Decemberben folytatjuk!

Mi betartjuk, amit ígérünk: szeptember 25-én tartottunk egy lakossági utcafórumot Somodi Klára képviselőtársammal a Gubacsi lakótelepen, a Téglagyár téren a lakótelep közlekedési problémáiról, decemberben pedig már a képviselő-testület tárgyalja forgalmi rendjének, közlekedésfejlesztési lehetőségeinek felülvizsgálatát.

1000695_00_ey02601_1.jpgMegújul a Jódos-sós Fürdő, újra kinyithat a pesterzsébeti strand, fénykorát éli az evezőssport a Duna-parton. Megnyílt a Vakvarjú étterem, újra nyitott a Duna Garden. Új házak épülnek a Mediterrán lakóparkban, sőt a Gubacsi lakótelepen is. A fejlesztésekkel azonban nem tartott lépést a közlekedés fejlesztése. A mostani gyors és megállíthatatlan folyamatokra nincs egyelőre válasza az Önkormányzatnak. Pedig szükséges újra gondolni a lakótelep közlekedését és átfogó terveket készíteni egy új szabályozáshoz. Egyszerre kell ugyanis megoldani a parkolási gondokat és közparkjaink, zöldfelületeink védelmét. Egyszerre kell csillapítani a forgalmat és biztosítani a kijutást a területről.

hirkep201808281226212027.jpgA fórum előtt-után-közben összegyűjtött panaszokat és ötleteket összegyúrva készítettünk egy tájékoztatót. Itt elolvasható. Akkor azt ígértük, hogy a Környezetvédelmi Bizottság tagjaihoz és a Képviselő-testület tagjaihoz is eljuttatjuk elkészült anyagot, hogy azt az októberi bizottsági ülésen megismerhessék, megvitathassák.

A bizottság elnökeként napirendre is vettem, s a keddi Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén tárgyalta is a „Tájékoztató a Gubacsi lakótelep jelenlegi közlekedési rendjéről, illetve a Duna-parti fürdő-fejlesztéshez kapcsolódó közút és parkolófejlesztések terveiről” napirendet.

Köszönöm a képviselőtársaim és a hivatal képviselőinek figyelmét, támogatását, illetve azt is, hogy pozitívan álltak hozzá a kérdéshez és előremutató javaslatokkal, észrevételekkel kerestek meg minket.

A vita során a kerület főépítész asszonya jelezte, hogy az elemzésünkben felsorolt problémák és megoldási javaslatok között található csapadékelvezetés – zöldfelület és parkolófejlesztés témák miatt érdemes lenne nem csak a forgalomszabályozásra, közlekedésfejlesztésre koncentrálni, hanem egy teljes területrendezési tervet kellene készíteni.

Így Somodi Klára képviselőtársammal készített határozati javaslatunkat ezzel kiegészítettük, a bizottság pedig egyhangúan el is fogadta azt.

Az elfogadott határozat:

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság 

1       A beérkezett lakossági észrevételek és javaslatok és a hivatal tájékoztatója alapján indokoltnak tartja a Gubacsi lakótelep forgalmi rendjének, közlekedésfejlesztési lehetőségeinek felülvizsgálatát.

2       Felkéri a Polgármestert, hogy a decemberi testületi ülésre vegye napirendre a Gubacsi lakótelep forgalmi rendjének, közlekedésfejlesztési lehetőségeinek felülvizsgálatát.
3       Felkéri a Polgármestert, hogy az adott napirendhez – a 2019. évi költségvetés tervezését segítve – készítse elő Gubacsi lakótelep komplex forgalomszabályozási tervének és egy a területet érintő, átfogó szabályozási terv elkészítési költségeinek tervezetét.
4     Felkéri a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökét, hogy a szükséges intézkedéseket megtenni szíveskedjen.
Felelős: Mach Péter elnök
Határidő: adott.
Az előterjesztést készítette. Somodi Klára és Mach Péter 

20_gubacs.jpgA munkát folytatjuk, nyilván hosszú folyamat lesz, egy a lakótelepen élők egyéni, speciális érdekeit is figyelembe vevő, de a teljes lakótelep élhetőbbé tételét biztosító komplex szabályozást és forgalomváltoztatást létrehozni, de belevágunk.

A decemberi képviselő-testületi ülésig most a hivatal készíti el az eddig beérkezett javaslatok, vélemények és a mostani szabályozási tervek, forgalmi rend ismeretében az előterjesztést. Ha a képviselő-testület forrást biztosít majd a tervezési munkákra akkor megkezdődhet a lakossági igények szakemberek segítségével történő felmérése, forgalommérések, a parkolási szokások feltérképezése.

A folyamatot szeretnénk átláthatóvá és nyomon követhetővé tenni, hogy mindenki megismerhesse mi miért fog történni ha a tervek elkészülnek és annak megvalósítására forrást is talál majd az Önkormányzat.

Decemberben folytatjuk!

Somodi Klára és Mach Péter képviselők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük