Virágültetéssel a szeméthegyek ellen!

Gerillakertészet forever! / Vigyázat, politikamentes poszt! /

Ilyenkor jó igazán a Duna-parton élni! A Duna-parton élők megunták a környezetükben a szeméthegyeket, összefogtak, gyűjtésbe fogtak, bevonták a helyi vállalkozókat és virágágyást, cserjéket ültettek a helyére. Szuper ilyen lakóközösségben lakni.

38280422_1845828868843531_3082423167059230720_n.jpg

2016 tavaszán szüntetett meg az önkormányzat egy szelektív szigetet elsősorban a körülötte permanensen megjelenő szeméthegyek miatt a Mediterrán lakópark bejáratánál.  A szemét és az üvegtörmelék azonban ott maradt, sőt nem csökkent, hanem nőtt a szemét mennyisége.

Akkor a javaslatomra a megszüntetett sziget helyére virágokat ültetett az Önkormányzat. Úgy tűnt, hogy hosszú küzdelem után sikerült pontot tenni a mondat végére: meggyőződésem ugyanis, hogy az illegális hulladéklerakók megszüntetésének egyik fontos eszköze a fák, cserjék, virágok ültetése.

De sajnos nem így történt, tavaly és idén is a lombhulladék elszállítása okozott komoly gondot az FKF Zrt-nek, a csűtörtökönkét kihelyezett lombzsákok nem tűntek el péntekenként és a Duna-parti magán és társasházi kertek lombhulladéka hetekig várta az elszállítást, az elbomló lombzsákok pedig elrohadnak addig. A rothadó lombzsákok mellett pedig természetesen megjelent a kommunális szemét is, majd néhány lusta garázstulajdonos és társasház ágakkal és egyéb zöldhulladékkel is telepakolta a területet.

Mivel az Önkormányzat nem segített, így idén a Mediterrán lakóparkban és a szomszédos Gubacsi lakótelepen élők fogtak össze, gyűjtésbe kezdtek, bevonták a helyi pékséget és virágokat, cserjéket ültettek az adott területen, most pedig a terület locsolását szervezik éppen.

Az Önkormányzat a virágültetés után azonnal felszámolta a teljes hulladéklerakót (16 m3 szemetet szállított el).

Köszönöm Cserna Hajnalnak a szakmai segítséget, Bognárné Adorján Csillának és a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztatónak a fagyalbokrokat, a szerszámokat és a szemét elszállítását.

S persze köszönöm név nélkül az ötlet kitalálójának, a Duna-parti szomszédoknak az anyagi támogatást, az ültetőknek a részvételt és az Édeskalács Pékségnek a gyűjtést!38521499_1845969738829444_696799503939796992_o.jpg

Egy hozzászólás “Virágültetéssel a szeméthegyek ellen!” bejegyzéshez

  1. Igen, ez csak így, osztrák mentalitással fog menni és akkor elunja a parasztja a szemetelést. Amíg a környezet olyan, hogy jobb oda sem szarni, addig nem változik semmi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük