STOP Paks2!

Pesterzsébet nemet mondott az adventi atombulira. 

eladokamion_com_esemenyek_2.jpgA Paks II. Zrt. – kihasználva az adventi, karácsonyi vásárok forgatagát – utazó kiállításokat szervez országszerte, a jövő héten Pesterzsébetre érkeztek volna a Tátra téri piac mellé települve. A 30 tonnás teherautóban berendezett kiállítás tavaly júniusban indult országjáró útjára. Céljuk, hogy minden nap legalább 6 db 20-30 fős csoportot szervezzenek az egyéni látogatók mellett annak érdekében, hogy minél több ember számára folytathassanak kampányt a tervezett PAKS 2 blokkal kapcsolatban.

Az érdeklődők az adott cégek propagandáját kaphatják a Paks II. projekt eddigi „eredményeiről”, egyoldalúan tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól. A vendégek fotókat láthatnak a projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről, kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

A kampányrendezvényt természetesen teljesen ingyen, közterülethasználati díj megfizetése nélkül kívánták megrendezni. Az atombiznisz ugyanis szerintük Magyarországon közfeladat és a Paks II. Zrt., a Roszatom és üzletfelei ingyenesen juthatnak közterülethez a propagandájukhoz.

Szerencsére a pesterzsébeti képviselők nem így gondolták, ráadásul az atomlobbi kampánya sem illik az adventi vásárunk, piacunk hangulatához. Pláne nem adjuk ingyen hozzá a közterületünk úgy, hogy a megnövekedett piaci forgalom miatt decemberben ideiglenesen új parkolóhelyeket is meg kellett nyitni a piacüzemeltető kérésére.

A kérelem alapján készült előterjesztés szerint Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 7. pontja értelmében a települési önkormányzat feladata a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében a kulturális szolgáltatás és a helyi közművelődési tevékenység támogatása, illetve a 23.§ (5) bekezdésének 13. pontja értelmében pedig a kerületi önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

Erre és a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 27/2017. (X. 27.)  Ök. sz. rendeletünk 18 § (1) bekezdésére hivatkozva kívánták egy hétre térítésmentesen einstandolni a piac mellett területet.

A közterület-használati díj fizetése alóli mentesség és kedvezmény

  1. § (1) A közterület-használati díj korlátlanul csak akkor csökkenthető, vagy akár el is engedhető, ha a közterület használatára közfeladat ellátása céljából és a közfeladat ellátásához szükséges mértékben van szükség.

(2) E rendelet alapján megállapított közterület-használati díjak legfeljebb 90%-kal csökkenthetőek:

a) humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység esetében;

b) különösen indokolt esetben, egyedi elbírálás alapján.

(3) A (2) bekezdés c) pontja szerinti egyedi elbírálás megítélésénél figyelembe veendő szempont a kérelmező által kért közterület-használat jelentősége, közérdekű volta, környezetterhelési mértéke, kultúrához és sporthoz való kapcsolódása, turisztikai, kereskedelmi és reklámértéke, közlekedést befolyásoló szerepe, a kérelmező szociális és anyagi helyzete, valamint amennyiben van, az adott közterület-használattal kapcsolatos korábbi tapasztalat, lakossági jelzés, továbbá rendezvények esetén a rendezvényen való részvétel ingyenes vagy ellenszolgáltatáshoz kötött volta.

(4) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a közterület-fenntartói szolgáltatást nyújtó szervezet által fenntartott létesítményekért, berendezésekért;

b) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeiért,

c) a közlekedési vállalatok (BKV, MÁV, VOLÁN) megállói karbantartásához szükséges tárolói után,d) a műemlékvédelem vagy helyi védettség alatt álló építmény felújítási munkáival kapcsolatos közterület-használatért.

A pesterzsébeti képviselők azonban nemet mondtak! Nem támogattuk, hogy ingyen egyoldalú propagandát folytathassanak a Roszatom és üzleti partnerei érdekében.

Az, hogy ez mennyire jó üzlet Magyarországnak Jávor Benedek blogján olvasható, szerinte ugyanis a magyar kormánynak mihamarabb ki kell szállnia ebből a hosszú távon reménytelenül kínos és káros beruházásból.

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de az Orbán-kormány által megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már folyamatosan kötögeti a projekttel kapcsolatos szerződéseket. Az orosz cég honlapján rendszeresen tesznek közzé erről részleteket, és a Direkt36 ezt folyamatosan figyelemmel fogja követni, illetve egy magyar nyelvű adatsorban közzé is teszik a lényegesebb információkat. 

Az ő támogatásuk szerintünk nem közfeladat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük