Ön hova helyezné át a vasútállomás melletti kutyafuttatót?

Döntsünk közösen az új kutyafuttató helyszínéről, töltse ki Ön is a felmérés adatlapját! uwjy1bo.jpg

Az új pesterzsébeti gyalogos kerékpáros híd építkezése miatt a vasútállomás melletti kutyafuttatót át kell helyezni, mert sajnos a beruházás építési területén fekszik.

Két helyszínt találtunk: 

  1. (170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület
  2. (170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv. Sajnos itt csak a MÁV engedélyével megvalósítható, amelynek megkérése hosszadalmas folyamat, de az előzetes egyeztetések megkezdődtek.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Tavaly nyújtott be javaslatot 4 képviselő arról, hogy vizsgálja meg létrehozhatóak-e a kerületben szabad kutyafuttatók, akkor a javaslat két helyszín vizsgálatát tartalmazta: a Vécsey lakótelep és Kiserdő melletti területet, illetve a Pesterzsébeti lakótelepet és környezetét.

A helyszínek keresésekor a kutyásokkal történő konzultációk, egyeztetések során derült ki a Pesterzsébeti lakótelep környezetében, ha szabad kutyafuttató építése nem is, de zárték indokolt, pláne, hogy az új gyalogos-kerékpáros híd építési területén helyezkedik el a vasútállomás melletti kutyafuttató, melyet az építkezés megkezdésekor át kell helyezni.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság februárban foglalkozott is a kérdéssel, a 13-i ülésén hozott 56/2018 (II. 13.) KVB. határozatával felkérte a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel az alábbi szempontokra, illetve készítsen előterjesztést a vizsgálat alapján a T. Bizottság 2018. márciusi rendes ülésére:

  • a Topánka utcai felüljáró alatti terület vizsgálata 
  • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterület vizsgálata, 
  • a Gubacsi lakótelepen a Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet.

A Városgazdálkodási Osztály munkatársaival történő egyeztetésen a körzet egyik képviselőjeként én vettem részt. Az egyeztetésen megvizsgáltuk, hogy

  • a helyszínek a lakóközösség számára megfelelő távolságban van-e a lakóépületektől a későbbi panaszok elkerülése érdekében,
  • a közlekedés biztonságát nem zavarja-e,
  • az adott területet jelenleg mennyire használják a kutyás lakosok kutyasétáltatásra.

Abban egyetértettünk, hogy ún. szabad kutyafuttató a területen nem jelölhető ki.

A Helsinki út 3. és Baross u. 34. közötti zöldterület (170213/1 hrsz) esetén a játszótér, valamint az óvoda közelsége nem kedvez a kutyafuttató kialakításának, a lakóépületek pedig túl közel lennének a kutyafuttatóhoz.  A területen korábban – kb 10 évvel ezelőtt – dühöngő volt, melyet a lakossági felháborodás miatt bontatott le az Önkormányzat.

A vasútállomás melletti zárt kutyafuttató áthelyezésére a fenti szempontok figyelembevételével az alábbi helyszíneket találtuk:

1.(170204/10) hrsz, a Gubacsi híd Topánka utcai hídfője melletti terület

2018-04-27_1.png

A területet központi elhelyezkedése miatt jelenleg is sokan használják kutyasétáltatásra, tekintet nélkül arra, hogy a zöldfelület jelenleg nem kutyasétáltatásra kijelölt. A területet tömegközlekedési főutak határolják, közvetlenül buszmegálló mellett található.

Megfontolandó ugyanakkor, hogy a terület „Pesterzsébet kapuja”, a Csepel irányából érkezők Pesterzsébetet elérve rögtön erre ezt a területet látják meg, ezért – amennyiben a Képviselő-testület úgy dönt, hogy itt kíván kutyafuttatót létesíteni – kiemelt figyelmet kell fordítani az esztétikai kialakítására is, ami értelemszerűen magasabb létesítési költséget jelent.

2.(170187/6) hrsz és 170004 hrsz alatti területek, a Pesterzsébeti vasútállomás melletti zöldsáv.

20180426_114606.jpg

Mivel a terület jelenlegi, a (170187/5) hrsz alatt létesített kutyafuttatója a tervezett Pesterzsébeti gyalogos- és kerékpáros híd építése miatt kényszerűségből megszüntetésre kell kerüljön, célszerűnek látszik a kutyafuttató áthelyezése valamely szomszédos ingatlanra.

Lehetséges helyszínként jelentkezik a (170187/6) hrsz alatti Bp. XX. Zodony utca útpálya melletti területe, mely azonban önmagában nem elegendő a kutyafuttató létesítésére. A közvetlenül vele szomszédos, 170004 hrsz alatt nyilvántartott ingatlan a Magyar Állam tulajdonában és a MÁV Zrt. kezelésében van, így a kutyafuttató kialakításához a MÁV Zrt. hozzájárulása szükséges. Itt legfeljebb 7-8 méteres sávban létesíthető kutyafuttató (bár a hosszúsága tetszőlegesen növelhető), figyelemmel a vasút nyomvonalára és a területen lévő, kialakított árkokra. 

Mindkét lehetséges helyszín vonatkozásában problémás ugyanakkor a tömegközlekedési útvonalak közvetlen közelsége. Emiatt fokozottan kell majd figyelni, hogy a kutyák semmiképpen se juthassanak ki a közutakra, illetve a vasúti sínekre, hiszen ez a közlekedés biztonságát veszélyeztetné.

Kérem tehát a Pesterzsébeti lakótelep DNy-i részén, a Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élő kutyásokat, hogy töltsék ki a kérdőívet!

Az érintett bizottsági határozatok pontos szövege: 

74/2018 (III. 20.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

 

  1. a Pesterzsébeti lakótelepen létesítendő kutyafuttató lehetséges helyszíneinek vizsgálatáról szóló beszámolót elfogadja.
  2. javasolja, hogy készüljön lakossági felmérés a két lehetséges területről a kutyafuttató számára
  3. felkéri a polgármestert, hogy folytasson egyeztetéseket a MÁV Zrt-vel, hogy 170204/10 hrsz területen hozzájárul-e kutyafuttató létesítéséhez
  4. felkéri a polgármestert, hogy a terület kijelölésére vonatkozó javaslatot terjessze a lakossági felmérés elkészülte után a Képviselő-testület soron következő ülése elé.

Felelős: Mach Péter KVB elnök

Határidő: 2018. április 30.

56/2018 (II. 13.) KVB. határozat

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság úgy dönt, hogy

felkéri a Hivatalt, hogy az érintett körzetek képviselőivel közösen ismételten vizsgálja meg zárt kutyafuttató kialakításának lehetőségét a Pesterzsébeti lakótelepen, különös tekintettel  

  • a Topánka utcai felüljáró alatti, illetve 
  • a Helsinki út 3. és Baross utca 34. közötti zöldterületen, 
  • illetve a Gubacsi lakótelepen a híd építésével megszűnő kutyafuttatónak keressen új helyet
  • és tegyen javaslatot a Bizottság márciusi ülésére. 

Határidő: 2018. március 20. 

Felelős:   Mach Péter a bizottság elnöke

Egy hozzászólás “Ön hova helyezné át a vasútállomás melletti kutyafuttatót?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük