400 óra akkor lehetséges ha a munkavállaló is akarja. Ha nem, akkor marad a 250 óra. Akkor kell dolgozni amikor van munka és ha sok van akkor sokat. A kompromisszum lehetősége benne van a törvényben úgyhogy kár ezért hőbörögni. A múzeumok azért vannak vasárnap nyitva, hogy az emberek akik normál esetben nem dogoznak hétvégén elmehessenek oda kikapcsolódni. Vasárnap azért kell nyitva lennie a boltoknak, hogy az emberek ne a múzeumban állatkert stb ben költsék a pénzüket hanem vásároljanak egy csomó szart amire semmi szükségük sincs. Amire meg igen, azt meg tudják venni hétköznap is.

  13. @TSandor Toth: Egyenlőtlen feltételek között nincs szó kompromisszumról, és a munkaviszony egyenlőtlen feltételeket jelent. Szóba sem került egyébként, hogy egy boltnak nyitva KELL lennie vasárnap, a vita arról szólt, hogy betiltsák-e a vasárnapi nyitvatartást vagy nem.

  14. @chrisred: A munkaerőpiac az Atlanti óceánig tágult. A magyar munkaerőpiac kiürült. A feltételek kiegyenlítődtek. Ha egy vállalat el akarja érni a gazdasági céljait akkor szövetkeznie kell a dolgozóival mert nélkülük nem érheti el azokat. Ha erőből próbál gazdasági sikereket elérni a dolgozói rovására az már rövid távon sem működik. Az munkahelyével elégedetlen munkaerő nem jó munkaerő. Az okos munkáltató együttműködik és rugalmas a munkavállalóival. És igen, van az a pénz amiért hajlandóak vagyunk 400 túlórára. Ne csináljunk úgy mintha nem tudnánk, hogy a gazdaságot a jól elvégzett munka tartja életben.

  15. @TSandor Toth: A munkaerőpiac keleti és déli irányban is tágul. A munkáltatót nem érdekli a munkavállalók problémája, ő a lehető legnagyobb hasznot akarja kipréselni belőle. Ha a családos magyar dolgozó nem akar bemenni az üzembe a most bevezetett kommunista szombaton, akkor bemegy helyére az ukrán, a szerb vagy az albán vendégmunkás.

  16. @chrisred: ez egy igen félresikerült hasonlatpróbálkozás lett, ne vedd bántásnak, de az izzadságszag kicsit süt belőle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük